Harper's Bazaar Srbija

Tragom Vivienne Westwood: Sva mesta koja je u Londonu obožavala slavna dizajnerka

Naša saradnica iz Londona, Sara Dozai (trenutno na master studijama na London College of Fashion), strastvena zaljubljenica u modu, obišla je sva mesta koja je u britanskoj prestonici obožavala pank i modna ikona.

Vivienne Westwood, modna ikona i aktivistkinja, koja nas je napustila krajem prošle godine, ostavila je za sobom ogromno modno nasleđe, ali i ljubav prema umetnosti i gradu koji ju je prigrlio kao svoju. Iako nije odrastala u britanskoj prestonici, bio je to njen grad, grad koji je toliko volela, i danas ne možemo da pričamo o njem radu i delu, ali ni o njenom životu, a da ne pomenemo London koji je nazivala čudesnim i naglašavala da ništa na svetu nije poput njega.

Da je Vivienne Westwood još uvek sa nama verovatno bi prvo spomenula Zbirku Wallacea (The Wallace Collection) kada bi je pitali za najdraža mesta u Londonu. Često je posećivala ovaj muzej gde je neretko i ručala u njegovom restoranu. U ovom muzeju nalaze se neka od najznačajnijih umetničkih dela 17. i 18. Veka, kao što su Fragonardova “Ljuljaška” (The Swin) i Halsov “Nasmejani kavaljer” (The Laughing Cavalier).

The Wallace Collection

Vivienne je oduvek bila zaljubljenik u umetnost i zato ne treba da nas čudi što su neka od njenih najdražih mesta u Londonu upravo muzeji, galerije i pozorišta. Na glavnom trgu Trafalgaru nalazi se Nacionalna galerija (The National Gallery) koju je dizajnerka takođe često posećivala. U njoj se lako da izgubiti zbog njene veličine, ali se zato mogu pronaći umetnička dela Leonarda da Vincija, Vincenta van Gogha, Sandra Botticellija, Tiziana, Peter Paul Rubensa i drugih velikana likovne umetnosti. Ne samo da je volela umetnost, Vivienne je često naglašavala njenu važnost, te je eksplicitno rekla u svom dokumentarcu da manjak opšte kulture i zahvalnosti prema umetnosti dovodi do propadanja naše planete.

The National Gallery 

Maknemo li se malo dalje od užeg centra Londona, videćemo centar izvođačkih umetnosti Barbican, u kojem je Vivienne bila čest gost. U njemu se održavaju koncerti klasične, ali i savremene muzike, pozorišne predstave, umetničke izložbe i filmske projekcije. Ovde sve vrvi od studenata koji uče u biblioteci centra, al ii ljubitelja prirode i hrane – ovde se nalaze i zimski vrt i tri restorana.

Ako volite dramsku umetnost, onda morate da posetite ovo mesto u kojem je Vivienne provodila mnogo vremena. Pozorište Globe, jedno od najpoznatijih u Londonu, ali i u svetu, proslavljeno je ponajviše zbog Shakespearea, koji je u njemu prikazivao svoje najpoznatije komade. Za ljubitelje drugačijih iskustava je sigurno stajaće gledanje predstave, odmah ispred pozornice, koje je u davna vremena bilo namenjeno  opštem puku. Ako se obrete u Londonu, dobro je da znate da će se ovog leta u Shakespeareovom Globeu prikazivati predstave njegovih poznatih dela San ljetne noći, Macbeth, Kako vam drago i Komedija zabluda.

Jedno od izvođenja Macbetha u Globe teatru 

Za turiste koji žele da se osećaju kao lokalci, Brixton Market idealno je mesto. Smeštena u središtu Brixtona, u južnom delu Londona, ova ulična pijaca poznata je po prodaji afričke i karipske hrane, iako se tamo mogu naći jela svih svetskih kuhinja, kao i najrazličitiji izbor namirnica. Ovde se prodaje i odeća, kao i najrazličitiji aksesoari. Sama po sebi, pijaca je glasna i uvek prepuna sveta, is toga ne treba da čudi što se dopadala Vivienne, koja je imala posebnu ljubav za ovo mesto gde je pronalazila inspiraciju. Dobra hrana, muzika i zanimljivi ljudi sigurno ponajviše nadahnjuju umetnike.

Pijaca Brixton

Uz sva mesta koja je Vivienne Westwood volela da posećuje, njen duh zasigurno je najprisutniji u njenim radnjama. Osim što su prekrasne po izgledu, one imaju i istorijski značaj, a posebnu su važne zbog sentimentalne veze sa slavnom dizajnerkom. World’s End dućan u Chelseju je mesto gde je sve počelo – upravo je ovu radnju vodila sa tadašnjim dečkom i poslovnim partnerom Malcolmom McLarenom. U to vreme taj se dućan drugačije zvao i prodavao je odeću u stilu Teddy Boy subkulture pedesetih. Danas tamo možete naći vintage i unikatne komade brenda Vivienne Westwood. A ako želite nešto od njenih novijih kolekcija, zaputite se u Vivienne Westwood flagship butik, koji se nalazi na adresi Conduit Street 44.

World’s End, radnja Vivienne Westwood

Tekst: Sara Dozai 

Fotografije: Profimedia 

 

 

Najnovije