Harper's Bazaar Srbija

Must see: Nadrealan svet Else Schiaparelli

Ukoliko vas put nanese u Pariz posetite izložbu posvećenu jednoj od najvećih dizajnerki svih vremena.

Catalogue Shocking: The Surreal World of Elsa Schiaparelli, Éditions des Arts Décoratifs

Šokantno! Nadrealan svet Else Schiaparelli naziv je nedavno otvorene izložbe u muzeju Musée des Arts Décoratifs u Parizu, koji na ovaj način odaje počast smelim i uzbudljivim kreacijama čuvene dizajnerke, koja je crpela veliki deo svoje inspiracije iz bliske veze sa pariskom avangardom dvadesetih godina prošlog veka. Gotovo dvadeset godina je prošlo od poslednje retrospektive Schiaparelli u Musée des Arts Décoratifs, te je došlo vreme da se iznova na ovaj način podsetimo njenog izvanrednog dizajnerskog rada, njenog inovativnog osećaja za ženski stil, često ekscentričnog dizajna i uzbuđenja koje je donela u svet mode.

Nepo Arik — Elsa Schiaparelli dansing with a man wearing a Schiaparelli jacket at a Fath Ball at Corbeille 1952 © Elsa Schiaparelli SAS © Droits réservés, Paris, Palais Galliera – Musée de la mode © Paris Musées, Palais Galliera, Dist. RMNGrand Palais / image ville de Paris 

Izložba uključuje 520 dela, od čega se gotovo polovina izloženih odnosi na dizajnerku lično, izloženo je na stotine modnih crteža, skulpture, nakit, keramika, parfemi, posteri i fotografije, uključujući i čuvenu “jastog” haljinu koja je, kao i druge izložene haljine, postavljena u staklenoj vitrini.  Poslednja prostorija na izložbi rezervisana je za crteže Daniel-a Roseberry-ja, čija je prva kolekcija visoke mode, za čuvenu kuću, sa pozicije kreativnog direktora ugledala svetlost dana 2019. godine.

U savremenom dobu kakvo danas poznajemo, kreativni dijalog između mode i umetnisti je postao uobičajen, za šta je prilično zaslužna i čuvena dizajnerka koja je duboko bila fascinirana umetnošću i umetnicima.

Elsa Schiaparelli — Collection drawing Summer 1939 Drawing Musée des Arts décoratifs © Les Arts Décoratifs

“Ideja je bila da se oda počast Elzinom odnosu prema umetnicima ali i prema celokupnoj kulturi” navodi kustros izložbe Olivier Gabet

Schiaparelli, koja je poticala iz izuzetno obrazovane porodice bogatog intelektualnog pedigrea, sebe je pre svega smatrala umetnicom, crpivši inspiraciju od nekih najznačajnijih umetnika svoga vremena: Jean-a Cocteau-a, Man Ray, Salvador-a Dalí-a, i drugih. Uhvatila je promenljive kreativne snage svog vrmena, jasno rušeći barijere između umetnosti i mode.

Desetine i desetine kreacija zaslepljuju oko i um, haljine koje su ukrašene maštovitim vezom na bezbroj tema. Izložena je i grupa njenih pletenih džempera koja predstavlja oličenje modernog odevanja dvadesetih godina prošlog veka, zatim prepoznatljive siluete i inovativne konstrukcije, dok su brojne staklene vitrine ispunjene skulpturalnim dugmićima u boji zlata.

Daniel Roseberry — Look 06 Fall-Winter 2021-2022 Photograph, © Maison Schiaparelli

I sam Roseberry koji se u početku opirao da zaroni u magične arhive, ističe da mu jedan broš, koji se pojavio u kolekcijama brenda u periodu od 1934 – 1939, predstavlja inspiraciju za sav nakit koji rade danas.

Izložba na dva sprata modnih galerija Christine & Stephen A. Schwarzman uz upečatljivu scenografiju Nathalie Crinière ne pokušava da nam ponudi neku novu svežu perspektivu na dobro poznato pitanje da li se moda i umetnost međusobno  isključuju. Umesto toga, izložba ilustruje kako velika Schiaparelli nikada nije napravila razliku. Izložba traje do 22. januara 2023 godine.

Shocking! The Surrealist World of Elsa Schiaparelli exhibition views © Les Arts Décoratifs / Christophe Dellière

Piše: M.K, Press
Foto: Press

 

Najnovije