Harper's Bazaar Srbija

NOVI TALAS: Domaći muzičari koje morate dodati na plejlistu

Da li i vi govorite da više nema dobre muzike? Od džeza preko hiphopa, u poslednje vreme izlazi sve više sjajnih singlova zbog kojih ćete promeniti mišljenje.

Često se priča da više nema dobre muzike, ali da li je baš tako? Predstavljamo vam izvođače iz Srbije koji su deo muzičke renesanse na lokalnoj sceni prethodnih godina. 

Da li je vaša plejlista puna strane muzike ili možda često bežite od domaćih izvođača? Često možemo čuti komentare da na domaćoj sceni više nema muzike “kakve je bilo nekad”, ali istina je ustvari da se kvalitetna muzika iz Srbije prosto nedovoljno promoviše. Od sjajnog hip hopa, do rokenrol bendova, na našoj sceni se dešava novi talas koji će vas naterati da više slušate talente sa ovih prostora. 

Preslušajte pesme ovih autora – sigurno ćete naći nešto što ćete puštati repeat.  

Buč Kesidi

Buč Kesidi je moderni levoruki elektro-pop indi rok duo. Bend je osnovan 2013. godine u Pančevu, i sastoji se od Luke Racića na gitari i vokalu i Zorana Zarubice na bubnjevima i vokalu.

Šta vas inspiriše?

Zoran i Luka: Inspirišu nas muvanje, seks, nesnađenost, dobre priče, ponoć, nesporazumi, patnja, jutro, komedija, tragedija, devojke, filmovi, drugi bendovi i muzičari koje volimo da slušamo.

Iva Lorens

Beograđanka koja je pohađala berlinski institut BIMM koji je iznedrio velika muzička imena kao što su The Kooks i Marina And The Diamonds donosi svež zvuk na engleskom jeziku. Iva je glas nove generacije i njene pesme su podjednako dobre i za žurke, i za vožnju do posla, kao i za zaljubljivanje. 

Šta te inspiriše?

Iva: Uglavnom me inspiriše bes ili kada ne mogu da iskomuniciram ono što želim. Mislim da najbolje pišem kada osetim da nisam bas prešla preko nečega ili kada nisam rekla sve što imam da kažem.

Sofija Knežević

Ako volite jazz i izvedbe velikana kao što su Ella Fitzgerald, Etta James i Billie Holiday, oduševićete se glasom fenomenalne Sofije Knežević. Sofija je diplomirala na Univerzitetu za Muziku, na džez odseku u Gracu na klasi Dine DiRouz. Osvojila je mnoge prestižne nagrade, a bila je nominovana i za Grammy. Sofija živi u Njujorku od 2011. i predaje pevanje na elitnih institucija.

Sofija je takođe veliki humanitarac i ambasador Estee lauder kampanje za borbu protiv raka dojke.

Možda ste je videli u filmu “Balkan Spirit” sa Anđelinom Džoli, a dokumentarac o njenom zivotu “Sofijazz” u reziji Igora Simica osvojio je brojne nagrade na Beverli Hils Filmskom Festivalu.

Sofija je IT devojka Vogue magazine-a od 2011. godine. A radila je sa mnogim džez legendama kao što su David Murray,  Jason Moran, Sheila Jordan, Jay Clayton, Terence Blanchard, James Moody, Elliot Mason, Christian McBride, Chick Corea, Wynton Marsalis i drugi.

Šta te inspiriše?

Sofija: Trenutno me inspirišu slike moje mame, tatine skulpture, Matis, prolećno cvece, zvuci, ljubav, šume i more, intezivne boje i kolazi.

Andrijana Belović 

Ako vam se njeno lice čini poznato, a niste čuli njenu muziku, verovatno ste je videli na revijama i naslovnim stranama modnih časopisa. Andrijana je uspešna manekenka sa master diplomom muzičke akademije, a njene pesme su fuzija hip hopa, popa i elektronike.

Šta te inspiriše?

Andrijana: Inspiraciju nalazim u svakodnevici, a teme koje me okupiraju su uglavnom međuljudski odnosi. Kada sam emotivno preplavljena bilo kojim osećanjem, tada sam najkreativnija jer taj višak osećanja imam potrebu da kreativno ispoljim.

Stray Dogg

Stray Dogg je beogradski bend koji ove godine slavi deset godina postojanja. Za to vreme izdali su 4 albuma, gomilu singlova i proputivali su region i Evropu uzduž i popreko svirajući svoj melanholični rock and roll.

Šta vas inspiriše?

Dušan Dukat Strajnić: Nešto veliko što mi se dešava ili nekom pored mene. Nekad samo reči koje negde pročitam ili sintagme koje mi se dopadnu pa oko njih razvijem priču i muziku. Nekada je muzika koju sviram, odnosno moja gitara dovoljna da  pokrene inspiraciju, pocnem oko nje da mumlam nekakve jecaje pa iz njih nastane pesma. A nekada nema ničega mesecima, ali ne brinem se oko toga previše.

Nešto veliko što mi se dešava ili nekom pored mene. Nekad samo reči koje negde pročitam ili sintagme koje mi se dopadnu pa oko njih razvijem priču i muziku. Nekada je muzika koju sviram, odnosno moja gitara dovoljna da  pokrene inspiraciju, pocnem oko nje da mumlam nekakve jecaje pa iz njih nastane pesma. A nekada nema ničega mesecima, ali ne brinem se oko toga previše.

Luka Rajić

Mladi Luka je difinitivno nova zvezda u usponu ispred koje je blistava karijera. Iako u poslednje na žurke ne idemo, njegova pesma “Ludim” donosi sjajnu atmosferu zbog koje ćete se osećati kao da je tri ujutru u najboljim svetskim klubovima. 

Šta te inspiriše?

Luka: Možda ste čuli da u poslednje vreme mnogo ludim od kluba. Bavim se muzikom i najčešće ćete me pronaći kako držim telefon i nešto pevušim u njega. Pronalaženje inspiracije mi nikada nije bio problem, jer je ona svuda oko mene. Obožavam da se probudim ujutru i vidim sunce. Tada znam da ću uraditi nešto produktivno, makar to bilo samo zapisivanje par rečenica u notes, što će kasnije prerasti u pesmu. Beograd često zna da me zatvori u svoje zidove, pa zaboravim da je odlazak u prirodu opcija. Zato, svaki put kada odem na reku ili u šumu osećam se kao da sam svoj na svome i baterije mi se napune. Bitno je naći vreme za mir i pričati malo sa sobom, jer to uvek isfiltrira misli i drži te na zemlji.

Najnovije