Harper's Bazaar Srbija

Skrivene priče koje se kriju iza popularnih pesama

Neke legendarne pesme prati i priča o njima, ali je ne čujemo od svih tonova koje je okružuju. Kao i sve nas, i muzičare motiviše emocija, a šta je izazvalo tu emociju – pročitajte u nastavku teksta.

Sia – “Chandalier”

Iako nam sam spot pesme često odvlači pažnju od samih reči, njegovi svetli kadrovi samo udaraju kontrast tami koju ova pesma krije.Sia, koja je sama i napisala tekst ove pesme rekla je kako pesma opisuje osećanje straha koje je ona sama pokušavala da zaleči – najčešće alkoholom. Ne znajući šta nam jutro donosi je slično višenju sa lustera.

Kejti Peri – “Firework”

Ova eksplozivna pesma koja ima takav i naziv, ima pomalo morbidnu pozadinu. Iako je mi uglavnom puštamo kada želimo sebe da pokrenemo, Kejti je inspirisalo nešto sasvim suprotno. Kada je je razmišljala šta želi da uradi sa svojim telom kada umre, ona je smislila da je baš kao i vatromet “ispucaju” preko okeana – i o tome onda napisala pesmu.

Lejdi Gaga – “Poker Face”

Lejdi Gaga je ispričala kako je pesma nastala u trenucima kada je imala seks sa muškarcem koga je morala da zavara “poker faceom” da uživa, dok je ona čitavo vreme zamišljala neku drugu, žensku osobu na njegovom mestu. Ako pažljivo analiziramo tekst, prilično je očigledno.

Igls – “Hotel California”

Iako vas ova kultna rokenrol pesma može zavariti da priča o jednom običnom “roadtripu”, ona ima mnogo dublje značenje. U jednom intervjuu, pevač benda i tekstopisac ove pesme, Don Henli, rekao je kako pesma ustvari govori o pohlepi sa kojom se bend susreo u muzičkoj industirji, ali i u američkoj kulturi. Hotel je zapravo simbol života na visokoj nozi u Los Anđelesu.

Bitlsi – “Blackbird”

Džon Lenon i Pol Mekartni su bez sumnje želeli da ovom pesmom pošalju političku poruku. Pesma zapravo priča o ženi afričko-američkog porekla koja se bori protiv rasizma za vreme Pokreta za građanska prava koji se borio čitavu deceniju za jednaka prava svih građana SAD-a.

Marun 5 – “Harder to Breathe”

Prvu pesmu na debi albumu poznatog benda prati pogrešan glas da je posvećena bivšoj devojci pevača Adama Levina. Iako je istina da ceo album jeste posvećen njoj, ova pesma nije. Ona govoi o pritisku koji je bend osećao od strane izdavačke kuće da završi album.

Madona – “Like a Virgin”

Globalni hit za koji svi pretpostavljaju da govori o seksu. Zapravo, nema veze sa fizičkim delom ljudskog odnosa. Pesma govori kako svaka nova veza odaje utisak kao da prvi put prolazimo kroz seksualna i ljubavna iskustva, baš kao device (emotivne).

Psy – “Gangam Style”

Svašta biste mogli da pomislite o ovoj pesmi koja je bila hit 2012. godine, ali nikada da je ona ustvari humoristična satira. Pevač je želeo da ispriča priču o bezobrazno bogatom kvartu Seula, Gangamu i da istakne koliko je novca ljudi troše samo da bi izgledali bogato – i usput je stekao svetsku popularnost.

Blondi – “One Way or Another”

Pesma koja je poznati bend stavila “na mapu” je inspirisana ličnim iskustvom pevačice Debi Hari kroz koje je prolazila tih dana. Naime, imala je svog stalkera koji je pratio kud god da krene – otud i naziv ove pesme. Stavljanjem sebe u ulogu stalkera ona je razvila odrambeni mehanizam koji joj je pomogao da se nosi sa jako teškim periodom u životu.

Priredila:T.M.

Fotografije: Unsplash

Najnovije