Harper's Bazaar Srbija

Bill Gates preporučuje: 5 knjiga idealnih za čitanje tokom praznika

Kada milijarder odluči da podeli nešto korisno sa nama, pomno ga slušamo.

Bill Gates u ponedeljak je objavio svoju godišnju listu preporuka za najbolje knjige, u kojima biste mogli da uživate tokom prazničnih dana. Dva, od ukupno pet izbora, tematski su orjentisani ka naučnoj fantastici. Milijarder je svoju fascinaciju nučnom fantastikom razvio još u detinjstvu kada je kako je objasnio bio „opsednut“ ovim žanrom, koji ga u poslednje vreme ponovo uvlači u svoj svet.

U mladosti „proždirao“ je radove Edgar Rice Burroughs-a i Robert Heinlein-a – i proveo „bezbroj sati“ diskutujući o trilogiji „Fondacija“ Isaac Asimov-a sa pokojnim Paul Allen-om, njegovim prijateljem iz detinjstva i suosnivačem Majkrosofta.

Ove godine, Gatesove preporuke za (praznične) knjige uključuju par modernih naučno-fantastičnih dela koja su ga „naterala da razmišlja o tome kako ljudi mogu da koriste tehnologiju kao odgovor na izazove“. Ovo i nije neko iznenađenje: Milijarder je proveo veći deo prošle godine ističući potrebu za tehnološkim inovacijama za rešavanje klimatskih promena. U februaru je objavio sopstvenu knjigu na temu „Kako izbeći klimatsku katastrofu“.

Osim naučne fantastike, Gates je takođe preporučio dve knjige o „najsavremenijoj nauci“ i delo o istorijskoj fikciji koje ga je „nateralo da jednu od najpoznatijih istorijskih ličnosti sagleda drugim očima“.

U nastavku teksta saznajte kojih pet knjiga su ove godine dospele na milijarderovu godišnju listu favorita.

1. „Klara i sunce“ (Klara and the Sun), autor Kazuo Ishiguro

2. „Projekat Zdravo Marijo“, autor Andy Weir

3. “Hiljadu mozgova: Nova teorija inteligencije” (A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence), autor inovator Jeff Hawkins

4. “Razbijač kodova: Jennifer Doudna, uređivanje gena i budućnost ljudske rase” (The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race), autor Walter Isaacson

5. “Hamnet”, Maggie O’Farrell

Foto: Pexels, Instagram

Priredila: T.Mišović

Najnovije