Portonovi
Lepota / Dijete & Fitnes

8 top saveta kako da budete vitkije za manje od dve nedelje

Najteži je početak. Ako ste ikada otpočeli sa novom dijetom ili fitnes rutinom, verovatno ste se osećali poraženo već posle prvog dana. Umesto da gledate na narednih nekoliko meseci kao na mučenje, samo se fokusirajte na sledećih deset dana. U tom periodu ćete ustaliti nove navike. Eksperti vam otkrivaju njihove top savete kako da ostanete motivisani i postignete promene na telu koje će trajati.

Iako je leto u punom jeku, nikad nije kasno da se posvetite sebi i ostvarenju želje za smanjenjem kilograma. Ovaj deo godine je pogodan jer tokom velikih vrućina organizmu je potrebno manje hrane, a više tečnosti, a što se tiče fizičke aktivnosti plivanje je idealan izbor, jer blagotvorno deluje na svaki deo dela.

Pešačite, idite stepenicama umesto liftom

Ako niste vežbali izvesno vreme, počnite lagano. Iz pretežno sedećeg lifestyle-a zaista je nerealno odmah početi sa napornim vežbama. Umesto ambicioznih želja, počnite sa svakodnevnom šetnjom. Posle petog dana, trebalo bi da prelazite oko 12.000 koraka. Gde god možete, idite peške, a ako postoje stepenice, iskoristite ih. U studiji u kojoj su učestvovali ispitanici iz deset najzdravijih evropskih zemalja, zaključeno je da one imaju nešto zajedničko – njihovi žitelji hodaju mnogo više od Amerikanaca (koji pređu oko 4.000 koraka dnevno), dok se u teretani možete zategnuti i tonirati mišiće, i brzo postati vitkije.

Konopac za preskakanje

Ako govorimo o prostim vežbama, jedan od najbržih i najefikasnijih načina da se vratite u formu jeste uz pomoć konopca za preskakanje. Kako starimo, tkivo mišića gubi na elastičnosti i kondicija opada. Preskakanje konopca nekoliko puta nedeljno podstaknuće disanje, držanje, kardiovaskularno stanje organizma, čak i funkcije mozga.

Isplanirajte svoju play listu

Ne možemo poreći da muzika ima veliku moć. Da biste podigli raspoloženje, birajte brze ritmove, muziku koja pokreće, jer ona ima moć da proizvede endorfin u telu. Slušajte je u koncelariji, kuhinji, dok hodate ulicom, čak i u kupatilu. Ideja je samo da pokrenete telo. Muzika će osloboditi vaše telo teške energije koja vas usporava i odvaja od progresa.

Prevaziđite brojke

Ako želite da izmerite svoj uspeh, stajanje na vagu samo vas može obeshrabriti. To postaje veliki teret i često je uzrok zbog koga ljudi odustaju i zapravo dobiju još kilograma. Umesto toga, fokusirajte se na male korake koji vas vode do cilja. To može biti nešto poput ranijeg ustajanja subotom, odlazak na trčanje ili konzumiranje salate umesto paste. Ovakve navike imaju tendenciju da podstiču jedna drugu. Istraživanja su pokazala da kada nešto ispunite u jednom danu, na kraju dana zaista osećate pravi ponos. Uspeh podstiče više uspeha.

Unosite više vlakana

Ovo definitivno ne zvuči previše primamljivo, ali vlakna su put do mršavljenja. Lepota vlakana je u tome što nisu svarljiva. Vaše telo zapravo troši kalorije dok pokušava da ih razloži, pa zato, što više vlakana unosite, vaš metabolizam će raditi brže. Takođe, hrana bogata vlaknima poput voća, povrća i semenki ima tendenciju da vas čini sitim, eliminišući suvišne užine i grickalice. Bitno je samo da pijete dosta vode. Ona će učiniti da se vlakna natope, popune stomak, dajući mozgu signal sitosti. Kombinacija vlakana i vode takođe pomaže kod izbacivanja štetnih materija. Oni su prirodni detoks. Ciljajte na 35 grama dnevno – mnogi od nas unesu duplo manje tokom dana. U istraživanju gde su žene pojačale njihovo konzumiranje duplo, prirodno su smanjile unos kalorija za devedeset. To je u prevodu četiri i po kilograma manje godišnje.

Doručkujte!

Mnogo se priča o dijeti koja uključuje svakodnevno gladovanje tj. obedovanje samo u određenom vremenskom intervalu (recimo osam sati dnevno, dok ostalih šesnaest gladujete), a poznata je kao Intermittent Fasting. Iako ova dijeta može učiniti da izgubite kilograme, isto može učiniti i grejpfrut dijeta. Dijete kao što su takozvano gladovanje rade tako što ograničavaju unos kalorija, ali nisu realistično rešenje. Bolja alternativa je da za doručak jedete kombinaciju proteina i vlakana (preporuka: grčki jogurt sa voćem) koji će dati potreban kick metabolizmu za ceo dan.

Preskočite desert

Istina je – eliminisanje šećera iz vaše ishrane je siguran put do najbržeg gubitka kilograma. Glukoza prelazi krvnu barijeru mozga, bustujući raspoloženje i energiju instant, ali nakon toga želite samo još slatkog. Slavni trener Harley Pasternak proizveo je mint bombone na bazi bilja koje se kače na receptore za ukus u ustima potiskujući osećaj slatkoće. Sprečavaju vaš mozak da ispušta serotonin, hormon sreće koji je povezan sa konzumacijom šećera. Častite sebe čašom vina dok drugi jedu tortu. Nekoliko zalogaja kolača goji više od čaše vina koja ima 80 kalorija.

Ležite ranije

San pravi veliku razliku. On utiče na hormone ghrelin (koji stimuliše apetit) i leptin (koji signalizira sitost). Kada se niste naspavali dovoljno, ovi hormoni dolaze u disbalans. Univerzitet u Čikagu je uradio studiju u kojoj je učesnicima na dva dana san skraćen na četiri sata i tada je hormon leptin opao za 18 procenata, dok je ghrelin povećan za 28 procenata. Ipak, kada spavate manje od osam sati nivo ovih hormona će se poremetiti.

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još