Harper's Bazaar Srbija

Radili smo sve pogrešno: 5 saveta bariste za najbolju kafu koju ste ikada probali – kod kuće

Čudno je kako se neke stvari brzo menjaju i – zaboravljaju. Sećate li se perioda kada je sve bilo zatvoreno i kada nismo smeli da izađemo iz svojih domova? Kao da je bilo u prošlom životu, zar ne? Makar kod nas, situacija je sada prilično u redu, opustili smo se, vratili svojim životima i sve je kao nekada. Valjda.

Ipak, iskustva nikada ne treba zaboraviti. Tokom perioda izolacije svako od nas je makar nešto novo naučio da bi prekratio vreme koje nikako da prođe, a među veštinama koje smo mi savladali može se uvrstiti i savršeno pripremljena kafa. Kao u kafiću, a možda i bolja jer je spravljena baš po našoj meri. 

Barista nam je otkrio u čemu je štos i naša kafa više nikada nije bila ista. 

Šolja treba da bude vruća

Svaki barista će pre sipanja kafe, šoljicu zagrejati toplom vodom iz kafe-aparata. Razlog je možda iznenađujući – kada topao espreso dođe u kontakt sa hladnom keramikom njegov ukus se menja! Osim toga, zagrevanje šoljice je korisno i da bi kafa duže bila topla, što znači da duže možete da uživate u svom omiljenom napitku. 

Uvek očistite parni štapić

Parni štapić kojim pripremate mleko uvek treba da bude savršeno čist – iz higijenskih razloga, ali i zato što utiče na teksturu mleka. Na ovaj način će ono biti kremastije i brže će se peniti. 

Savladajte odnos kafe, mleka i pene

Produženi espresso sa mlekom, cappuccino, latte i macchiato razlikuju se po odnosu mleka i kafe – savladajte ovaj odnos ukoliko želite savršenu kafu svaki put. Na primer, cappuccino se sastoji od 1/3 espressa, 1/3 mleka i 1/3 pene. Sa druge strane, za latte će vam biti potrebno 1/3 espressa, 2/3 mleka i 1 cm pene. Profesionalni recept donosi i onaj divan “profesionalni” ukus kafe. 

Vodite računa o temperaturi mleka

Da li ste znali da postoji savršena temperatura mleka u zavisnosti od toga da li koristite kravlje ili recimo neku vrstu biljnog mleka? Ukoliko je vaš izbor kravlje mleko, njegova idealna temperatura je 60-65 stepeni, ali ako birate neku od njegovih alternativa, temperatura treba da iznosi 55-60 stepeni. 

Promešajte mleko pre sipanja

Pre nego što sipate mleko u kafu, nakon njegove pripreme uz pomoć parnog štapića, promešajte mleko u bokalu. Prilikom kuvanja, mleko će se odvojiti od pene (mleko će biti na dnu, a pena na vrhu), ali laganim mešanjem ćete dobiti onu savršenu kremastu teksturu koja vam je potrebna.  

Sada možete da uživate u svojoj kafi kako treba!

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije