Harper's Bazaar Srbija

Posetite izložbu “Granice trošnosti” Vladimira Lalića

Nakon mnogobrojnih izložbi u Parizu, Njujorku, Singapuru, Trstu i Beogradu, umetnik nam na ovoj izložbi predstavlja recentne radove koji su rezultat eksperimentisanja sa novim medijumima i materijalima.

U galeriji Novembar 28. aprila u periodu od 17 do 20 časova, biće održano svečano otvaranje samostalne izložbe radova pod nazivom „Granice trošnosti“ međunarodno priznatog autora Vladimira Lalića.

Umetnik se beogradskoj publici predstavlja svega godinu dana nakon njegove velike izložbe u Muzeju grada Beograda, sa novom neizlaganom serijom radova na pleksiglasu i interaktivnom „site specific“ vizuelno-audiom instalacijom i po prvi put, objektima.

Izložba će biti otvorena do 22. maja tekuće godine, prodajnog je karaktera. Ulaz je slobodan.

U novim radovima Lalić umesto papira upotrebljava pleksiglas, praveći od više ploča slojevite crteže -objekte, koji pored linije i boje odaju i utisak treće dimenzije, kao i igru prelamanja senki. Poseban novi segment u njegovom stvaralaštvu sačinjavaju i zvučno-vizuelne instalacije, lightbox objekti sa kodiranom ”pametnom” LED rasvetom u mraku, koje čine ovu izložbu i interaktivnom. U jednoj od dve prostorije će biti izloženi upravo takva dela u mraku, gde će se i čuti Lalićeva muzička kompozicija koju je komponovao i otpevao za ovu postavku. Novina u ovoj izložbi u odnosu na dosadašnje Lalićevo autorstvo su trodimenzionalni objekti od pleksiglasa.

Na novoj samostalnoj izložbi biće izloženo oko 20 novih, do sada neizlaganih radova.

Sagradivši svet u kom se gube distinkcije između živog i neživog, mogućnosti kontrole i njenog privida, istine i neistine, Lalićeva bića predstavljena su kao mehanički konstrukti, oni što se haotično probijaju kroz gomilu nepotpunih informacija i poluistina, u želji da dođu do samoodređenja ili bilo kakvog značenja u svetu koji ih okružuje. Njihova nemogućnost da to postignu, usled koje se iznova i iznova vrte u začaranom i zatvorenom krugu neznanja, stvara atmosferu apsurda, atmosferu što u velikoj meri podseća na distopijske vizije budućnosti”, obrazložila je istoričarka umetnosti Jelena Vukićević u katalogu za izložbu.

Interesantna činjenica je da ovaj mladi autor nije samo ostvareni umetnik na polju vizuelne umetnosti. Još od osnovne škole krenuo je da samostalno izučava muziku, a kasnije upisuje i srednju muzičku školu Stanković, odsek solo pevanje (tenor). Već osam godina je član hora Viva Vox sa kojim je nastupao između ostalog u Njujorku u Ujedinjenim nacijama, Pekingu, Beču i ostatku Evrope. Možemo ga takođe čuti kao solistu u novoj postavci opere Ljubavni napitak, kao i u mjuziklima Rebeka i Jadnici u beogradskom Madlenianumu. Od 2000. godine do današnjeg dana nastupao je na preko 300 koncerata sa autorskim bendovima, a već devet godina je frontmen i idejni tvorac benda Organized Chaos koji je već dobro poznat beogradskoj publici.

Granice trošnosti će iznenaditi publiku, jer se desio određen “pomeraj” u mom stvralaštvu, a opet, jasno se vidi nastavak od prošlog opusa. Jako mi je drago da započinjem saradnju sa galerijom Novembar, koja ima jedan od najlepših izlagačkih prostora u Beogradu i sjajan izbor umetnika. Ova izložba je možda i najveći iskorak u mom stvaralaštvu, gde sam tehničku produkciju radova podigao na jedan novi nivo, a zadržao svoj prepoznatljiv rukopis i poetiku”, rekao je autor o postavci.  

O AUTORU

Rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. Iste godine upisuje specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafike, koju završava 2010.

Od 2008. do 2012. radi kao stručno lice – demonstrator na FPU na odseku grafika.

Član ULUS-a od 1.1.2009

Priredio 27 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 60 grupnih izložbi, domaćih i internacionalnih (Njujork, Singapur, Pariz, Trst …).

Dobitnik je tromesečnog rezidencijalnog boravka u Cité internationale des arts u Parizu 2013. kao i rezidencijalnog boravka „Tropicallab“ u Singapuru 2019.

Dobitnik je šest nagrada za vizuelno stvaralaštvo među kojima je i Prix Paul Louis Weller – dodeljene od strane Academie des Beaux arts u Parizu, Francuska.

Njegovi radovi se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama širom sveta. Trenutno živi i radi u Beogradu, Srbija. 

Radno vreme galerije Novembar tokom izložbe:

Utorak – Petak / 12h-20h

Subota / 10h-18h

Nedelja / 10h-14h

Ponedeljak / zatvoreno

 

Foto: Promo, Nemanja Maraš

Najnovije