Harper's Bazaar Srbija

Koji si lik iz “Seks i grada” prema horoskopskom znaku?

Iako je od emitovanja prve epizode prošlo čak 23 godine, Seks i Grad ne prestaje da privlači pažnju. Teme iz kultne serije su i dalje aktuelne, a gotovo da nema žene koja se ne pronalazi u jednoj od četiri glavne junakinje. Pitanje “koji si lik iz Seks i Grada” je i dalje odličan način da se započne razgovor, a tumačenje osobina Keri, Samante, Mirande i Šarlot i dalje je zanimacija fanova širom sveta. Dok neki obožavaju kreativnu Keri, drugi je smatraju samoživom i više vole stabilnu Mirandu, a trećima je omiljena smela i odvažna Samanta. 

Serija je pokrila gotovo sve ženske teme, ali jednu su definitivno propustili – nikada nisu spominjali astrologiju, te nismo saznali horoskopske znake ove četiri protagonistkinje. Danas ćemo pokušati da pogodimo, a na kraju teksta ćemo pokriti i neke sporedne uloge. 

Keri

Ovan

Keri nosi glavnu ulogu, pa je logično da joj pripada prvi znak zodijaka. Ona je strastvena, zabavna i totalno nepromišljena. Kao prvi znak, Ovnovi predstavljaju decu zodijaka, ovo neverovatno podseća na Keri koja kroz seriju iznova pokazuje svoju impulsivnost i emotivnu nezrelost. 

Kada je Zverka odvede na fensi žurku, ona se naljuti što ne može da puši unutra, javno ga izblamira i na kraju večeri prevari sa rendom konobarom. Vrhunac lošeg Ovna – biće sve po mom ili pravim lom. Slične paterne ponašanja gledamo kroz svih šest sezona, jer baš kao Keri, Ovnovi idu glavom kroz zid i teško uče na sopstvenim greškama.

Uprkos brojnim manama, Keri je uvek omiljena u društvu. Kada Mirandi umre majka, Keri je ta koja je drži za ruku na sahrani. Šarlot bira Keri da joj bude kuma na prvom venčanju, a Miranda da bude kuma njenom sinu. Uprkos svim manama, Keri je lojana pravim prijateljima i dovoljno šarmantna da joj oprostimo sve propuste.  

Rak

Keri je, od svih žena iz serije, definitivno najteže da odraste. Samanta svesno i namerno odbija posvećene veze, dok Keri uporno traži posvećene veze da bi se potom ponašala kao toksična tinejdžerka koja vara i drami od jutra do sutra. 

Rakovi su pritajene dvostruke ličnosti zodijaka, baš kao što je Keri podvojena ličnost. Spolja se hvale jakim oklopom, a iznutra raspadaju. Neki Rakovi mnogo vole decu, drugi su prosto detinjasti. Ovo smo videli kada je Keri od Ejdana dobila sve što je govorila da traži. Ljubav, posvećenost, zajednički život i prsten. Sve sa čovekom koga je volela. I šta je ona uradila? Odlepila sa mozgom i prevarila ga sa toksičnim Zverkom. Spremna je da žrtvuje idealnu situaciju zarad čoveka koji je njoj idealan. 

Baš kao prava Račica, Keri svoje najbliže prijatelje gleda kao porodicu. Sa njima deli sve i uvek staje u njihovu odbranu. Iako je nestabilna šizoferničarka u svom ljubavnom životu, drugaricama daje najbolje savete. 

via GIPHY

PROČITAJTE JOŠ: Kako preživeti loše astrološke tranzite?

Strelac

Keri obožava avanture. U mladosti je sama otišla u nepoznat grad i osvojila ga. Ni manje ni više, Njujork. Ona je Strelac zbog neobuzdane želje za izlaženjem i zabavom – čak kada nije ni mesto, ni vreme za to. Sećate se kad nije mogla da odoli samo još jednom piću, pa je zakasnila na fotkanje i dobila onu naslovnu stranu. Da, baš tu! Vrhunac strelčevskog ponašanja. Sama i fabulozna?

Keri je otvorena za nova iskustva i konstantno testira sopstvene granice. Ona je prijatelj koji će te ohrabriti da probaš poligamiju. Ona je tip koji će te podržati u želji da napustiš fakultet i odletiš za Španiju sa novim dečkom. Bez njenog istraživačkog duha ne bi postojala kolumna “Seks i grad”, stoga joj dugujemo enormnu zahvalnost.

Samanta

Lav

Samanta vodi glavnu reč. U biznisu, u spavaćoj sobi i svakom drugom prostoru. Baš kao pravi Lav, ona osvetli svaku prostoriju u koju kroči i ostavlja nezaboravan utisak. Nju ili obožavate ili mrzite. Sredina ne postoji. Samanta je Lav iz mnogo očiglednih razloga. Oni vladaju petom kućom zabave, ljubavi, uživanja i kreativnosti, svega što dolazi pre braka. Takva je Samanta, ona iz odnosa izvuče sve najlepše, a kada dođe vreme da se partnerstvo ozvaniči, nestane.

Iako nije glavni lik na papiru, momentalno je postala nezvanična zvezda serije. Za Lavove možemo reći da su narcisi, opsednuti sami sobom. Ali ne možemo poreći da umeju da cene sebe. Samanta je demonstrirala pravo lavovsko ponašanje kada je ostavila Ričarda. “Volim te Ričarde, ali sebe volim više”.

via GIPHY

Škorpija

Svi bi hteli da budu kao Samanta, ali se plaše. Seks, misterija, transformacija. Samanta je praktično sinonim za Škorpiju. Svaka žena iz serije kroz sezone menja partnere, ali nijedna to ne radi kao Samanta. Dok Keri i Šarlot broje ukupno 18 partnera, Miranda 17, Samanta je imala seksualno iskustvo sa 42 osobe. Kažem osobe jer je imala i devojku. Ona je samostalna žena, oslobođenih inhibicija. Pored Keri koja zapravo piše seks kolumnu, Samanata je jedina istinski seksualno emancipovana.

Škorpija nije samo seks. Škorpija je znak transformacije. Na njenom terenu se susrećemo oči u oči sa smrću i dobijamo priliku da se ponovo rodimo. Samanta nam ovo demonstrira kada dobija dijagnozu kanciroma dojke. Nakon izazovne borbe ona pobeđuje smrtonosnu bolest i počinje novi život. 

PROČITAJTE JOŠ: Letnji vodič za svaki horoskopski znak

Blizanci

Društveni leptirići zodijaka i bogovi komunikacije – Blizanci. Samanta je otelotvorenje ovog vazdušnog znaka. Ona poznaje svakoga i svi znaju nju. Čitavu karijeru je izgradila na društvenim konekcijama. Baš kao Blizanci, Samanta uvek prva servira najsočnije tračeve, onda kada sama nije predmet ogovaranja. 

Najveća kazna za Samantu nije polna bolest, ni gubitak partnera. Najveću kaznu preživljava u drugoj sezoni kada od besne žene njenog ljubavnika dobija društvenu zabranu. Odjednom je ne puštaju u klubove, restorane i svečana otvaranja. Lični pakao svakog Blizanca. Ovo je prvi i jedini put gde svedočimo da se Samnata svesno povinovala za oproštaj. 

Namere su bile na mestu, ali njen dugačak jezik situaciju samo pogoršava. Dvojna priroda Blizanaca je uvalila u problem, ali je na kraju izvlači na površinu. Samanta sasvim spontano i bez mnogo muke ostvaruje neočekivano prijateljstvo sa Leonardom di Kaprijem, što je momentalno izvlači sa društvenog dna, nazad na vrh. Možda ne možemo da budemo kao Blizanci, ali možemo mnogo da naučimo od njih.

Šarlot

Vaga

Znak koji najviše teži partnerstvu mora pripasti liku koji kroz sezone opsesivno traga za “onim pravim”. Ponekad toliko intenzivno da usput izgubi sebe. Šarlot ima jasno definisan prioritet u životu – udaju. Od svih znakova zodijaka, Vaga je jedini predmet. Možda odatle dolazi pojačana potreba za partnerstvom – da bi bila živa mora imati nekog uz sebe. U svakom slučaju, Šarlot oživljava tek kad je u vezi. U jednoj epizodi je toliko opsednuta brakom da svima izjavljuje kako se udaje do kraja godine, iako je u tom trenutku singl. 

Prvi put je pogrešila, jer je ideju venčanja stavila iznad svega i završila sa čovekom koji samo u njenoj mašti predstavlja muža iz bajke. Realnost je dotukla i naterala da preispita svoje nagone. Tek kada se prepustila, dobila je partera iz snova. Njena lekcija nije bila da se odrekne braka, nego da ne bude zaslepljena idejom savršenog braka.

Devica

Savršena higijena, savršen raspored i savršena rutina. Ovo je mantra svake prave Device. Svaki poremećaj sistema dovodi do nervnog sloma. Keri je neuredna, Samanta je spontana, Šarlot je pedantna. Njen životni prostor je uvek savršeno uređen. Kada pokuša da ga obogati prinovom u vidu šteneta, totalno gubi razum. Bilo je dovoljno da štene dva puta obavi nuždu na parket i izgrize jedan par cipela da ga Šarlot zauvek odbaci. Potez koji samo hladnokrvna Devica može da napravi.

Device jesu najsterilniji znak Zodijaka, a Šarlot se kroz seriju muči sa začećem. Baš zbog nemogućnosti da zatrudni je uzela psa. Zbog neplodnosti Šarlot mnogo pati, ali na kraju pronalazi sreću u usvajanju. Njene osobine Device se tu ne zaustavljaju. Rešla se jednog psa, ali iznova ludi kada joj drugi pravi haos po kući. Ovaj put golo dupe na kauču pripada njenom mužu Heriju. Njegove kesice čaja po kući su za tipičnu Devicu, Šarlot, dovoljan razlog da ozbiljno razmisli o razvodu. Znate da vas Devica iskreno voli kada pređe preko toga.

via GIPHY

Ribe

Najveću maštu poseduju Ribe. One su glavni umetnici zodijaka. A Šarlot kao prava Riba, svoju karijeru gradi upravo na umetnosti. Za nju je spremna da iskoči iz svake zone komfora. Nekada je to prerušavanje u muškarca, kao onda kada je tražila veću čarapu za svoj ‘polni organ’. A nekad je volontiranje sopstvene vagine zarad viših umetničkih ciljeva. Šarlot je tipično rezervisana i tradicionalna, ali sve maske padaju kada se nađe na svom pravom terenu – u galeriji.

Ona je takođe nepopravljivi romantik koji odbija da prihvati realnost dejtinga u NjuJorku. Bajke postoje, makar u njenoj glavi. Ribe su poznate po eskapističkim tendencijama, baš kao Šarlot kada svim silama ubeđuje sebe da živi u bajci, dok je zarobljena u braku iz košmara. Realnost nas sve stigne na kraju, pa i Ribe. Ipak, ponekad ume sve da iznenadi neverovatnom mudrošću poslednjeg znaka. “Možda smo mi jedna drugoj srodne duše”.

Miranda

Jarac

Miranda je lik sa objetivno najuspešnijom karijerom. Ona od početka ima jasan cilj – da postane partner u visokoprofilnoj advokatskoj firmi. Taj cilj postiže, naravno. Miranda je posvećena, vredna i odgovorna, kao pravi Jarac. Njen saturijanski duh vidimo i izvan kancelarije, kada postavlja jasne granice u ljubavnim odnosima. Koliko god volela Stiva, ona ne želi da se odrekne svog prostora i vremena. Takođe ima veliki problem da izrazi ljubav i da se osloni na na druge. To je evidentno kada nakon laserske operacije očiju planira da se sama brine o sebi. Tek na inistiranje doktora da mora neko da je pokupi, ona bira Keri umesto pratnera sa kojim je u posvećenoj i zdravoj vezi. U jednom trenutku refleksije govori da su njeni roditelji upisani kao kontakt za hitne slučajeve, a njih čak i ne gotivi. Ako ovo nije detaljna slika Jarca recite mi šta jeste.

Bik

Miranda je jedini lik koji će u prvoj epizodi kupiti preskupu posteljinu od egipatskog pamuka, a u drugoj jesti tortu iz kante za đubre. Uživanje u najvećem luksuzu i spuštanje do dna iz čiste proždrljivosti može samo Bik. Miranda je lik iz serije koji se kroz sezone najviše bori sa ishranom i dijetama. Poput pravog Bika, ona pokazuje neverovatnu tvrdoglavost i nesposobnost da napravi promenu zarad rasta. Zbog toga odbija da ustupi i delić svog prostora Stivu, čak i kada je njihova veza uveliko ozbiljna.

Njoj ne smeta haos koliko joj smeta tuđ haos. Zato kada Stiv ostavi svoje stvari po podu ona poludi, samo da bi joj on objasnio da mu ni fioku nije ustupila iako se viđaju mesecima. Potrebno je mnogo napora da Miranda svoj prostor i način funkcionisanja prilagodi i drugim ljudima što je čini tipičnim Bikom. Ipak, kroz seriju je verovatno najbolji prijatelj i najiskreniji partner. Ona je izvor stabilnosti bez kojeg bi se cela ekipa raspala.

via GIPHY

Vodolija

Prvobitno svima odbojna, a kako vreme prolazi postaje siguran favorit. Miranda je, kao tipična Vodolija, mnogo ispred svog vremena. Njoj je teško da se uklopi u okruženje. Štrči na osnovu fizičkog izgleda, na osnovu stila života i ideoloških stanovišta. Od svih likova iz serije, Miranda je bez dileme najveća feministkinja i najveći individualac. Iako nije seksualno aktivna kao kao Samanta, Miranda svoju ličnost, ambicije i interesovanja stavlja iznad svakog odnosa sa muškarcem. U jednoj epizodi čak napušta ručak jer ostale žene pričaju isključivo o tipovima.

Ima emotivnu distancu svojstvenu Vodolijama i odbojnost prema zasnivanju tradicionalne porodice. Ona je hodajuća gorka istina koja ne mari za tvoja osećanja. Tipična Vodolija će teže razviti emotivnu ranjivost u bliskim odnosima, ali njeni saveti imaju mnogo značajniji kolektivni benefit.

Da li ste se možda zapitali koji su horoskopski znaci predstavljeni kojim sporednim likom?

Hajde da probamo i to da odgonetnemo!

Ovan 

Najbolji drug konzervativne i romantične Šarlot je uvek raspoložen za raspravu, akciju i pokret, kao pravi Ovan. Trpljenje mu nije jača strana, što je karakteristično za pripadnike prvog horoskopskog znaka. 

Bik 

Iako je Keri oduvek bila zaljubljena u Zverku, Ejdan je bio vrlo blizu da ukrade njeno srce. Stabilan, porodičan i kreativan, Ejdan je tipičan predstavnik muškog Bika. 

Blizanac 

Da li se sećate epizode “Games people play” u kojoj se pojavio Jon Bon Jovi? Zainteresovan za žene samo dok ih ne osvoji, njegov lik – Set, pravi je primer Blizanca koji uvek razmišlja o više stvari u isto vreme, hiperiteligentan i beskrajno šarmantan. 

Rak 

Mirandina emotivna i lojalna spremačica Magda najverovatnije je Rak u horoskopu. Iako je započela svoju ulogu u seriji kao zaposlena, kroz svoju posvećenost postala je deo porodice. 

Lav

Čovek koji je bio savršen “match” za ambicioznu Samantu, Ričard je bio uspešan, ostvaren i navučen na glamur. Iako se njihova veza završila prevarom, ostali su u dobrim odnosima, a zbog njegove markantne pojave i harizme predpostavićemo da je u horoskopu bio Lav. 

via GIPHY

Devica

Da li se sećate Trejeve majke Bani Mekdugal? Žena koja je volela tradiciju, Šanel i svoje sinove – tim redom, najverovatnije u horoskopu bila Devica. 

Vaga

Zverkina supruga Nataša bila je nestvarno lepa sa savršenim osećajem za estetiku. Dostojanstvena, tiha, ali i opasna kad treba, uvek je imala pravu meru u svemu poput tipične Vage. 

Škorpija

Kerin dečko zbog kog je otišla u Pariz bio je strastven, kreativan, ali ponekad i eksplozivan, kao prava Škorpija. Aleksandar Petrovski, kog je igrao čuveni Barišnjikov, bio je jedan od seksipilnijih partnera legendarne spisatljice, te na njegovu harizmu niko nije ostao ravnodušan. 

Strelac 

Da li se sećate Kerine glamurozne drugarice Amalite Amalfi koja je zahvaljujući svom seksipilu proputovala ceo svet i uvek dobijala sve što poželi? Sebe je nazvala “državljankom sveta”, te ćemo pretpostaviti da je u horoskopu Strelac.

Jarac

Mirandin dečko, doktor Robert Lids, bio je uspešan, stabilan i seksipilan, kao pravi Jarac. 

Vodolija

Da li se sećate kartkog perioda kada se Samanta zabavljala sa ženom? Mi mislimo da je vrlo verovatno da je njena devojka Maria rođena u znaku Vodolije, jer je volela da slika van okvira i uvek gleda napred. Pošto Vodolije nisu poznate po ljubomori, vrlo je moguće da bi Maria imala podznak u Škorpiji i mesec u Biku.  

Ribe

Emotivni Stiv znao je odmah da je Miranda žena njegovog života i uvek je bio tu negde, čak i kada se advokatica sa Harvarda zabaljala sa drugim muškarcima. Ribe su poznate po emotivnosti, te mislimo da je vrlo moguće i da je Mirandin muž propadnik ovog vodenog znaka. 

(Tekst: Ana Jakšić/Foto: Profimedia)

Najnovije