Harper's Bazaar Srbija

Spektakularni Chanel svet parfema: Must-see ukoliko vas zvezde odvedu put Pariza 2022

Posetili smo fascinantnu izložbu kultnih Chanel parfema i donosimo vam skrivene tajne iza svakog od njih.

Sredinom decembra, na jednoj od najprestižnijih adresa u Parizu, u Grand Palais Éphémère, otvorena je dugo očekivana Le Grand Numéro de Chanel izložba parfema.

Naša glavna i odgovorna urednica, Tamara Bogunović, imala je priliku da, među prvima, istraži čuveni Chanel svet parfema čija priča počinje još davne 1921.

Kada je francuska modna kreatorka, Gabrielle Coco Chanel, angažovala parfimera Ernesta Beauxa da napravi šest različitih mirisa, zamolila ga je da svaki od njih označi brojevima od 1 do 6. Nakon što je to i učinio, Coco Chanel je odabrala, sada već kultnu formulu, pod rednim brojem 5, što je ujedno i njen srećan broj. Da je zaista tako, potvrđuje i činjenica da je i sto godina kasnije, ikonični Chanel No. 5 najprodavaniji parfem na svetu. Rođena pod srećnom zvezdom ili ne, neosporno je da je Coco Chanel napravila revoluciju u svakom smislu kada je reč o ženama. Ukoliko su i vama naklonjenje zvezde, te vas uoči praznika, a do 9. januara odvedu put Pariza, neka Le Grand Numéro de Chanel izložba bude na vašoj must-see listi.

PRIPREMITE SE ZA PERFORMANS!

Nezaboravno iskustvo posvećeno parfemima legendarne kuće započinje odmah po ulazu u impozantan Grand Palais Éphémère. Nakon što se podigne zavesa, naići ćete na kolosalni trg odakle svi putevi vode ka predimenzioniranim bočicama Chanel parfema. Iza svake od njih krije se priča koja živopisno dočarava esenciju njihovog stvaranja.

Tamara Bogunović, glavna i odgovorna urednica magazina Harper’s BAZAAR Srbija 

Ovo jedinstveno multidimenzionalno interaktivno iskustvo namenjeno je svim zaljubljenicima u parfeme i posebno u Chanel mirisne note, poziva da pratite svoju srećnu zvezdu i otkrijete legendu. Kako je izgledala prva boca ikad, sa orginalnim žigom, koja je svojevevrsni muzejski primer, kako se izrađuje i ručno pečatira, šta se krije iza No. 5 magične formule čija nijansa podseća na topljeno zlato, kako su izgledale sve komercijalne kampanje posvećene ovom parfemu od trenutka njegovog nastanka, pa sve do danas, ali i mini polja jasmina i omiljeni komadi iz lične arhive Coco Chanel – samo su neki od fragmenata onoga što vas čeka čim zakoračite na crno-belu Chanel pozornicu. 

UGRABI SVOJU ŠANSU

Gabrielle Chanel je bila odlučna da iskoristi šansu koja joj je dana, simbolično, izložba poziva da i vi iskoristite svoju. U eklektičnoj atmosferi bekstejdža dočekaće vas daske kabarea, kao podsetnik da je, dok je pevala na sceni u Moulenu oko 1901. godine, Gabrielle Chanel postala Coco. Tu zavrtite točak sreće. Nagrade su dragocene, a vaše šanse neiscrpne. Upoznajte sva četiri lica CHANCE parfema koja će vas podsetiti da se neke prilike ne propuštaju.  

PREĆI PREKO PLAVE LINIJE

Da li je 6 sati ujutru ili 6 sati uveče? Da li sunce tek izlazi ili se dan bliži kraju? Treba li vam trenutak da se naviknete na plavičast sumrak. Žmurite, slušajte, dišite… Uronite u multimedijalni svet, plutajući kroz grad kao što biste plutali u okeanu. Zavirite iza prozora zgrada i nebodera. Šta vam govore? Zašto vam ova muzika zvuči poznato? Kuda vode svetla na nebu? Hoćete li se izgubiti ili pronaći sebe? Istražite Chanel BLEU svet i izgubite se negde između džeza i bluza.

Izložba Le Grand Numéro de Chanel daje jedinstvenu priliku i uvid u sva lica Chanel parfema, istražuje kulturološki i istorijski uticaj koji je pokrenuo reoluciju, koja i danas daje snagu ženama da hrabro slede svoje snove i ne pristaju na kompromise.

Više fotografija sa izložbe – pogledajte u galeriji. 

Tekst: Tamara Bogunović 

Fotografije: Privatna arhiva, Promo

Najnovije