Harper's Bazaar Srbija

Vikend agenda: Šta radimo ove subote i nedelje

Predlažemo šta da gledate, slušate i čitate u danima pred nama.

Još ovog vikenda traje Fest, pa iskoristite slobodne dane da pogledate neki film sa šarenolikog repertoara, a s obzirom na to da nas očekuje lepo vreme, predlažemo i šetnju do interesantne galerije u ulici Kraljevića Marka (Ostavinska galerija). Ukoliko vas je savladao prolećni umor ili vam se jednostavno ostaje kod kuće posle naporne radne nedelje, možete čitati roman Claudije Durastanti, Strankinja – lingvistička autobiografija, upravo prevedenog kod nas, ili bindžovati modni rijaliti na Netflixu – Next in Fashion. 

Koncert 

Kanda, Kodža i Nebojša, Dom omladine 3. Mart u 20:45 časova

Na nastupu u Domu omladine KKN predstavlja novi album Beton (Mascom). Po mišljenju muzičke kritike ovaj album predstavlja jedan od najboljih u dosadašnjoj diskografiji KKN-a. Bend je dosegao još jedan kreativan vrhunac u autorskom i sviračkom smislu. Samouvereno i bez zadrške KKN je preneo svo koncertno iskustvo što novom izdanju daje živost i superiornu energičnost.

Muzičku podršku u vidu predgrupe i čast da zagreje publiku imaće bend Crna lista. Nastup Crne liste počinje u 20.45. Pioniri beogradske pank scene okupili su se posle četrdeset godina i pod nazivom Crna lista objavili tri zapažena singla Ipak bojim se rata, Moja borba i Tebi dajem sve.

Izložba

Despertar, Ostavinska galerija u Kraljevića Marka

Otvaranje izložbe 4. marta u 18 h (izložba traje do 10. marta)

Mlada umetnica iz Beograda, Sara Mudrinić, projektom Despertar, koji označava buđenje, predstavlja svoje duhovno putovanje kroz panamske Darien džungle. Umetnica koja slikanjem na svili istražuuje odnos između opipljivog i nevidljivog, snova i unutrašnjeg sveta emocija, doživela je svojevrsno buđenje kada se sa malom grupom umetnika iz celog sveta, na La Wayaka Current residency programu 2022. godine, našla u zajedničkoj misiji – spoznavanju istine povezivanjem sa prirodom i osećanjima.

– Dva meseca bez sata, struje i ogledala, u indijanskom plemenu u divljini gde priroda diktira život. Kada se odvojiš od fizičkog i zaboraviš otkucaje sata, preostaje samo da se prisetiš otkucaja srca, rekla je umetnica o izložbi koju treba da posetite ako želite da vidite nešto novo i drugačije.

Film

Zvezde u podne (Fest, jedna od projekcija u mts dvorani, 4. marta u 14:30)

Mlada američka novinarka, zaglavljena u današnjoj Nikaragvi, zaljubljuje se u misterioznog Engleza koji joj se čini kao najbolja šansa da sa njim pobegne od svega. Međutim, ubrzo shvata da bi on mogao da bude u još većoj opasnosti od nje. Ovo je film prosslavljenje rediteljke Claire Denis, u kojem glavne uloge tumače Margaret Qualley i Joe Alwyn.

Tori i Lokita (Fest, jedna od projekcija u mts dvorani 5. marta u 17 časova)

Film proslavljene braće Darden (Jean-Pierre i Luc) govori o Tori i Lokiti, koji žive u Belgiji, nakon što su preživeli opasno putovanje iz Zapadne. Ostvarili su blisku vezu i pretvaraju se da su brat i sestra, da bi obezbedili Lokitine papire. Očajnički im treba više novca, rade razne poslove pa i prodaju drogu, ali ubrzo događaji izmiču njihovoj kontroli.

Knjiga

Strankinja – lingvistička autobiografija, Claudia Durastanti

Italijanska spisateljica Claudia Durastantni rođena je u porodici gde su oba roditelja gluva. Strankinja, njen četvrti roman, mešavina je memoara i fikcije, intiman, duhovit i dirljiv prikaz nekonvencionalne porodice koji baca svetlo na sve današnje migracije, osećaj (ne)pripadanja i tišinu u različitim oblicima. Prateći devojčicu koja odrasta bez zajedničkog jezika s roditeljima, Strankinja plete očaravajuću priču od haotične porodične komunikacije, života između malog italijanskog sela i Njujorka i pitanja kako zaista postajemo ono što jesmo. Claudijini roditelji, njihov invaliditet, siromaštvo njene porodice i društvena klasa neprestano oblikuju i menjaju ono što ona veruje da jeste, i ona baš zato i piše, kako bi uhvatila taj pokret, postajući manje strana sebi i drugima. Nepodudarnosti sećanja njenih roditelja daju ton neobičnoj porodičnoj mitologiji koju autorka ovde pokušava da ispriča; ona se kreće kroz pripovest pitajući se je li to uopšte istinita priča, neprestano oscilira (roman se može čitati nelinearno) između prošlosti i sadašnjosti, ovde i tamo, sebe i drugih, istražujući emocionalne prostore koje stvaramo svojim rečima i vezu između jezika i poimanja nas samih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Serija 

Next in Fashion sa Gigi Hadid i Tanom Francom

Next in Fashion skriveni je dragulj koji smo pronašli za vreme pandemije. Uprkos Netflixovoj najavi o otkazivanju o ovog šoua, streming servis je očigledno odlučio da mu da još jednu šansu. Druga sezona biće malo drugačija od prve – voditelj je i dalje isti, Tan France, koji umesto Alexe Chung dobija novu “asistentkinju” u vođenju programa, manekenku Gigi Hadid.  

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram, YouTube, Promo 

Najnovije