Harper's Bazaar Srbija

Ne propustite: Top pet izložbi koje morate da vidite u junu

Obojite leto.

Fotografija: Aleksej Vasić

Pop – up izložba u intrigantnom prostoru jedinstvene kuće u Šafarikovoj sedam, Open House Marijane Janković, pa pogled Kroz ključaonicu Aleksandra Srbljanina u KC Gradu i nova serija radova Aleksandre Branković koja je svoje fluidne idole stvarala na planini Rudnik, a onda ih donela u Beograd, u galeriju Monolog – dešavanja su koja ne bi trebalo da propustite ovog meseca, posebno ako želite da upoznate fenomenalne mlade umetnike. 

Tu je i izložba plakata kultnih srpskih filmova iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, koja se otvara u petak, devetog juna, u Kulturnom centru Beograd. Uživajte.

Open House Marijane Janković

Pop – up izložba u Šafarikovoj 7, otvaranje 9. juna u 20 sati

Izložbu možete pogledati od 10. do 11. juna (od 17 do 22 sata)

Ogoljeni zidovi i prazni hodnici porodične kuće u Šafarikovoj, mestu koje je umetnica sama odabrala za prikazivanje radova, stvaraju neosporni osećaj istorije i postavljaju temelj za pretpostavljanje nečega što je ili nije ostalo u vremenu. A Open House umetnice Marijane Janković počinje upravo sa romantikom. Jer, njeni radovi biće smešteni u pogodnom okruženju i u uslovima prikladnim za pričanje priče, a šanse da zamišljate narativ su velike. U ovakvim uslovima, romantika može igrati glavnu ulogu u traženju konteksta i značenja. Međutim, njena priroda potiče iz drugog, nezavisnijeg mesta, obeleženog hedonističkim doživljajem svog svakodnevnog iskustva. Šta će pričati radovi sa zidova? Saznaćete veoma brzo, a intervju sa umetnicom pročitajte ovde. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by OPEN HOUSE (@nightmara_)

 

Kroz ključaonicu, Aleksandar Srbljanin

Gradska galerija, KC Grad, otvaranje 12. juna u 19 sati

Kupatilo je mesto samoće i sigurnosti. Mesto gde ljudi često razmišljaju o sopstvenom postojanju. Tu sagledavamo svoje emocije, bilo da se radi o oslobađanju od stresa pod toplim tušem ili introspekciji koja dolazi gledanjem sebe u ogledalu. U seriji slika pod nazivom Kroz ključaonicu stilizovane ljudske figure prikazane su sivom i crnom bojom, kao podsetnik na našu smrtnost i nestalnost naših fizičkih tela. Međutim, prostor kupatila prikazan je jarkim svetlim bojama koje predstavljaju dublji, nematerijalni aspekt našeg bića. One predstavljaju duhovne i emocionalne dimenzije našeg postojanja.

Aleksandar Srbljanin je vizuelni umetnik i grafički dizajner rođen 1986. godine u Beogradu. Svoj umetnički put počinje u srednjoškolskim danima crtanjem grafita na beogradskim ulicama. Po završetku višeg školovanja počinje da radi na  slikanju, dizajnu, fotografiji i drugim vizuelnim umetnostima. Što je rezultiralo nagradom Young designer award 2011. godine. Izlagao je više puta samostalno i kolektivno, a takođe poseduje i veliko iskustvo u radu na različitim umetničkim projektima. Njegova dela se nalaze u umetničkim kolekcijama širom sveta.

Kustoskinja izložbe je Ljudmila Stratimirović.

 

Gde će ti duša? Aleksandre Branković

Otvaranje izložbe je 10. juna, u 19 časova, u galeriji Monolog (Cetinjska 15) 

Aleksandra Branković je multimedijalna umetnica koja trenutno živi i radi na planini Rudnik, a za izložbu Gde će ti duša? vraća se u Beograd gde će prikazati radove u galeriji Monolog. U pitanju je nova serija radova u okviru kojih umetnica istražuje tenzije između unutrašnje i javne ličnosti. Subjekti njenih radova spajaju suprotnosti – oni nisu ni žene, ni muškarci, već je njihov rod transcendentan i stvara fantaziju fluidnih idola.

Kombinujući kolaže sa crtanjem i slikanjem, u fokus svojih dela stavlja i okruženja u kojima se živi, a koja transformiše. Tako se kuhinja pretvara u prostor za spavanje, trpezarije postaju radna mesta, a spavaće sobe mesta za sanjarenja tokom dana.

Izložba će biti dostupna posetiocima svakog radnog dana od 10 do 18 časova od 10. do 30. juna.

 

Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1980–1989.

Izložba plakata iz zbirke Filmskog centra Srbije u filmskoj galeriji DKC-a (Kolarčeva 6)
Vreme trajanja izložbe: od 9. juna do 9. jula 2023, od 16 do 21 sat

Izložba Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1980–1989, na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, biće otvorena 9. juna 2023. u 19 časova u Kulturnom centru Beograda. Za potrebe izložbe odabrana su 34 filmska plakata filmova koji su nastali osamdesetih godina prošlog veka i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Petrijin venac, Majstori, majstori, Poseban tretman, Kako je propao rokenrol, Sabirni centar. 

Nakon Beograda, izložba se seli na Festival evropskog filma Palić, a potom i u druge gradove u Srbiji. Ova izložba se nadovezuje na veoma uspešnu i posećenu izložbu Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970–1979, na kojoj su predstavljeni plakati urađeni za popularne ratne spektakle, kao što su Sutjeska Stipe Delića, Užička republika Žike Mitrovića, Partizanska eskadrila Hajrudina Krvavaca, kao i plakat filma Valter brani Sarajevo, takođe u režiji Krvavaca, najgledanijeg jugoslovenskog filma, koji predstavlja vrhunac jugo-vesterna, i mnogi drugi.

 

DAY BEFORE TOMORROW, grupna izložba, Eugster Belgrade, od 23. juna do 9. avgusta

Kustos: Vuk Ćuk

Izložba nudi živopisan uvid u budućnost kroz prizmu našeg percipiranog prisustva. Uključuje različite perspektive sadašnjeg trenutka, složenog vremena u našoj istoriji u kojem se suočavamo sa sve širim i kapitalistički vođenim tehnološkim dostignućima koja gutaju naš svakodnevni život, društveni kontekst u vremenima nakon pendemije i komplikovane političke i ekonomska situacija na globalnom nivou. Uključujući kompjuterske skulpture, složene instalacije napravljene od konzumerističkih predmeta, video radove, tapiserije i slike, ova izložba daje veoma lični i opštiji pogled na svet u kome danas živimo, sa ljudima u središtu. Pogledajte radove Filipa Kostića, Zarine Nares, Eve Papamargariti, Damiena H. Dinga, Lyne Lin, Vuka Ćuka. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vuk Ćuk (@vukcar)

Tekst: J. M. 

Fotogrfafije: Promo 

 

 

Najnovije