Harper's Bazaar Srbija

Ostrvo, planina ili jezero? Najbolja mesta da osetite pravi duh Italije

Udobna rustična vila s pogledom na jezero i degustacija prvoklasnog italijanskog vina je sve što nam je potrebno u ovom trenutku.

Zemlja u obliku čizme pravi je mali turistički dragulj koji obiluje bogatim kulturnim nasleđem, modom, impresivnim pejzažima, strastvenim ljudima i vrhunskom kuhinjom.

Sasvim je jasno zašto je jedna od najomiljenijih destinacija za turiste. Nudi toliko toga za videti i posetiti da nam je skoro čitav život potreban da istražimo sva ta divna mesta.

Kako bi vam olakšali, donosimo vam neke od najlepših destinacija, a na vama ostaje izbor: obala, planina, jezero ili ostrvo?

Obala

Tenuta Uva Rosa, Puglia

U štikli italijanske čizme, smeštena je Puglia. Sa strane obale koja se pruža ka Jonskom moru, voda je kristalno čista, posebno kraj plaža pored drevne luke Galipoli. U letnjem periodu, žurke i dobar provod su simbol ovog grada, ali nekoliko kilometara ka unutrašnjosti nalazi se idilično skriveno mesto za odmor – Tenuta Uva Rosa.

Ovde se gosti osećaju kao deo porodice Emanuele Tracarico, koja je izgradila tri elegantne vile za odmor turista, oko bujnih vrtova i ukrasnih jezerca. U ponudi su vam i bicikli kojima se možete odvesti do plaza ili istraživati prirodu. Uva Rosa je, inače, ime retkog lokalnog grožđa koje porodica Emanuele uzgaja (pored maslinovog ulja, smokvi i jagoda).

Planina

Gasthof Schlossberg, Trentino

Među vrhovima južnih Tirolskih Alpa, na 2.000 metara nadmorske visine nalazi se old-time pansion, sa kog se pruža zadivljujuća panorama. Sobe su jednostavne, ali udobne, a u sklopu objekta se nalaze i bazen i finska sauna.

Noći provedene uz hranu tirolske kuhinje i izvrsna vina iz Alto Adige ili penušava piva lokalne proizvodnje mogu postati prilično hipnotičke. Vlasnica, Monika, priprema doručak na bazi švedskog stola sa šunkom, svežim jajima i domaćim štrudlama – savršenom užinom za  šetnju prirodom kroz okolne doline.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ja.now.ski (@ja.now.ski)

Jezero, vino i brda

B&B Monte Camosino, Lake Orta

Severnom Italijom proteže se Italian Lake District. Dok su južni krajevi jezera većinom ravni, Severna jezera su pretežno planinska, te smeštena duboko u Alpima.

Sićušni Lago d’Orta, koji se nalazi 85 kilometara severozapadno od Milana, najmanje je od poznatih italijanskih jezera. Idealno je prirodno sklonište okruženo porodičnim pansionima, nasuprot ekskluzivnim vilama i hotelima na jezerima Como i Maggiore.

Iznad jezera, na vrhu brda nalazi se Monte Camosino – vlastelinstvo iz 1726. godine ukrašeno kamenim balkonima i starinskim nameštajem. Vlasnica Fabia ovde izdaje tri sobe i nudi izdašan doručak – probajte njene ukusne domaće kolače.

Istražite jezero, te posetite obližnje srednjovekovno ostrvo San Giulio, prošetajte se okolnim šumama kestena i bukve i rezervišite sto u restoranu La Zucca – specijalizovanom za sezonsku hranu, poput njoka od bundeva ili ravioli od divljih trava.

Ostrva

Domus de Janas sul Mare, Sardinia

Od prepoznatljive čizme sa istoka, Sardiniju deli Tirensko more, a sa ostalih strana je zapljuskuje Sredozemno more. Poznata je po svom bistrom tirkiznom moru i luksuznom smeštaju na čuvenoj Costa Smeraldi.

Nasuprot toj ekstravaganciji, nalazi se Domus de Janas sul Mare. Smešteno na istočnoj strani ostrva, ovo mesto se nalazi na pola puta između Olbie i Cagliaria. Tu je smešteno imanje porodice Amaduzzi sa kog se pruža pogled na dugačke, peščane plaže Torre di Bari, okružene borovima i mediteranskim grmljem.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije