Lepota / Dijete & Fitnes

Zašto nas od crnog vina boli glava i kakve veze sulfit ima sa tim?

Šta nauka kaže?

Razne supstance, od kojih pokušavamo da se odreknemo, redovno postaju predmet rasprave nutricionista i pristalica zdravog načina života. Već imate gluten, masti i skrob, sada su na redu sulfiti. Šta je to, da li ih vredi isključiti iz ishrane i da li je tačno da nas upravo zbog sulfita posle crnog vina boli glava?

Sulfiti su anorganske soli koje imaju antioksidativna i konzervativna svojstva. Zbog toga se često koriste u proizvodnji namirnica. Sulfiti se često nalaze u konzerviranoj hrani, smrznutoj praktičnoj hrani – posebno u povrću, ribi i školjkama. Pored toga, rastvorima koji sadrže sulfite često se tretira sveže povrće i voće. Dodaju se tako da proizvodi ne potamne od kontakta sa vazduhom i ekstremnim temperaturama i da zadrže svoj sjajan izgled.

Međutim, protivnici sulfita zaboravljaju da se ova jedinjenja prirodno nalaze u velikom broju namirnica (uključujući i zdravu). Sulfiti su neizbežni proizvod fermentacije, zbog čega ih uvek ima u alkoholu (vinu, pivu), crnom čaju, sirćetu, kiselim krastavcima i fermentisanim mlečnim proizvodima – posebno siru.

Ukratko, da biste u potpunosti eliminisali sulfite iz ishrane, moraćete da se potrudite. I ovi napori neće biti u potpunosti opravdani, jer savremena nauka ne nalazi uverljive dokaze o štetnim svojstvima sulfita. Poput glutena, sulfiti mogu izazvati alergijsku reakciju u obliku otoka, osipa i otežanog disanja, ali generalno se to može reći za bilo koji proizvod. Ljudi bez sulfitne netolerancije (ako redovno jedete sir ili smrznute morske plodove, onda je verovatno nemate), ne treba da ih se plaše.

Uobičajen je mit da glavobolje od crvenog vina uzrokuju sulfiti. Zapravo, nauka ovu izjavu smatra neosnovanom – prvo, belo vino sadrži mnogo više sulfita (i ne izaziva takav efekat), i drugo, veza između sulfita i pojave glavobolje nije potvrđena. Najverovatnije je uzrok bola visok sadržaj histamina u crvenom vinu. Zbog toga nije neophodno isključiti hranu koja sadrži sulfit iz ishrane.

Ako sumnjate da imate netoleranciju, možete se obratiti lekaru i preduzeti sve neophodne testove da biste je identifikovali.

 

Pročitajte još