Harper's Bazaar Srbija

Ko je Annie Ernaux, dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Francuska autorka iza sebe ima više od 30 napisanih knjiga.

Francuska spisateljica Annie Ernaux (82), dobila je u četvrtak, 6. oktobra 2022, Nobelovu nagradu za književnost za rad koji “osvetljava mračne uglove sećanja, porodice i društva”, odnosno pisac koga je Švedska akademija prepoznala po “hrabrosti i kliničkoj oštrini sa kojom otkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja”.

Annie Ernaux je počela da piše fikciju, ali se brzo, još sedamdesetih godina, preorijentisala na autobiografsku i memoarsku literaturu. Više od 30 njenih knjiga beleže događaje u njenom i životima ljudi oko nje. Predstavljaju beskompromisne portrete seksualnih odnosa, abortusa, bolesti i smrti njenih roditelja.

Anders Olsson, predsednik Nobelovog komiteta za književnost, rekao je da su njeni radovi često “beskompromisni i napisani jednostavnim jezikom”.

Ona je postigla nešto vredno divljenja i trajno, rekao je on novinarima nakon objave u Stokholmu.

Žena koja je dugi niz godina razmatrana za nagradu, pisanje smatra političkim činom koje otvara oči o društvenim nejednakostima. Ernaux koristi jezik kao “nož”, a svoj stil opisuje kao “ravno pisanje”, sa ciljem objektivnog sagledavanja događaja koje opisuje, bez raskošnih opisa i(li) neodoljivih emocija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate Gavino (@bykategavino)

Knjiga koja ju je proslavila je La Place (Muško mesto), a u njoj govori o odnosu sa svojim ocem bez “lirskih podsećanja, trijumfalnih prikaza ironije, neutralnim stilom, koji joj dolazi prirodno”. Njena najpoznatija knjiga je Les annes (Godine) iz 2008, u kojoj opisuje francusko društvo od kraja Drugog svetskog rata. U romanu Happening iz 2000. opisuje posledice ilegalnog abortusa. Tu je i popularna Devojačka priča. 

Zanimljivo je da je Ernaux tek 17. žena (od 119 Nobelovaca) koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, a osim nje, ove godine su među favoritima za Nobela bili i Michel Houellebecq, Ngũgĩ wa Thiong’o, Anne Carson, Salman Rushdie.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije