Koji su sirevi najzdraviji

Ukoliko ste ljubitelj mlečnih proizvoda, verujemo da uživate u svim vrstama sireva.

Otkrivamo vam koji sir je najzdraviji i koji treba da zauzme važno mesto u vašem meniju.

Mocarela

Ovaj mladi sir idealan je za one koji se boje visokog natrijuma, ali žele da nadopune rezerve proteina. Mocarela se može dodati sendviču ili omletu, ili možete napraviti salatu. Da biste to učinili, potrebni su vam sveži paradajz, bosiljak i maslinovo ulje.

Švajcarski sir

Švajcarski sir ima malo masti i bogat je vitaminom B12, što je neophodno za zdravlje mišića i nervnog sistema. Jedna kriška ovog sira sadrži oko 100 kcal, tako da dugo vremena može da vam obezbedi energiju.

Parmezan

Parmezan je bogat kalcijumom i fosforom. Pored toga, ovaj tvrdi sir sadrži veliku količinu proteina i malo masti. Sve dok je sir star 24-36 meseci, njegov sadržaj laktoze uveliko je smanjen, što ga čini idealnim proizvodom za osobe koje ne podnose laktozu.

Buđavi sir

Ovaj sir nije lider samo po sadržaju natrijuma, već je i na prvim pozicijama po sadržaju kalcijuma. Da biste nadopunili elemente u tragovima, dovoljno je da dodate malu količinu sira u salate, supe i druge grickalice.

Švapski sir

Švapski sir savršen je dodatak svakom obroku, jer sadrži rekordne količine proteina i vrlo malo masti.

Rikota

Ovaj sir možete naći svuda: od salate do deserta. Postoji toliko načina za pripremu jela s rikotom, jer ima korisna svojstva. Ovaj meki sir sadrži sve vrste aminokiselina i proteina. Idealan je za one koji žele povećati mišićnu masu i sprečiti srčane probleme.

Kozji sir

Ako vaše telo ne podnosi kravlje mleko, to nije razlog da sebi uskratite zadovoljstvo u formi kriške sira za doručak. Kozji sir je odlično rešenje. Dodajte ga salatama ili stavite na tost zajedno sa voćem i kašikom meda.

 foto:bazaar.ru

Najnovije