Virtuelna tura po Gaudijevoj Barseloni

Antoni Gaudi je poznat po svom jedinstvenom stilu, kao arhitekta koji je učinio da Barselona izgleda drugačije od drugih gradova Evrope.

Sada će svi ljubitelji lika i dela arhitekte Antonija Gaudija, i njegove rodne Španije, imati priliku da uživaju u virtuelnoj turi kroz ovaj mediteranski grad, sa osvrtom na Gaudijeve prepoznatljive znamenitosti, u društvu profesionalnog i licenciranog lokalnog vodiča, Montse Marquesu.

Ukoliko se upustite u ovu virtuelnu avanturu, saznaćete sve o Sagrada Familia, najpoznatijoj građevini čija je izgradnja trajala skoro 150 godina. Crkva je izuzetno složena, sa 18 tornjeva. Kada bude završena, Sagrada Familia biće najviša crkva na svetu. Montse će nas voditi kroz unutrašnjost, spoljašnjost i dalje od Gaudijevog nedovršenog remek-dela.

Putovanje u Gaudijeve misli nastavlja se posetom Casa Batllo. Nazvana „Kuća kostiju“, Gaudijeva upotreba neravnih linija stvara izgled skeletne forme. Imaćete priliku da čujete sve o neverovatnoj i raznovrsnoj istoriji zgrade, prvobitno izgrađene za bogatu porodicu Batllo, koja je kasnije služila kao kancelarija. Tokom ove “posete”, istražićete i krov kuće Casa Batllo, koji se naziva „leđima zmaja“ sa temeljima i šarenim pločicama.

Niz Passeig de Gracia od Casa Batllo, u jednom od najlepših četvrti Barselone nalazi se Casa Mila. Vodič će sa nama podeliti informacije zašto je ova Gaudijeva kuća stekla nadimak „La Pedrera“ (kamenolom). Kao jedno od poslednjih dela koje je dizajnirao Gaudi, Casa Vicens dobiće svoj sopstveni deo ove virtuelne ture – u pitanju je prva kuća koja je nastala kao delo ovog majstora, a koja je izgrađena 1884.godine.  

Za Gaudija je Parc Guell bio mnogo više od parka. To je trebalo da bude luksuzno susedstvo sa svim najboljim tehnologijama, u savršenoj podudarnosti sa naturalističkim principima. Simbolika Gaudijevog rada sa Parc Guelom graniči se sa zaverama. Saznaćete sve o vezama sa katalonskom politikom, katoličanstvom, mitologijom, pa čak i možda masonstvom. Danas se park može pohvaliti najboljim pogledom na Barselonu sa kultnog Zmajevog stepeništa.

Virtuelna tura će se održati u subotu, 30. januara u 17:00 sati. Za ovaj događaj je do sada zainteresovano preko milion ljudi.

unsplash.com

Najnovije