Harper's Bazaar Srbija

Vikend agenda: Šta gledamo, slušamo i čitamo ove subote i nedelje

Spisak aktivnosti za dane pred nama.

Scena iz filma Vavilon 

Oblačno sa sunčanim intervalima, vreme je koje nas očekuje u subotu i nedelju, a koje je idealno za šetnje, odlaske u muzeje, bioskop, pozorišta, pa što da ne i na neku zimsku aktivnost kao što je, recimo, klizanje? Ove zime otvoreno je nekoliko klizališta u Beogradu, među kojima su Ledena dvorana Pionir, Klizalište na Adi Ciganliji, ono na Stadionu Tašmajdan i Klizalište na Ušću (kod Skejt parka). 

Što se koncerata tiče, sigurni smo da ćete sve muzičke želje ostvariti u petak, 13. januara, kada se traducionalno proslavlja Srpska nova godina, a mi vam predlažemo šta da radite nakon toga. 

Predavanje

KCB, Galerija Artget, Nedelja, 15. Januar, 19 časova

U susret godini Zeca – zadivljenost Mesecom

Mesec je univerzalni simbol ritma cikličnog vremena. U Japanu on simbolizuje oplođujući princip, pa se upravo zbog toga i povezuje sa zecom za kojeg Japanci veruju da je na Mesecu i da u avanu tučkom pravi eliksir besmrtnosti ili, pak, kolače od pirinča. Zato je zec lunarna životinja i simbol je podmlađivanja, uskrsnuća, intuicije i ponovnog rođenja. Prema budističkoj tradiciji, koja je izvršila jak uticaj na japansku misao i kulturu, Buda je zeca preneo na Mesec jer je zec, i kada je Buda bio gladan, uskočio u vatru, žrtvujući sebe, pa je tako postao simbol žrtvovanja sopstva. Na predavanju će biti reči o simbolici Meseca u japanskoj umetnosti i kulturi, ali i lunarnom zecu u japanskoj mitologiji – budističkoj i taoističkoj tradiciji; o predstavama mitološkog zeca u likovnim umetnostima, o zecu kao triksteru, ali i srodnim mitovima američkih naroda. Govore: Sonja Višnjić Žižović, japanolog i urednik izdavačke kuće Kokoro, i Siniša Lekić, arheolog. 

Predstava

Betmen Robin Beograd, Dorćol Platz, 15. januar, 20 časova 

Betmen Robin Beograd je pozorišna predstava nastala po romanima Betmen nad Zvezdarom i Robin sa Krsta Jelene Bogavac. Kao pozorišna rediteljka, ali i autorka ovih romana, Jelena Bogavac je sa glumcima Reflektor teatra, koji ove godine proslavlja desetu godinu postojanjauradila predstavu koja kombinuje tekst dve knjige, spajajući tako dva vremena: devedesete i ove sada, dvadesete, u Beogradu. U okviru trupe sa kojom radi veoma dugo, Jelena Bogavac je napravila autorski projekat: scensku studiju pitanja mladosti, herojstva, pobune, osećaja za društvo i socijalnu pravdu, u stalnim uslovima diktature. U ratu koji šmira mir. U Beogradu koji šmira Holivud.

Film

Vavilon

U režiji Damiena Chazellea, Vavilon je originalna priča epskih razmera smeštena u Los Anđeles dvadesetih godina prošlog veka, predvođena Bradom Pittom, Margot Robbie, Diegom Calvom, kao i ansamblom koji čine Jovan Adepo, Li Jun Li, P. J. Byrne, Olivia Hamilton, Olivia Wilde, Jean Smart. Priča o ogromnoj ambiciji i nečuvenim ekscesima, prati uspone i padove više likova tokom ere neobuzdane dekadencije i izopačenosti koja je vladala u počecima Holivuda.

Serija

Kaleidoscope

Prvog dana 2023. Netflix je pretplatnike obradovao novom serijom Kaleidoscope (okej, tu je i druga sezona serije Ginny & Georgia)inovacijom u svetu striminga. Serija koja ima osam epizoda može da se gleda bilo kojim redosledom i sve bi trebalo da ima smisla, a za sve gledaoce su jedino prva i poslednja epizoda iste. Svaka epizoda ima ime po nekoj boji, a serija prati grupu profesionalnih kriminalaca koji planiraju najveću pljačku u istoriji.

Knjiga

Na kraju sveta s pingvinima, Hazel Prior

Na kraju sveta s pingvinima srdačna je priča o ljudskoj dobroti, neprolaznim vrednostima i zaštiti naše planete. Veronika živi u vili pored mora. Voli da popije šolju dobrog crnog čaja dok gleda dobar dokumentarac o životinjskom svetu. I nikad je nećete videti bez jarkocrvenog karmina. U poslednje vreme Veronika se ne viđa gotovo ni sa kim jer u svojoj osamdeset petoj godini dane provodi uglavnom kod kuće, a društvo joj pravi jedino pomoćnica Ajlin. Najčešće šeta obalom i skuplja otpatke (“ljude koji bacaju otpatke po prirodi treba streljati”), traži naočare po kući (“imaju običaj da nestanu”) ili viče svojoj pomoćnici šta treba da uradi (“Ajlin, vrata!”).

Veronika nema ni porodicu ni prijatelje u blizini, barem koliko ona to zna… Ne zna ni kome da ostavi svoje veliko bogatstvo posle smrti. Ali danas… danas će Veronika doneti odluku koja će sve to promeniti. Nepokolebljiva, tvrdoglava, duhovita osoba koja vas dira u srce, izuzetna heroina Veronika Makridi prikrašće vam se i potpuno vas osvojiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laguna (@laguna_knjige)

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Promo, Instagram, YouTube 

Najnovije