Zašto treba jesti avokado svaki dan

U poslednjih nekoliko godina, avokado je glavni miljenik poštovalaca zdravog načina života i nutricionista.

Zbog jedinstvenog sastava, ovo voće je odmah dobilo titulu superhrane i mesto u bilo kojem „zdravom“ receptu. Otkrivamo zašto je avokado zaista toliko koristan, kako podsiče gubitak kilograma i koliko možete da pojedete, a da ne naškodite svom telu.

Blagotvorna svojstva

Avokado je titulu superhrane dobio sasvim zasluženo – jedva da se neko drugo voće može pohvaliti sa tako impresivnim setom hranljivih sastojaka. Pulpa avokada sadrži vitamine A, C i E – snažne prirodne antioksidante koji su odgovorni za lepotu i mladost kože i celog tela. Oni se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, podstiču pojavu bora i usporavaju proizvodnju proteina mladosti – kolagena.

Avokado je jedna od najzdravijih namirnica za zdravlje srca: značajno snižava loš holesterol zbog visokog sadržaja fitosterola, a vlakna, kalijum i magnezijum jačaju srčani mišić i krvne sudove, sprečavajući ih da se razgrade i formiraju krvne ugruške. Obilje nezasićenih masnih kiselina u avokadu pomaže telu da upije vitamine A, D, E i K rastvorljive u mastima, koji su neophodni za normalno funkcionisanje svih telesnih sistema, od mišićno-koštanog do nervnog. Vlakna, ne samo da produžavaju osećaj sitosti, već takođe blagotvorno utiču na zdravlje probavnog sistema, od stomaka do creva.

 

@ohladycakes

Avokado i gubitak kilograma

Postoji verovanje da masna hrana neminovno dovodi do povećanja telesne težine, ali ovo je ozbiljna zabluda. Što se tiče gubitka težine, ugljeni hidrati su mnogo opasniji od masti – na principu isključivanja prvih i prevladavanju drugih. Avokado je bogat „zdravim“ nezasićenim mastima, koje ne samo da ne ometaju gubitak kilograma, već mogu i ubrzati sam proces. Visoka hranjiva vrednost ploda, omogućava vam da na duže vreme zaboravite na osećaj gladi, što značajno smanjuje rizik od prejedanja u narednim obrocima. Pored toga, posebna struktura masti sadržana u avokadu omogućava telu da ih trenutno pretvori u energiju, a ne da ih skladišti u rezervi.

Koliko avokada možete pojesti svaki dan?

Za sve prednosti avokada, ne zaboravite na njegov visok kalorični sadržaj. Imajte na umu da je proces gubitka kilograma moguć samo uz kalorijski deficit (trošite više nego što unesete), pa prevladavanje avokada u vašoj ishrani može biti loše za vas. Nutricionisti zaista preporučuju jedan avokado dnevno. Ova doza će pružiti telu sve što je potrebno i isključiti mogućnost povećanja telesne težine.

 harpersbazaar.ru

 

Najnovije