Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend: Na izložbe, na izložbe…

Uprkos kiši, ove subote i nedelje izlazimo napolje.

Ovog vikenda Beograd, od prestonice ludih noćnih provoda, postaje grad izložbi. U galeriji Sanjaj otvorena je izložba akademika Todora Stevanovića, koji veoma retko organizuje samostalne izložbe u prestonici, pa je ovo jedinstvena prilika da vidite njegov rad. Već smo pisali o otvaranju izložbe fotografija Miloša Nadaždina u Silosima, ali, s obzirom na to da ona traje samo do 17. septembra, podsećamo da je vidite. 

Za vikend će biti održano nekoliko koncerata, pozorišnih predstava, tu su i tehno žurke – otvorite kalendar i upišite sve događaje koje bi trebalo ili biste mogli da posetite. 

Izložbe

Linija Todorova, Todora Stevanovića, u galeriji Sanjaj

U galeriji Sanjaj otvorena je izložba crteža akademika Todora Stevanovića, Linija Todorova, na kojoj je predstavljeno 28 crteža koji su stvarani od 1969. do 1997. Todor Stevanović nije samo slikar, on je i multimedijalni umetnik, koji je to postao i pre nego je taj izraz nastao, kako je na ostvaranju izložbe rekao istoričar umetnosti Nikola Kusovac. Pored crteža, na izložbi su istaknuti i rukopisi umetnika koji predstavljaju njegovu filozofiju i posetiocima omogućavaju da na jednom mestu osete vezu između reči i linije odnosno Todora pesnika i Todora slikara. Kao čovek koji je uvek bio ispred svog vremena, tokom više od 60 godina rada se, Todor se, osim crtežom, grafikom i slikarstvom, bavio i filmom, filozofijom. Izložba će biti otvorena do 15. oktobra, a radno vreme galerije Sanjaj je radnim danima od 12 do 20 sati i subotom od 11 do 15 časova.

Prozir, izložba Željke Mićanović Miljković (akvarel i porcelan), Mala galerija ULUPUDS-a

Multimedijalna umetnica, Željka Mićanović Miljković, predstavlja svoje poslednje radove na izložbi Prozir, koji su rađeni na papiru i porcelanu. Poput mesta na kome se galerija nalazi (Uzun Mirkova 12) tako i ova izložba spaja različite puteve u umetničkom izrazu. Na naizgled drugačijim površinama, Željka stvara autentični svet kroz prikaze, prizore i prozire crpeći snagu i razigranost iz sveta detinjstva.  Različite strukture, ručno rađeni papir, raznobojne niti i tanana stvorenja pomažu da taj svet iznova oživimo i radujemo mu se. Izložba se može pogledati do 23. septembra. Radno vreme galerije je od ponedeljka do petka od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PREVENTER (@preventer.bg)

Tragovi, izložba fotografija Miloša Nadaždina, Silosi

U Silosima je predstavljena izložba fotografija Miloša Nadaždina. Modeli su bile mnoge zvezde filmskog i muzičkog sveta, a izložba se bavi kontekstom u kojem danas živi LGBT+ zajednica u Srbiji. Ispre Miloševog objektiva stali su Nataša Bekvalac, Sara Jo, Nataša Ninković, Branka Katić, Slaven Došlo, Miloš Timotijević i mnogi drugi. “Tragovi, imenica, množina: obeležje, znak ili drugi pokazatelj postojanja ili prolaska nečega ili nekoga. Ne može se negirati postojanje ljudskih bića, kao što se ne može negirati ni postojanje najveće od svega – same ljubavi. Ona prevazilazi sve zakone za koje znamo. Uprkos tome, neki od nas još uvek žive u senkama nađeg društva, krećući se kroz nevidljive hodnike sistema, pokušavajući da ubedimo sebe da smo važni i da bi trebalo da istupimo. Neće to svi od nas učiniti. Neki će ostati skriveni zauvek. Ali i tada postoje tragovi koje za sobom ostavljamo, a koji su dokaz našeg postojanja. Neosporna je činjenica da clanovi LGBT+ zajednice ostavljaju vidljive i dragocene tragove kroz sve aspekte društva u različitim segmentima naših života već stotinama godina, otkrio je Nadaždin ideju koja se krije iza njegovih radova. Izložba se može pogledati do 17. septembra. Radno vreme galerije u Silosima je od 18 do 22 časa.

Koncerti

Tijana Bogićević u okviru Atrium Sessions, Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, 16. septembar, početak u 20 i 30 sati

Pevačica raskošnog glasa Tijana Bogićević održaće koncert u okviru Atrium Sessions serije nastupa u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF. (Ovaj koncert prvobitno je bio najavljen za 9. septembar u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, ali je pomeren zbog nepovoljnih vremenskih uslova). Tijana Bogićević je srpska pop pevačica rođena u Novom Sadu. Bila je predstavnica Srbije na na Pesmi Evrovizije 2017. sa pesmom In Too Deep. Poslednji, drugi studijski album, Blizu, objavila je u junu ove godine.

Evropa u gostima 2022, koncert orkestra Holland Baroque, 17. septembar, Katedrala imena Marijinog, u 19 časova.

Barokni orkestar iz Holandije, sa zavidnom reputacijom, velikom diskografijom i istorijom saradnje sa imenima kao što su Avi Avital, Đovani Solima, Rejčel Podžer, Rajnbert de Leuv… Ansambl Holland Baroque predvode sestre bliznakinje, čembalistkinja Tineke Stenbrink i violinistkinja Judit Stenbrink. Ovaj muzički sastav uživa reputaciju jednog od najboljih ansambala za baroknu muziku u Evropi. Zajedno sa umetnicima iz Holandskog Baroka nastupiće mladi muzičari iz Omladinskog ansambla Violint, polaznici edukativnog programa Evrope u gostima 2022.  Na programu je muzika G.F. Telemana u novom ruhu, a osim koncertnih, planirane su i edukativne aktivnosti: radionice i predavanja u saradnji sa Kreativno-obrazovnim centrom Muzički Atelje iz Novog Sada i Omladinskim ansamblom Violint. Ulaz na koncerte i radionice je besplatan.

Pozorište

Edip, Velika scena Ljuba Tadić/Jugoslovensko dramsko pozorište, 17. septembar, 20 časova

Adaptaciju jedne od najznačajnijih antičkih drama, uradio je slovenački reditelj Vito Taufer, a Sofoklove likove oživeće na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Zoran Cvijanović i drugi. Kultnu priču o tebanskom kralju, Vito Taufer, jedan od vodećih regionalnih reditelja, smestio je u kontekst našeg vremena. “Hteo sam da postavim antičku dramu na način koji bi publici bio zanimljiv kao nešto savremeno, što nas se danas tiče. Nisam dugo bio u Srbiji i smatrao sam da nemam pravo da radim temu koja se direktno tiče društveno-političke situacije, takvu predstavu ne bih radio ni u Sloveniji, pa sam razmišljao o nečemu univerzalnijem“, ispričao je Vito i dodao da radnja ove drame počinje kugom odnosno pričom koja se poslednjih godina tiče svih nas u kontekstu svetske zdravstveno-političke krize, pa i kao metafore jedne bolesne civilizacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jdp (@jdpbgd)

Bioskop

Pad (Fall)

Za najbolje drugarice Becky (Grace Caroline Currey) i Hunter (Virginia Gardner) život se svodi na savladavanje strahova i pomeranje granica. Ali nakon što se popnu 2000 stopa do vrha udaljenog, napuštenog radio tornja, ostaju nasukane bez ikakve mogućnosti povratka na zemlju. Sada će njihove stručne veštine penjanja biti stavljene na krajnji test, dok se očajnički bore da prežive nedostatak zaliha i visine koje izazivaju vrtoglavicu u ovom adrenalinskom trileru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fall (@fallmovie)

Knjiga

Prebivališta, Jhumpa Lahiri

Novi roman dobitnice Pulicerove nagrade za književnost i autorke zbirke priča Tumač bolesti, sačinjen je od meditativnih sličica iz svakodnevnog života. Neimenovana naratorka u neimenovanom italijanskom gradu živi mirnim životom. Grad koji ona naziva domom za nju je poverljiva osoba i životni partner: trotoari, parkovi, mostovi, pijace, ulice, prodavnice, kafići… Ali mirnu površinu njenog života uzburkava dublji nemir. Pratimo je do bazena na koji često odlazi, ali i do železničke stanice koja je ponekad odvede do majke, zaglibljene u očajničkoj samoći nakon očeve prerane smrti. Pored kolega na poslu, gde se nikad ne oseća opušteno, ona ima prijateljice i prijatelje, ali i njega, senku koja je teši i uznemiruje. Ovaj prelepo oslikan portret života sastavljen je od kratkih vinjeta koje čine plodno tlo za autorkinu impresivnu moć zapažanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laguna (@laguna_knjige)

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, Promo 

 

Najnovije