Glas naših žena u svetu: Izložba 11 srpskih umetnica u Americi

Savremena srpska umetnost u svetu sa izložbom Among Women: Contemporary Art from Serbia.

Izložba "Among Women: Contemporary Art from Serbia" održana je, od 9. septembra 2021. do 9. januara 2022. u "937 galeriji", u Pitsburgu u Pensilvaniji, zahvaljujući kustoskinji poreklom iz Srbije. Rachel Klipa okupila je 11 umetnica iz naše zemlje oko koncepta koji se odnosi na ispitivanje višeslojnosti srpske umetničke scene, preispitivanje sećanja, važnosti mesta, sposobnosti ženskog tela da prenese lične i istorijske narative... Svih 11 umetnica duboko su povezane sa Beogradom, a radove su izložile Šejma Fere, Bojana S. Knežević, Marina Marković, Tijana Radenković, Simonida Rajčević, Vahida Ramujkić, Milica Ružičić, Maja Simić, Nina Todorović, Anica Vučetić i Gordana Žikić. Nakon izložbe u Pitsburgu, radovi se sele u galeriju u Bronksu u Njujorku, "Bronx River Art Center" gde će biti izloženi do 26. Februara 2022.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gotza Gotza (@gotza_gotza)

Izložbu su podržali Bronx River Art Center, Pittsburgh Cultural Trust I Pennsylvania Partners in the Arts.

Više o izložbi na www.amongwomenserbia.org

 

Tekst: Jelena M.

Fotografije: amongwomenserbia.org/ Instagram/@gotza_gotza

Pročitajte još

Pročitaj još

Prisustvujte perfomansu visokog intenziteta umetnice Sanje Latinović

U Salonu Muzeja savremene umetnosti performans umetnica Sanja Latinović predstaviće se izložbom pod nazivom “Prepreka ili prag”.

"Hermès u nastajanju" - izložba koja je oduševila

Kada je u pitanju zanatstvo i  umeće malo je brendova koji mogu da stanu na crtu čuvenom Hermès-u, brendu koji je tokom tradicije duge čak 185 godina negovao generacije zantlija koji su stručno ručno klesali, od konjičkih dodataka i torbi, do časovnika i farbanih porcelanskih tanjira.

Izložba posvećena Coco Chanel stiže u čuveni londonski muzej

Otvaranje je sledeće godine, te ljubitelji mode i umetnosti imaće dovoljno vremena da isplaniraju put koji se ne propušta.

Uskoro: Beogradska izložba koje će pomeriti granice

Prošlogodišnja Izložba "Refleksije" Mire Brtke bila je opravdano jedna od najposećenijih, a sada nam dolazi u novom formatu...

Šejla Kamerić: Žene su u prošlosti proglašavane vešticama, a danas su još uvek degradirane, potlačene, ućutkane

Kao uvod u njenu izložbu "Mother Is A Bitch" koja je nedavno postavljenu u galeriji Eugster u Beogradu, razgovarali smo sa umetnicom o njenom radu, umetnosti, lepoti i ženi.

Pogledajte: Izložbu remek-dela najvećih imena jugoslovenske moderne i savremene umetnosti

Od 15. aprila 2022. godine u četiri izlagačka prostora ARTE galerije u Beogradu (Andrićev venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3 i Svetogorska 29) biće otvorena nova izložba u okviru projekta Kolekcionar kao kustos i selektor, čiji je fokus na umetničkim delima velikog formata.