4 revije iz Njujorka koje su nas ostavile bez daha tokom proteklog vikenda

Njujorška nedelja mode otvorila je prikazivanje kolekcija za naredno proleće-leto, a evo ko se do sada sve predstavio u Velikoj jabuci.

Septembar je sve. Mesec kada kreće jesenja i mesec kada se prikazuje prolećna kolekcija. Iako je ostalo još tri dana do završetka ove manifestacije, veliku većinu imena koja nas iz godine u godinu oduševljavaju svojim pristupom modnom dizajnu smo imali prilike da gledamo ovog vikenda. I to: Proenzu Schouler, Altuzarru, Prabal Gurunga i Ullu Johnson.

Modni kritičari su dosadašnje revije okarakterisali kao dosta komercijalne. Verovatno podstaknute globalnom ekonomskom krizom koja polako uzima maha, kreatori na njujorškoj nedelji mode, odlučili su se da igraju na sigurno.

Odmah moramo da napomenemo da to što se neko odlučio za malo komercijalniji pristup nužno ne predstavlja ništa loše. Ne zaboravite da moda odžava društvenu situaciju, a komadi koji su prijemčivi većini u nadi da će se prodati su dobar smer kako bi se održao balans i kako bi se zaradio novac potreban za ekstravaganciju kakvu ćemo gledati onog trenutka kada se svet oporavi.

Ali vratimo se na konkretan subjekat ovog teksta. Majstore svog zanata koju su nam prikazali njihovo viđenje mode narednog proleća.

  1. Proenza Schouler

Ideja energije, radosti i senzualnosti bila je glavna inspiracija dvojcu koji se potpisuje kao Proenza Schouler. Čitava kolekcija nastala je u saradnji sa zajednicom iz Bolivije, a sve to podstaknuto je poreklom jednog od dva člana ovog dizajnerskog dua. Ako je sudeći po njima naredne sezone vladaće rese, mreža, zvonasti kroj, a kolorti koji ćemo nositi obuhvataće nijanse bele, žute i plave.

  1. Altuzarra

Jedan od omiljenih američkih dizajnera čija karijera svake godine napreduje sve više, odlučio je da nam za 2023. ponudi mini suknje, košulje na vezivanje i prolećne jakne. Inspiracija su mu bile knjige The Teaching of Don Juan i Desert Solitaire, koje dolaze iz šezdesetih godine, pa stoga i čitava kolekcija vuče motive iz ove modne ere.

  1. Prabal Gurung

Nedelja mode u Njujorku, ako pitate Prabala uvek je mesto za neki društveni protest. Iz sezone u sezonu on bira socijalnu temu koja će biti glavno nadahnuće za čitavu kolekciju, a to ni sada nije izostalo. Ovog puta slučaj Roe v. Wade i njegovo nadglašavanje koje drma američko društvo čitave godine, poslužili su ovom dizajneru kao glavni motiv. Crop sakoi, nizak struk ali i haljine i bluze “na jedno rame” bile su najzastupljenije na ovoj pisti, dok je kolornom paletom dominirala ružičasta, boja lavande i tirkizna.

  1. Ulla Johnson

Ova dizajnerka je neko ko ume da odabere mesto za održavanje revije. Od Lincoln centra, preko Njujorške biblioteke, pa sve do sada kada je odabrala Muzej lepih umetnosti u Bruklinu. Žuta, lavanda, ali i ružičaste nijanse dominirale su koloritom, dok su haljine koje bi neke mogle da podsete na čuvene bakine miljee bile jedan od glavnih aduta Johnsonove za ovu modnu avanturu.

Sva najbolja izdanja koja smo imali prilike da gledamo ovog vikenda na NYFW, pogledajte u galeriji i dobro se pripremite, jer ćete počevši od sledećeg marta samo slične kreacije viđati u omiljenim vam buticima.

Tekst: Aleksandar Nastasijević

Foto: Profimedia

Najnovije