Harper's Bazaar Srbija

10 modnih fenomena koji će obeležiti 2024.

Donosimo ključne modne vesti.

Nova godina, na kolektivnom nivou, predstavlja novi početak, nove mogućnosti i nove šanse. Za Harper’s BAZAAR Srbija, 2024. je godina jubileja, jer slavimo 10. rođendan našeg magazina.

Tokom cele godine, osvrtaćemo se na legendarne naslovnice magazina, editorijale, intervjue i druge modne i lifestyle momente iz protekle dekade, ali i svega uzbudljivog što nas čeka u novoj 2024. Počećemo sa ključnim modnim vestima i trendovima koje ćemo nositi, pratiti, gledati i posetiti narednih meseci. Stay tuned!

ROMANTIČNI GESTOVI

Ne samo da su floralni motivi definisali obrise prolećne sezone, oni su se javili kao trodimenzionalne aplikacije na odevnim komadima, koje modi daju na skulpturalnosti. Nemojte se ustručavati da pažnju poklonite cvetnim aplikacijama, ali u sve tri dimenzije. Vaš pogled na stil neka se graniči sa umetničkim doživljajima impresionista.

PARISKI MAG

U trenutku intenzivne recesije pracene infacijom, čak i tržište luksuza nije ostalo imuno na tektonske pokrete i dinamiku, koji dovode do smanjenog interesovanja svetskih kupaca za predmete od luksuza. Sve veće cene luksuznih dobara i sve dinamicniji rast sekundarnog tržišta za modu i detalje luksuznih brendova utiču na percipiranje brendova i proizvoda koje nude. Postoji jedan modni brend, poznat pre svega po svojoj kožnoj galanteriji, koji se opire tendencijama. Hermès je u prethodnoj godini zabeležio rast od 15%, sa tendencijom da tako i nastavi u narednoj godini. Ručno šivene torbe, pogotovo Kelly i Birkin, neizostavni su predmet interesovanja na tržištu luksuza.

DIJAMANTI SU VEČNI

Dijamanti kreirani veštačkim putem postaju predmet interesovanja širom sveta. Trend će se samo nastaviti u ovoj godini. Swarovski je u saradnji sa Penelope Cruz napravio kolekciju, kao što je to Pandora učinila sa Pamelom Anderson.

RAVNO, SVEDENO I SAMOUVERENO

Najnovija modna sezona daje nam uvid u asketsku estetiku i obuću, koja je pre nosiva nego neodoljiva Ukoliko je verovati modnim bogovima i brendovima za kojima ceo modni svet žudi, kožne papuče, japanke i sandale biće u fokusu tokom toplije sezone 2024. godine. Osmišljene da budu praktične, sandale sa kaiševima na suptilan nacin privlače pažnju. Njihov fokus je pre na pažljivoj izradi, nego na zanosnoj pojavi. Jonathan Anderson za Loewe poklonio im je pažnju, kao i sestre Olsen za The Row, ali i titani luksuza kao što su Chanel i Hermès.

TIHA REVOLUCIJA

Svedena haljina na preklop 2024. slavi pola veka postojanja. Priča DIANE VON FURSTENBERG dostojna je flma. Žena koja se u Evropi udala za plemića, napušta svoj život i odlazi u Ameriku gde počinje potpuno novi život. Dinamična pozornica Njujorka bila je savršeno mesto za preduzimljivu Von Furstenberg, koja se 1974. godine odlučila da pokrene sopstvenu kolekciju odeće. Moda tog perioda bila je zasnovana na simplizmu. Njena haljina na preklop (iliti wrap dress) izazvala je revoluciju, s obzirom da je napravljena
od strane radne i angažovane žene za druge žene koje žongliraju sve veći broj obaveza, a žele da izgledaju zanosno. Intrigantni paterni pomogli su uspehu haljine. Dugovečnost je najbolji dokaz uspeha, a pola veka postojanja haljini na preklop daje status modne ikone.

USPAVANE LEPOTICE

Prvi maj u godini rezervisan je za modne Oskare. Met Gala predstavlja događaj koji u fokusu ima Institut za kostim Metropolitan muzeja u Njujorku. Na kraju svake godine bira se tema za narednu. U 2024. tema će biti Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Više od dvesta pedeset kreacija iz stalne postavke
Muzeja biće predstavljeno na izložbi, neke od njih nikada ranije nisu videle svetlost dana. Snaga ovih izložbi krije se u neraskidivoj vezi između modne prošlosti i kako ona informiše određenu temu na način čime se modi daje vanvremenski karakter. Pored toga, Met Gala je postala jedan od najznačajnijih medijskih događaja koji okuplja najaktuelnije zvezde današnjice. Crveni tepih i kreacije kojim one odgovaraju na dress code izazivaju senzaciju jednako kao i sama izložba.

UKRASI ZA GLAVU

PORED SIMPLIZMA modnih aksesoara, predstojeća modna sezona, koja pocinje u martu,
donosi i svedeni pristup lepoti. Kao jedan od najupečatljivijih elemenata na revijama bile su trake oko glave ili pak nonšalantno postavljeni rajfovi. Peter Do ispratio je ovu tendenciju kao omaž estetici minimalizma devesetih, dok je Miuccia Prada futuristicke kreacije začinila transparentnim trakama od organdina. Matthew Williams, pre nego što je najavio izlazak iz kuce Givenchy, predstavio je
kolekciju na kojoj su se našli i rajfovi, improvizovani poput modernih tijara za modne dive.

NOVI ŽIVOT ODEĆE

KAKO BI SE STIMULISALO smanjenje kupovine odeće, koja bi inače završila na deponijama, francuske vlasti odlučile su da stimulišu svoje građane da popravljaju odeću i da je što duže nose. Svako u Francuskoj ko odluči da popravi komad odeće ili cipele dobiće fnansijsku nadoknadu između šest i dvadeset pet evra. Na taj način stvara se stimulans da se odeća popravi, umesto da se baci. Sve kraći period života odeće postaje zabrinjavajući problem u svetu i lokalne vlade i zajednice moraju da nađu
različite načine kako bi animirali javnost i sprečili pojavu brze mode. Francuska je do 2028. godine izdvojila više od sto pedeset miliona evra da popravlja odeću i cipele svojih građana.

ČEKANJU JE DOŠAO KRAJ

Čuveni juvelirski brend Cartier početkom juna 2024. godine, predstaviće dugoočekivanu, najnoviju kolekciju nakita!

U FOKUSU

Duran Lantnik postao je dizajner o kom svi pričaju. Dizajner iz Amsterdama postao je prepoznatljiv po kolekcijama koje u fokusu imaju održivost mode. Njegove kreacije zasnovane su na materijalima koje je Lantnik našao i dao im drugi život. Pre četiri godine dobio je nominaciju za prestižnu LVMH nagradu, da bi kolekcijom za proleće-leto 2024. pokazao da je bio jedan od najispraćenijih dizajnera na revijama mode u Parizu. Njegove forme oduševljavaju jer prkose realnom, nalikuju da su naduvane i pred tačkom pucanja.

Foto: Profimedia

Harper’s Bazaar

Najnovije