Turizam sa stilom! Ovo je lista pravila lepog ponašanja na odmoru

Na odmoru treba da zaboravite poslovne obaveze i stres svakodnevice, ali ne i pravila lepog ponašanja.

Iako je odmor pravi samo ako uspemo da zaboravimo na svakodnevni ritam, opuštanje i bezbrižnost ipak ne smeju da pređu razumnu meru. Bahatost nikada nije bila u modi, a budimo iskreni – turista je već duže vreme sinonim za preterano opušteno ponašanje. Nove destinacije često donose i nove situacije u kojima se treba snaći. Uz nekoliko jednostavnih smernica, ostanite u dobrom sećanju domaćinima na bilo kom mestu – jer na odmorima smo ipak samo u gostima.

1. Nekada je putovanje bilo privilegija. Danas, nažalost, već sam dolazak na aerodrom obećava neprijatnosti. Potrudite se da zaista ponesete samo šta vam je neophodno na put, i obavezno smanjite količinu stvari koje ćete uneti u kabinu. Biće vam na tome zahvalni i saputnici i osoblje aviona, a sebe ćete poštedeti žongliranja i premetanja na security check-u.

2. Večita drama i dilema oko rukonaslona srednjeg sedišta u avionu i dalje ima samo jedan odgovor. Prioritet ima osoba koja sedi u sredini, koja oba lakta može da stavi u najudobniji položaj, bliže leđima sedišta. Saputnici sa leve i desne strane eventualno mogu da se posluže prednjim delom rukonaslona. “Laktanje” je nedospustivo u bilo kojem scenariju.

3. Horor priče osoblja hotela jesu interesantne za čitanje, ali svedocima prizora koje gosti ostavljaju za sobom to nije nimalo zabavno. Treba imati mere- jeste da će neko spremiti vašu sobu, ali je uljudno potruditi se da to ne bude mučno razgrtanje svega što ste poneli na put i istresli na krevet i oko njega.

4. Ležaljke oko bazena su često poprište sukoba. Taktika ustajanja u zoru, ne bi li se obeležila teritorija peškirima, odavno je poznata. Hoteli koji drže do nivoa usluge ovo ne tolerišu. Ni u slučaju da ne odsedate tamo gde će se osoblje pobrinuti da se diskretno zaboravljene stvari “sklone na sigurnije mesto”, nemojte okupirati ležaljke koje nećete odmah da koristite.

5. Za boravak na bazenu je jednodelni kupaći kostim bolji izbor od bikinija. Na manjem prostoru ne treba po svaku cenu otkrivati što je više kože moguće, jer nemaju svi iste standarde kada je prekomerno otkriveno. Na plaži, gde je lakše skrenuti pogled ili se jednostavno udaljiti, bikiniji su sasvim prikladni.

6. Uprkos tome što ste se cele godine mukotrpno spremali u teretani, za odlazak u bilo kakav lokal gde se jede, izaberite stajling koji je više od kupaćeg kostima (izbor je nepregledan, od parea, kaftana pa na dalje. Za muškarce je dovoljna majica uz šorts za plivanje).

7. Leto bez koktela je mnogima nezamislivo. Koliko god ih popili, držite se nekoliko pravila – koktele sa slamčicom uvek ispijajte držeći ih ruci, nikako direktno sa stola, a tom prilikom je najbolje da gledate u samo piće. Čašu bez stopice držite bliže dnu, spojenim prstima. Nema potrebe da je celu obujmite šakom, što ne deluje elegantno, a i doprinosi bržem zagrevanju pića.

8. Etički turizam je sve važnija tema, kada se uzme u obzir da nikada više ljudi nije putovalo po svetu. To gde će turisti ostaviti svoj novac utiče na živote i okruženje domaćina. Razmislite da li je vredno uložiti u ulaznicu za hram tigrova, gde omamljene životinje služe kao aksesoar za milione identičnih selfija. Uvek postoje humanije alternative – na primer, centar za spasavanje tih istih tigrova, u kojem možete i da volontirate na dan. Tu ćete za uspomenu uspeti da napravite sliku sa važnom porukom.

9. Na kraju, budite diskretni sa fotografijama sa letovanja. Guranje pod nos telefona sa obimnim albumom, osim ako vas neko konkretno ne pita da ih pogleda, nije poželjno. Čak i kada je neko izrazio želju da pogleda slike, probajte da pokažete samo best of.

Piše: Jovana Raković, AMInstLM, je sertifikovani konsultant za etikeciju
Foto: Profimedia

 

 

Najnovije