Marianne Faithfull: Nikad nije kasno da pobedite svoje demone

U februaru 2020. godine, Marianne Faithfull - kantautorka, glumica, autorka, legenda Londona iz 1960-ih - poletela je letom za Pariz kako bi sedela u prvom redu na reviji Chloe. Tamo je fotografisana i videćete 74-godišnjakinju kako se smeši i ćaska sa Lucy Boynton, glumicom koji će je glumiti u predstojećem biografskom filmu.

Do tada je, veruje Faithfull, već bila obolela od Covid-19, ali gledajući te slike teško je zamisliti šta sledi: nedeljama kasnije odvedena je na intenzivnu negu sa virusom.

„Bio je to šok - ali to je život, zar ne?“ sleže ramenima. Pa da, ali nije li zastrašujuće tako prisno susresti smrt? "Oooh ne", izgovara svojim promuklim glasom telefonom iz svog novog doma u jugozapadnom Londonu. "Nije tako loše. Bolje je prihvatiti, znaš? "

Ako ste uradili domaći zadatak, znaćete da bi za smrt Marijane Faithfull trebalo više od koronavirusa. Otkako se 60-tih godina proslavila kao pevačica i kao devojka Micka Jaggera (kažu da je inspirisala pesme Rolling Stones-a od “Wild Horses” do “You Can’t Always Get What You Want”), često je bila na ivici. Njeni trenuci umetničke slave - na primer, album Broken English iz 1979. godine – bili su propraćeni ličnim padovima dok se borila sa zavisnošću, skandalima i lošim zdravljem. Stoga nije iznenađenje da ona odbacuje svoju poslednju smrt. Prva je, na kraju krajeva, bila 1968. godine, kada ju je predoziranje odvelo u šestodnevnu komu.

„Oh, imala sam strašne, užasne zdravstvene probleme - zavisnost od heroina, nervni slom, rak dojke, slomljeni kuk, emfizem i još mnogo toga. Prebrodila sam ih i ne znam kako, ali jesam.“ Međutim, ona priznaje, „Covid je zaista bio jedan od najgorih.“ Ostavio joj je tri glavna neželjena efekta: „pamćenje [nije dobro], umor [uvek prisutan] i moja pluća“. Kaže da je to uticalo na njeno pevanje, posebno grub preokret sudbine. „Pluća su mi ostala jako loša“, uzdiše ona. Posle dvadeset minuta Faithfull bez daha kaže: „Ne mogu dugo da pričam, draga - mogu li da te nazovem?“ A 15 minuta kasnije uzvratila je poziv podsećajući se na život u kome je postala prijatelj sa svima od Boba Dylana, Francis Bacon, Kate Moss, Karla Lagerfelda i Anite Pallenberg.

Kao što je to često slučaj u njenom životu, što je jače gurnuta, to jače odskače. Njen Covid-19 došao je usred svojevrsnog povratka kući: krajem 2019. preselila se u London nakon decenija života u inostranstvu. Želela je da bude bliža sinu Nicholasu (iz prvog braka, sa John Dunbar-om) i unucima; ali i zato što se ovde konačno osećala shvaćenom - mestu koje je odavno nije uspelo da prepozna kao umetnicu. „Nisam znala da li ću to ikad uspeti“, uzdiše ona. „Ali, hvala Bogu, stvari se menjaju.“

Na svom novom albumu  She Walks in Beauty, objavljenom u aprilu, ona izgovara stihove velikih pesnika iz 19. veka - Shelley, Byron, Wordsworth, Keats - preko svetlucavih zvučnih kulisa njenog saradnika Warrena Ellisa. Sve je to prelepo i tužno. Faithfull se zaljubila u ove pesme i napustila je školu da bi postala zvezda. „Kad sam razmišljala o tome, samo sam se kajala“, uzdiše ona, zbog napuštanja obrazovanja. „Pustila sam to. Shvatila sam da ono što se dogodilo u prošlosti nije važno. A ni šta će se dogoditi nije važno. Važno je šta je sada. “

Faithfull je bila sa pomoćnikom Alex i dugogodišnjim menadžerom François Ravard, sa kojim je bila romantično povezana dugi niz godina. Ona je, kaže, „prilično izolovana“, ali su je čuvali u njenom stanu sa „divnim pogledom“ tokom karantina, gledajući francuske filmove Nouvelle Vague koje je toliko volela tokom odrastanja ili slušajući numere starih prijatelja kao što su Stones ili Dylan.

Nikada se nije udala za Ravarda. Da li brak nije za nju? „Ne, ne, ne - ono što je uvek uništavalo moje veze bila je droga.“ Tako jednostavno? "Da!" Da li je to bio poslednji podsticaj da je odbacim? „Nisam tako razmišljala. Morala sam da stanem, inače bih bila mrtva.“ Prvo je odbacila drogu i alkohol konačno, pre dve godine, bacila je i cigarete i pobesnela je što to nije učinila ranije. „Činim sve što mogu da bih bila dobro. Dosadna sam strejt."

Čini se da je Faithfull ostao još jedan porok: „Jedna od najdosadnijih stvari u životu trenutno je to što ne možemo u kupovinu!“ Voli odeću, mada insistira da je uvek bila „beznadežna“ u kreiranju stajlinga - nekada bi to Pallenberg učinio umesto nje.

Faithfull je dete iz braka majora Roberta Glynn Faithfulla, vojnika i specijaliste za italijansku književnost, i Eve von Sacher-Masoch, austrijske baronice. Upoznali su se u Beču u Drugom svetskom ratu: on je jurio, ona je pružala otpor. „Deo mene koji je želeo da odem u Oksford da studiram je od mog oca. Deo mene koji je želeo da budem filmska zvezda“ smeje se Faithfull, „je moja majka“.

Mnogo toga je otkriveno u njenim memoarima koji su objavljeni 1994. i 2008.

Faithfull je izgubila starateljstvo nad svojim sinom (55) i uspešnim finansijskim piscem tokom najgore zavisnosti od droge, ali njihova veza je „sada mnogo bolja. Nije lako, još uvek imamo uspona i padova ... Ali mislim da je sve bolje."  

„Što se tiče uloge bake? Postoji mnogo različitih vrsta ljubavi, a voleti moju unučad jedna je od najlepših.“ - kaže legendarna Marianne Faithfull.

Pročitajte još

Pročitaj još