Čudo od bobice - korisna svojstva brusnice

Vredno je dodati je zimskoj ishrani.

Brusnice su bogat izvor vitamina C koji je neophodan za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade. Aktivne supstance u brusnici deluju antiseptično i efikasno štite telo od virusa i patogenih bakterija.

Međutim, korisna svojstva bobica tu se ne završavaju. Vitamini B grupe u brusnici jačaju nervni sistem, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, a vitamin K je uključen u prevenciju srčanih bolesti, jača zidove krvnih sudova i sprečava njihovo kalcifikovanje. Brusnice su bogate i vitaminom PP (poznatijim kao niacin) - neophodan je za oslobađanje energije iz ugljenih hidrata i masti, za metabolizam proteina. Nikotinska kiselina blagotvorno deluje na nervni i kardiovaskularni sistem, održava zdravu kožu, crevnu i oralnu sluznicu, učestvuje u obezbeđivanju normalnog vida, poboljšava cirkulaciju krvi i normalizuje krvni pritisak.

Brusnice takođe mogu pomoći u održavanju lepote i mladosti. Zbog visokog sadržaja vitamina C, voćnih kiselina i tanina, bobica pruža pouzdanu zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima, sprečava razvoj upalnih reakcija, usporava proces starenja, sprečava pojavu bora i štiti kožu od štetnih efekata ultraljubičastog zračenja.

Prednost brusnice u odnosu na ostale bobice je što vremenom ne gube svoja korisna svojstva. Zbog visokog sadržaja prirodnih konzervansa, svi vitamini i elementi u tragovima se čuvaju i kada se smrzne i kada se bobica osuši.

Stručnjaci preporučuju pripremu voćnih napitaka od brusnice, dodavanje svežih ili suvih bobica u salate, žitarice i pekarske proizvode. Takođe možete napraviti sos od brusnice za meso i ribu - oni će dodati prijatnu kiselost svakom jelu i pružiti telu sve što mu treba.

Pročitajte još

Pročitaj još