Harper's Bazaar Srbija

Spektakularan mjuzikl o životu Tine Turner

Od njenih skromnih početaka u gradiću Natbuš u Tenesiju, pa do njene transformacije u globalnu kraljicu rokenrola, Tina Turner nije samo prekršila pravila, već ih je ponovo napisala.

Ovaj scenski mjuzikl koji se igra od 2018. godine, predstavljen je svetu u saradnji sa umetnicom lično. Mjuzikl koji donosi sve njene najpoznatije hitove, podiže energiju u prostoriji na maksimum i mami vas na instant ples i pokret, mnogo je više od zabavnog projekta za kvalitetnu razbribrigu.

Mjuzikl britanske režiserke i producentkinje Filinde Lojd (koja stoji i iza velike Mamma Mie!), donosi priču o Tini koju ste možda tu i tamo pročitali, ali koje verovatno niste bili u potpunosti svesni.

Nespričana priča o sada 82-godišnjoj muzičkoj zvezdi, govori o ženi koja se usudila da prkosi granicama svojih godina, pola, rase i tradicije.

Kada je imala svega deset godina Tinu i njenu sestru Alenu napustila je majka, a nakon tri godine i otac. O devojčicama je brigu preuzela baka, nakon čije smrti su se sestre preselile kod majke. Pozitvna stvar u vezi odlaska u neželjen majčin dom bilo je to što se on nalazio u Sent Luisu – u pitanju je glavni grad države Misuri, koji je imao mnogo više da ponudi devojkama željnim znanja, ali i zabave.

Tina (kojoj je pravo ime zapravo Anna Mae Bullock) u Sent Luisu pohađala je Sumner High School, a večeri često provodila zabavljajući se u noćnim klubovima sa sestrom.

Sa svega 17 godina upoznala je jednu od svojih najvećih ljubavi, koji joj je pomogao da se ostvari u muzičkoj karijeri, ali koji joj je isto tako priuštio toksičnu vezu ispunjenu zlostavljanjem i ponižavanjem, traume portiv kojih se borila još decenijama kasnije.

Međutim, Ike Turner bio je prvi čovek koji je uoči Tinin talenat i prvi koji joj je dao priliku da isti iskaže. Tako se 18-godišnja Tina pojavila na američkoj muzičkoj sceni kao stalni prateći vokal grupe Kings of Rhythm.

Tina je ubrzo postala sinonim za Ike-ovu grupu i prepoznatljiv simbol njegovog benda, ali ne toliko zbog glasa, koliko zbog njene energičnosti sa kojom je nastupala, priređujući publici mini spektakl svakim koncertom benda.

“Tina The Musical” donosi nam fantastičnu Adrijen Voren u ulozi Tine, prepoznatljivu energiju američke muzičke zvezde, poznate nam hitove, ali i mnogo detalja iz privatnog života pevačice (od njenog odrastanja, stasavanja u pevačicu, pa sve do svestke slave i turbulentnih trenutaka koji su obeležili njen privatni život).

Nažalost, mjuzikl kod nas još uvek ne može da se pogleda, to je moguće za sada samo u Njujorku, Londonu, Hamburgu, Utrehtu ili Madridu. Mi smo sasvim smo sigurni da je ovaj muzičko-scenski spektakl više nego vredan posete nekoj od ovih metropola.

Međutim, ukoliko za sada niste u mogućnosti da prištite sebi jedno ovakvo nezaboravno putovanje, onda svakako pogledajte biografski film o životu Tine Turner sa Angelom Bassett u vodećoj ulozi.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije