Harper's Bazaar Srbija

Zaljubite se u ametist: Poludragi kamen idealan za leto

Ametist i dijamanti, kombinacija na koju niko ne ostaje ravnodušan.

Oblik kvarca, kao i citrin, ružičasti kvarc, ahat i kalcedon, u čistom obliku ametist je bezbojan, ali tokom formiranja u njegov sastav ulaze joni gvožđa koji mu daju očaravajuću ljubičastu boju. Ovaj poludragi kamen može imati čitav spektar ljubičastih nijansi – od nežne lila do intenzivnih tamnih tonova.

Zajedno sa dijamatnom, rubinom, safirom i smaragdom, ametist predstavlja veoma skupocen kamen, koji i u moderno doba označava klasu i prestiž.

Ako želite ametist, trebalo bi da znate nešto o ovom poludragom kamenu

Naziv ametist potiče od starogrčke reči amethystos, što znači “ne pijan”, a upravo ovaj prevod ukazuje na njegovu simboliku: u Staroj Grčkoj verovalo se da ametist štiti svog vlasnika od pijanstva, kao i u Starom Rimu, gde su vladari ukrašavali svoje čaše upravo ovim kamenom. Egićani su, pak, voleli njegove magijske moći, pa su pripisujući mu mističnu moć nosili amajlije sa ametistom (koje su pronađene u grobnicama). 

Ametist ima važnu ulogu i religiji. Tako u hrišanstvu njegova boja simbolizuje Hristovu patnju na raspeću. U judaizmu hebrejska reč za ametist, “ahlamah”, prevodi se kao “kamen iz snova”, a Jevreji veruju da on izaziva snažne snove, dok se u budaizmu perle od ovog kamena koriste pri meditaciji.

Ono što očarava je, ipak, njegova boja 

Ametist, prema predanju, očaravajuću ljubičastu nijansu duguje devojci po imenu Ametist koju je grčki bog vina Bahus želeo da ubije. Da bi je spasila od zle sudbina, boginja Dijana ju je pretvorila u bistri kristalni kamen. Bahus se pokajao i polio kamen vinom, darujući mu prelepu ljubičastu nijansu kojoj nisu mogle da odole ni velike evropske vladake – pričala se da je Katarina Velika obožavala raskošnu ljubilčastu boju ametista. 

U poređenju sa dragim dragim kamenjem u boji, ametist se izdvaja zasićenošću nijanse, koja pruža dubinu i prelepi odsjaj u svakom rezu i obliku. Zahvaljujući ovoj karakteristici, ametist pruža beskonačne mogućnosti kombinovanja. Odlično se uklapa sa prozirnim dijamantima, jer intenzivni ljubičasti tonovi naglašavaju lepotu dijamanata, stvarajući komade nakita koji privlače pažnju.

Podignite stajling na viši nivo 

Ametist posebno ili u kombinaciji sa dijamantima, upravo je, zbog svoje boje, idealan za leto. Bez obzira na to da li birate dijamantske minđuše sa ametistom, narukvicu ili ogrlicu sa priveskom od dijamanata i ametista, budite sigurni da ćete svaki stajling podići na viši nivo.

Savršen za večernje prilike – kad želite da zablistate u gradu, ametist je zapravo idealan za dnevne svečane manifestacije, kao što su venčanja, zato što će svemu što obučete dati dozu glamura, koja je dostojna tako velikog dana.

Nakit sa ametistom i dijamantima možete nositi na tuđem venčanju, ali je još lepše ako odaberete svoj verenički prsten u ovoj kombinaciji. Dijamant plus ametist, magičan spoj poludragog i dragog kamena, možete pronaći na sajtu maestro.rs

Fotografije: Maestro Jewelrs 

 

Najnovije