OVO bistro: Fine dining jedinstvenog koncepta

Spoj mediteranske kuhinje i srpskih namirnica, čiji se ukusi savršeno komplementuju

Otkrili smo šarmantno mesto u srcu Beograda, koje će vas osvojiti svojom ponudom hrane, selekcijom vina, kao i zanimljivim ambijentom. U pitanju je OVO bistro, pažljivo osmišljen lokal jedinstvenog koncepta. Nalazi se u sklopu Doma Jevrema Grujića, nadomak Ateljea 212. Bistro se prostire na dva nivoa sa unutrašnjom baštom, daleko od gradske buke. Iako se nalazi pri jednoj od najprometnijih ulica, bistro odiše spokojnom atmosferom, ispunjenom laganim melodijama evergreen-a i džeza.

U pitanju je projekat ugostitelja Maksima Orlova i Petra Razdihovskog, koji stoje iza čuvenih restorana Alpaca i My Bistro u Moskvi, i Benedict u Minsku. Šef kuhinje, Aleksa Sušić, kombinuje omiljena evropska jela uz korišćenje sezonskih, srpskih namirnica. Ono što je izdvojilo OVO bistro iz velike beogradske ponude je jedinstven koncept menija, imerzivne večeri, kao i fine dining gastro atelje.

Jutarnji meni

OVO bistro je mesto mediteranskih ukusa, a sezonski meni varira od podneblja Izraela, Maroka, preko Italije, do Francuske. U ponudi postoje dva menija, meni za doručak, kao i dnevni meni. Svaki od njih prati pažljivo odabrana ponuda pića, ali i muzika koja upotpunjuje ceo doživljaj. Prva stvar koja je privukla moju pažnju je činjenica da se doručak služi do 15:00 časova. Ukoliko niste ranoranilac ili uživate u laganijim ukusima koji priliče doručku, ovo je pravi izbor za vas. Moj favorit iz jutarnje ponude su definitivno jaja benedict (eggs benny), sa prženom palentom u holandez sosu. Ovo jelo uparila sam sa svežom limunadom sa kivijem i meni do sada nepoznatom biljkom, sorelom.

Dnevni meni

Pošto su porcije poprilično zasitne, nisam imala kapaciteta da se upustim u opširno istraživanje dnevnog menija. Umesto toga odlučila sam se za par zanimljivih zalogajčića uz vino, kakve do sada nisam imala prilike da probam. U ponudi postoje tri vrste profiterola: sa kozijim sirom i limetom, celerom i tartufima, i moje omiljene sa jabukom, suvom šljivom i slaninom. Pošto nisam mogla da se opredelim, uzela sam sve tri i nisam zažalila. Svakoj namirnici se prilazi sa velikom pažnjom, čiji se ukusi savršeno komplementuju.

OVO gastro atelje

Pored sezonskih i special menija, OVO bistro organizuje jedinstvene fine dining večeri. U sklopu gastro ateljea, OVO bistro okuplja mlade, perspektivne šefove iz cele Srbije. Gastro atelje privlači entuzijaste hrane svojom izuzetnom ponudom sa 6 različita jela. Ovde možete probati namirnice poput wagyu govedine, uvezene iz Japana, ali i brojne domaće delikatese. Pored izuzetne hrane, Gastro atelje ima i humanitarni aspekt. U prošlom gastro ateljeu, deo prihoda doniran je kao pomoć jednoj ugostiteljskoj školi u Beogradu. Sledeći gastro atelje najavljen je za početak juna ove godine. Tako da pratite dešavanja na njihovom sajtu i nemojte propustiti OVO iskustvo.

Foto: Promo, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije