Harper's Bazaar Srbija

Knjige koje će vam pomoći da se rekonektujete sa (Majkom) prirodom

(Mentalni) izlet u prirodu.

Vraćanje sebi uvek polazi od vraćanja (Majci) prirodi i dubljeg povezivanja sa njom. I nema sumnje, ono što našu planetu čini posebnom jesu okeani, planine, šume, proplanci i čitav biodiverzitet između.

I uprkos modernom načinu života, trend vraćanja prirodi I svim njenim benefitima po naše fizičko I mentalno zdravlje je u porastu. Kako bi se što bolje povezali sa onim od čega smo satkani, skupili smo 6 najlepših knjiga za rekonekciju sa Zemljom.

Finding The Mother Tree – Suzanne Simard

Memoari Suzanne Simard dokumentuju njenu ljubav prema drveću – a posebno njeno otkriće da su ona povezana ogromnom mrežom korena gljiva, što im omogućava da dele resurse. Njena knjiga je postala toliko popularna da će po njoj biti snimljen film u kojem glumi Amy Adams kao autorka knjige.

Losing Eden – Lucy Jones

Kao što mnoga naučna istraživanja sve više potvrđuju, priroda je u samoj srži našeg psihološkog blagostanja. Knjiga Lucy Jones prepuna istraživanja, poziva nas da pronađemo utočište u tlu i drveću, donoseći ljudsku biologiju, neuronauku i psihologiju na stranice knjige koja počinje njenim sopstvenim mentalnim bolom, dokumentujući utehu koju pronalazi u močvarama Voltamstoua. Rezultat je veoma ubedljiv i pozitivan uticaj prirode na naše biološko i mentalno stanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charlotte (@mylifein.books)

The Secret Life of Plants – Peter Tompkins & Christopher Bird

Autori “The Secret Life of Plants” tvrde da su kroz eksperimentisanje otkrili neobične pojave u vezi sa biljkama, raspravljajući kroz redove knjige o filozofijama i progresivnim poljoprivrednim metodama zasnovanim na ovim nalazima.

Love Letter To The Earth – Thich Nhat Hanh

U svom samoproglašenom ljubavnom pismu svetu prirode, poznati mirovni aktivista i budistički monah Thich Nhat Hanh govori zašto su sreća i zdravlje naše planete usko povezani sa srećom ljudskog uma. Ključ za to je podsticanje prakse svesnosti i usađivanje duhovne svesti o svetu oko sebe, tako da na kraju napustite koncept „okruženja“ i prihvatite ideju da ljudski život nije poseban entitet. Tek tada, tvrdi Hanh, možemo početi da popravljamo naš odnos sa našim prirodnim svetom i borimo se protiv razaranja koje izazivaju klimatske promene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rina (@re_wire_life)

Walking One Step At A Time – Erling Kagge

Avanturista i filozof Erling Kagge bio je prvi istraživač koji je dovršio Three Poles Challenge peške (to je pešačenje do Severnog pola, Južnog pola i vrha Mont Everesta). Hodanje istražuje meditativne prednosti pešačenja, a istovremeno deluje i kao manifest za istraživanje kao radikalan korak ka razumevanju ljudskog iskustva na ovoj zemlji. Jedno poglavlje i vi ćete navući čizme za pešačenje.

Rewild Yourself – Simon Barnes

Želite da se ponovo povežete i uživate u svesnom iskustvu sa prirodom, posebno kada su u pitanju vaša deca? Simon nudi niz kratkih priča koje nam omogućavaju da, na jednostavan i direktan način, postanemo svesniji divljih životinja oko nas.

Foto: Pexels

Priredila: T.M.

Najnovije