Harper's Bazaar Srbija

Izložba "Srpski kraljevski portreti" u Domu Jevrema Grujića dostupna online

Uživajte u umetnosti i najlepšim srpskim kraljevskim portretima iz vašeg doma

Izložba “Srpski kraljevski portreti”, koja je nažalost usled situacije sa korona virusom morala biti obustavljena, od 19.marta dostupna je virtuelno… 

Uz jedinstveno interaktivno vođenje, čime ćete definitivno steći utisak pravog odlaska na događaj, virtuelna izložba se može posetiti putem sajta www.galerijeimuzeji.rs. Savetujemo vam da pre nego što otpočnete sa svojom kućnom, kraljevskom avanturom pogledate kratak video prikaz izložbe uvaženog profesora Igora Borozana. 

Na izložbi su prikazani najlepši portreti članova slavnih dinasija Karađorđević i Obrenović, po prvi put ujedinjenih u umetnosti. Sama izložba daje vam priliku da uživate u remek delima slikarstva koja dolaze iz najvećih muzeja i galerija širom Srbije, dok su članove kraljevskih porodica portretisali naši najslavniji slikari, kao što su Paja Jovanović, Uroš Predić, Uroš Knežević, Vlah Bukovac, Steva Todorović i mnogi drugi. 

Zanimljive su definitivno i nesvakidašnje karikature članova kraljevske porodice Karađorđević koje potpisuje Milena Pavlović Barili, a na kojima je radila u vreme kada je sa svojom majkom živela na dvoru kralja Aleksandra. Tu su takođe i dela savremenog umetnika, prof. Aleksandra Leke Mladenovića, koji predstavlja članove dinastije Obrenović u pank stilu. 

Dragulj izložbe svakako je jedan od najlepših portreta kraljice Natalije Obrenović, koji je delo Steve Todorovića, a poznatiji je kao srpska Mona Liza. 

Autor ovog projekta je Alek Conić, dok su autori postavke Ružica Opačić i Lazar Šećerović. 

Deo izložbe su i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi, dok u izvođenjima Berlinske filharmonije možete uživati OVDE.

Najnovije