Portonovi
Moda / Revije

Podvodni svet, raznolikost i Irina Shayk na Versace reviji

Izgubljeni grad Versacepolis!

Donatella Versace već dugi niz godina radi na dokazanoj formuli – sjajno, blistavo i prelepo. Njene kolekcije za Versace uvek su nered boja, otisaka, seksi izreza i puno sjaja. Nema mesta za dosadu i rutinu – samo večni praznik života što je sasvim u duhu osnivača kuće – Giannia Versacea, koji je svoju misiju video u tome da se žena u njegovoj odeći oseća najatraktivnije.

U stvari, nova kolekcija Versace za proleće i leto izrađena je na osnovu njegove arhive. Pre revije, Donatella je rekla da nas poziva u izgubljeni grad Versacepolis. A već iz scenografije bilo je jasno da će nova revija biti prepričavanje Platonove Atlantide sa seksi sirenama u glavnim ulogama.

Naravno, mnogi su se odmah setili prolećne kolekcije 1992. godine, za koju je Gianni Versace pravio grafike i nakit sa morskim zvezdama i školjkama. Prevođenje bogate i, već postojeće, prilično komplikovane estetike kuće sa nasleđem na savremeni jezik uvek je veoma težak zadatak. Ali, Donatella Versace je ovog puta uradila sjajan posao.

Prvo što je došlo pod modernizaciju bile su siluete. Uprkos svoj važnosti stila 90-ih, više nije moguće tačno kopirati sve oblike tog vremena – oni su dugo bili promišljeni. Stoga smo na reviji videli mnogo muških predimenzioniranih jakni i referenci na sportsku odeću. Zatim – boje. Ako vam se iznenada učinilo da ne može biti svetlije nego u arhivima Versacea, onda se duboko varate. Donatella Versace je sve nijanse „izvrnula“ do maksimuma, učinila ih fluorescentnim i pomešala u verovatno najupečatljivije otiske u istoriji kuće. Neki lookovi sastojali su se od desetak boja odjednom i istovremeno su izgledali prilično skladno – a to je znak velike veštine.

Zatim – stajling. Ako je ljubitelj klasične ženske lepote Gianni Versace za svoje modele voleo velike uvojke, onda je njegova sestra izabrala „mokri“ look – ipak smo u podvodnom gradu! I na kraju, promene su se dotakle kastinga. Supermodeli iz 90-ih na starim Versace revijama su vanvremenska tema rasprava i divljenja, ali nova vremena traže nove junake. Zbog toga je kolekcija predstavljena u skladu sa svim principima raznolikosti: modeli različitih tonova kože, tena i tipova tela šetali su modnom pistom. Zajedno sa miljenicom Versace brenda, Irinom Shayk, u reviji je učestvovalo još nekoliko modela sa A liste.

Tako je Donatella Versace sjajno položila ispit kako u znanju arhiva brenda, tako i u skladu sa trenutnom agendom. A ovo je vredno poštovanja.

 

Pročitajte još