Harper's Bazaar Srbija

17 najlepših venčanica sa modnih pisti koje oduzimaju dah

Wedding fashion je jedna od najkonzervativnijih oblasti modne industrije. Ali baš zbog svojih staromodnih tendencija, vrlo lako se može pratiti nastanak i razvitak venčanica tokom čitave ere.

Dizajneri su oduvek bili fascinirani njima, i vrlo rado su ih postavljali u svoje redovne revije. Tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, modne kuće su predstavile potpuno drugačije poimanje venčanice, koje se suprotstavljalo onom ustaljenom i tradicionalnom načelu.

Na primer, Balmain i Lanvin su bili među prvima koji su uveli takve inovacije: svaku couture reviju činila je i po jedna venčanica koja se idealno uklapala uz ostatak kolekcije, a koja je bila oličenje mašte i fantazije ovih dizajnera. Nema potrebe naglašavati da ona nije bila ni nalik onim običnim balskim ili jednostavnim modelima na koje smo navikli.

Krajem dvadesetog veka, ovakve venčanice su postale nova tradcija, a modele koji su ih nosili su obično pratili i partneri koji su glumili mladoženje.

Ipak, ni oni klasični krojevi nisu tada potpuno nestali. Šta više, kraljevske porodice obožavaju čedan izgled, čipku, dugačak veo i slično. Brojne kraljevske neveste, od Grace Kelly, pa do Meghan Markle, dale su nam priliku da vidimo takve venčanice.

Još neki od senzacionalnih modela svakako da su bili na haute couture revijama. Šezdesetih, Yves Saint Laurent odao je počast hipi stilu, i stvorio model venčanice koja se u potpunosti sastojala od cveća, dok je Off-white dizajnirao model koji odgovara street style damama.

Postoji još mnogo ovakvih primera, a neke od najlepših, pronaći ćete u galeriji.

Ne propustite da pogledate najlepše venčanice poznatih ličnosti.

Najnovije