Harper's Bazaar Srbija

Letnji džem od lubenice – spreman za 10 minuta

Ako postoji voće koje je savršeno povezano sa letom, onda je to lubenica. Hladna, sočna i ukusna, tokom leta ne nedostaje u frižideru naše kuće i naravno, omiljena je poslastica nakon jela.

Poslednjih godina lubenica se služi kao salata sa fetom u svim dobrim restoranima, dok čuvenu pitu od lubenice možete probati na mnogim ostrvima u Grčkoj. Sada se lubenica jede na više načina i nikad je nemamo dovoljno za isprobavanje ukusa koji kriju sve arome leta.

Kul predlog za uživanje u lubenici je pravljenje džema.  

Potrebno vam je:

  • 6 šolja lubenice bez semenki
  • 5 šolja šećera
  • 1/2 šolje limunovog soka
  • 1 štapić cimeta
  • 25 gr. đumbira
  • anis  
  • 1 grančica vanile
  • 80 gr. pektina (možete ga naći u supermarketima)

Nakon što očistite lubenicu i odstranite koštice, isecite je na sitne komade i ubacite u lonac. Dodajte šećer i nakon što proključa dodajte ostatak sastojaka i pustite da ključa oko sat vremena na srednje jakoj vatri.

Kada lubenica dobije željenu teksturu (hrskava, ali se topi u ustima), dodajte pektin, promešajte i dinstajte još 5 minuta. Na kraju sklonite lonac sa vatre i pustite da se ohladi.

Najnovije