Harper's Bazaar Srbija

Vodič za kupovinu onog savršenog prstena

Tri ključne smernice.

Vodič za kupovinu dijamantskog vereničkog prstena pomoći će vam u izboru najvažnijeg komada dijamantskog nakita.

Kupovina vereničkog prstena nije nimalo lak zadatak. I dok je u davna vremena ovo bio tajnovit proces za buduće mlade, te ih u plišanoj kutijci čekao prsten koji bi tada prvi put ugledale, u modernom dobu sve veći broj parova krši ovu tradiciju, učestvujući zajedno u izboru prstena sa dijamantom.

Istraživanja pokazuju da čak 75 odsto devojaka učestvuje u kupovini svog vereničkog dijamantskog prstena, dok 40 odsto njih je svom vereniku nagovestilo kakav prsten žele.

Bez obzira da li krećete u potragu zajedno ili sami, Maestro Jewelers vam otkriva vodič za kupovinu dijamantskog vereničkog prstena.

Odredite budžet

Iako mnogi nerado pominju svoje finansijske mogućnosti vodič za kupovinu dijamantskog vereničkog prstena polazi upravo od određivanja budžeta.

Sigurno ste među savetima pročitali da je potrebno za verenički dijamantski prsten izdvojiti 2 ili 3 mesečne plate. Možda ste, takođe, pročitali koliko bi trebalo da košta „dobar“ verenički prsten. Ove i slične preporuke ne samo da su zastarele, već se danas smatraju pogrešnim.

Ne postoji tačan iznos koliko bi trebalo da košta verenički prsten. Umesto toga, realno sagledajte svoje finansijske mogućnosti i želje voljene osobe pri određivanju budžeta za ovaj važan komad nakita.

Poznavanje karakteristika dijamanta

Bez obzira što ne postoje 2 potpuno istovetna dijamanta, svi oni su određeni rezom, bojom, jasnoćom i težinom. 4C, kako se popularno nazivaju ove karakteristike, ključni su faktor pri izboru vereničkog prstena sa dijamantom.

Rez predstavlja umetnost oblikovanja dragog kamena. Njen zadatak je da pojača sjaj dijamanta i istakne njegovu lepotu, a to postiže savršeno proporcionalnim fasetama čiji je raspored jedinstven za svaki rez.

Dijamanti sadrže primese žute, sive i braon boje, te se na osnovu njihove količine svrstavaju u kategorije – od D (bezbojan) do Z (žut).

Čistoća je još jedna važna karakteristika koja određuje vrednost dijamanta. Naime, pri formiranju dijamanata u sastav ulaze i izvesne inkluzije. Stepen prisustva ovih inkluzija utiče na jasnoću, samim tim i na kvalitet dragog kamena.

Besprekorno čisti dijamanti nose oznaku IF (internal flawless). Dijamanti sa veoma malim inkluzijama koje je gotovo nemoguće otkriti spadaju u VVS1 i VVS2 grupe. Slede dijamanti sa oznakama VS1 i VS2 koji imaju mali stepen inkluzija, a vidljiv je samo pod uvećanjem. Dok SI1, SI2, SI3 su dijamanti sa malim nečistoćama u svojoj strukturi koje se jasno mogu uočiti pod uvećanjem, ali ne i golim okom.

Težina dijamanta je određena karatom, pri čemu morate znati da ona nije povezana sa veličinom. Odnosno, veći dijamant nije uvek teži od manjih vrsta.

Vodič za kupovinu dijamantskog vereničkog prstena prema stilu

U svetu juvelirstva postoje brojne postavke dijamanata, koje određuju i sam stil. Među najpopularnijim za dijamantski verenički prsten jesu solitaire, halo i pave.

Solitaire, po definiciji, je verenički prsten sa samo jednim, centralnim dijamantom, bez ukrasa u vidu bočno postavaljenih dijamanata ili dragog kamenja u boji.

Zahvaljujući ovakvom dizajnu akcenat je na samom dijamantu tako da je istaknuta njegova blistavost, koja privlači pažnju. Minimalistički, a opet vanvremesnki – ovaj stil savršeno pristaje kako klasičnoj eleganciji, tako i trendi outfitima, te ne čudi što ima dugu tradiciju.

Halo dijamantski prsten karakteriše centralni dijamant koji okružuje više manjih. Ovakav dizajn ima zadivljujuć efekat, jer glavni dijamant čini većim, te pruža glamurozni izgled čitavom prstenu.

Pavé stil nosi naziv od francuske reči, koja u prevodu znači „popločano“. Upravo samo ime opisuje njegovu formu. Pavé verenički prsten krasi niz dijamanata poređanih levo i desno od glavnog kamena duž plemenitog metala. Na taj način stvaraju izgled ultra-blistavog puta popločanog dragim kamenjem koje daje dodatnu blistavost centralnom kamenu.

Ovaj stil je pravi izbor za žene koje žele da njihov verenički prsten ima impresivan izgled, ali im je halo stil previše nametljiv.

Vereničko dijamantsko prstenje svetski poznatih juvelirskih kuća možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.

Najnovije