Banksy novim radom odao počast medicinskom osoblju

On je neverovatan. Ne samo kao umetnik već kao savest celog sveta. Jer, njegovi radovi su gotovo uvek jasno i direktno društveno angažovani. Naime, najpoznatiji svetski street artist Banksy ponovo je oduševio i raznežio celu planetu. U predvorju hitnog medicinskog prijema u bolnici u Southamptonu, nacrtao je svoj novi rad kojim je odao počast medicinskom osoblju. Ovaj rad veličine je jednog kvadratnog metra i prikazuje dečaka koji se igra najdražim superherojem, lutkicom u obliku medicinske sestre, dok su pored njega u kanti za smeće odbačeni Spiderman i Batman. Dakle, umetnik nam sugerišu na veliku promenu u opštoj skali vrednosti.

Svet ne spasavaju pojedinci, obično muškarci, koji imaju natprirodne moći već obični ljudi. Muškarci žene koji su proteklih meseci vodili iscpljujuću bitku. Oni koji su sve svoje snage usmerili na borbu za ljudske živote.

Glede tehnike, mural je većinski crno beo a jedino što je na njemu u boji je crveni krst na odeći medicinske sestre čime se jasno naznačava njena uloga. Maska preko njenog lica ilustracija je aktuelnog društvenog trenutka. Uz rad Banksy je ostavio i poruku onima kojima je svoje delo i posvetio: „Hvala vam za sve što činite. Nadam se da će ovaj moj rad barem malo razvedriti ovo mesto iako je većinom crno-beo.“ Slika će biti postavljena u Southampton General Hospital do jeseni kada će ići na aukciju da se prikupi novac za NHS (The National Health Service).


Foto: Instagram

Najnovije