Harper's Bazaar Srbija

Gucci Cruise 2025: Luksuz nove generacije

Sabato de Sarno donosi kolekciju koja je i sofisticirana i pristupačna

Moda se konstantno preoblikuje i adaptira, pri čemu svaka nova sezona donosi sa sobom drugačiji pristup i viziju. U srcu ove stalne evolucije je kreativni direktor Sabato de Sarno. Njegova najnovija kolekcija za Gucci predstavlja smelo istraživanje modernih tendencija kroz prizmu prošlih dekada. Održana je u impozantnom prostoru Tate Modern u Londonu. Revija Gucci Cruise 2025 nije samo pokazala de Sarnov talent za inovacije unutar tradicionalnog modnog vokabulara, već je i istakla njegovu sposobnost da reinterpretira luksuz za novu generaciju. Kako se industrija moda suočava sa promenljivim zahtevima savremenih potrošača i nepredvidivim ekonomskim klimama, de Sarno donosi kolekciju koja je i sofisticirana i pristupačna, a ujedno odražava želje i aspiracije modernih “It” devojaka i žena koje dominiraju društvenim i profesionalnim sferama. Ovaj uvod vodi nas kroz kaleidoskop de Sarnove vizije, ističući kako njegova moda ne samo da prati vreme već i aktivno oblikuje kako ga mi doživljavamo.

Godine 1899. mladić po imenu Guccio Gucci započeo je rad kao nosač u hotelu Savoy u Londonu. Tokom tog perioda pažljivo je posmatrao goste hotela i njihove izuzetne ukuse. Pratio je sve što su nosili i toliko se zaljubio u ideju putovanja sa stilom, da se na kraju vratio kući u Firencu da pokrene svoj posao sa kožnom galanerijom. Kuća Gucci osnovana je 1921. godine. Otud, njena istorija—kako je prikazano u filmu u kojem su pre nekoliko godina glumili Lady Gaga i Adam Driver—teče otprilike ovako: kompanija je procvetala, izmakla kontroli, propala, ponovo se uzdignula i stabilizovala pre nego što je konačno ponovo došla na vrh.

Danas je Gucci na još jednoj prekretnici. Ima talentovanog novog kreativnog direktora, Sabata de Sarna. De Sarno se naporno trudi da utre put napred u sred neizvesne ekonomije i nejasnog modnog pejzaža. Kritičari su bili oprezni prema njegovoj suzdržanijoj viziji za Gucci. Misle da je previše sigurna, previše jednostavna ili previše dosadna. Ali danas u Londonu, de Sarno je pojačao uloge svoje strategije. Vizija koja možda nije o visokomodnim fantazijama ili spektakularnom glamuru, već, umesto toga, o oblačenju novih “It” devojaka današnjice.

Modna revija Gucci Cruise 2025 održana je unutar ogromnog Tate Moderna, koji je dekorisan živim biljkama i zelenilom. Nakon revije, brend je planirao da ih donira zajedničkim projektima fokusiranim na bašte širom Londona. Modeli su silazili niz zavijeno betonsko stepenište, koje su dizajnirali Herzog & de Meuron.

Odeća je bila kombinacija nekih od omiljenih kodova i silueta de Sarna. Na pisti su se pronašle kratke šorc pantalone, mini suknje, modne jakne i fluidne, seksi haljine. Bilo je i noviteta, poput farmerki sa resama oko butina i sitnih crno-belih cvetnih printova. De Sarno voli da se igra sa pokretom i teksturama. Ova sezona je delovala raznovrsnije u pogledu načina na koji je primenio te tehnike. Koristio je detalje poput 3D laserski izrezane tkanine organze i ručno modeliranih šljokica. Bilo je i šaljivih oda klasičnom britanskom stilu, poput tartana i kariranih uzoraka i pankerskih cipela. Takođe je bilo i svežih iteracija Gucci Blondie torbe iz 1970-ih i prozirnih bluza sa mašnama za dodir nostalgije.

Gucci

Odeća je stvorena za širok spektar It devojaka i moćnih žena koje de Sarno bira za svoje kampanje. Probrane It devojke bile su smeštene u prvi red revije. Počevši od Darie Werbowy pa sve do Kendall Jenner, Taylor Swift, Miley Cyrus, Solange, i Dua Lipa.. Neke su komercijalnije, neke su spremnije da eksperimentišu sa modom, ali sve imaju nešto posebno. Ono nešto što tera ljude da zinu i oduševe se bilo čime što one nose.

Na kraju dana, ovo je posao o želji. De Sarno nas možda ne ostavlja bez daha sa velikim cerebralnim idejama ili složenom visokom modom, ali nalazi svoje mesto pružajući garderobu za žene koje svi želimo biti. To je slično onome što je Hedi Slimane radio u Céline i što Chemena Kamali radi u Chloé. Radi se o dizajniranju prelepo napravljene, dobro izvedene kolekcije odeće i aksesoara stvorenih za san o tome da budeš i ti it devojka.

Pogledajte kako su izgledale Demi Moore, Dua Lipa, Lila Moss, Tamara Kalinić, i druge zvanice.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije