5 znakova da ste dehidrirani

+ šta da radite u vezi sa tim!

Svi smo se više puta našli (ili se upravo i sada nalazimo) u dehidriranom stanju. A ako smo dehidrirani, kako da ispravimo situaciju? Krenimo iz početka.

Šta uzrokuje dehidrataciju?

Kada izgubimo više telesne tečnosti nego što možemo da nadoknadimo pićem ili jedenjem hidratantne hrane, postajemo dehidrirani. Tečnost se gubi kada idemo u toalet, znojimo se, govorimo, pa čak i ako noću dišemo na usta. Određeni lekovi takođe mogu povećati dehidraciju. Takođe, stvari koje redovno konzumirate (ili radite) imaju dehidrirajući efekat na telo. Uobičajeni krivci su kofein, alkohol i intenzivno vežbanje bez nadoknađivanja izgubljene tečnosti nakon toga.

Svako, u bilo kom uzrastu, može da podlegne dehidrataciji, ali je opasnija za one koji su stariji ili zaista mladi. Našem mozgu je potrebna odgovarajuća hidratacija da bi pravilno funkcionisao, tako da čak i malo smanjenje nivoa hidratacije može smanjiti naše performanse i mentalnu oštrinu.

Ključni znaci da ste dehidrirani

Kako znati da li ste dehidrirani? Evo, nekoliko znakova:

  • Žeđ: Nije iznenađenje da je osećaj žeđi ključni znak dehidracije. Dok je za neke ovo očigledan osećaj, drugi – posebno stariji – možda ga ne primećuju toliko.
  • Promena boje urina: Ako izgleda tamno žuto, narandžasto ili čak svetlo braon, to može biti znak da ste dehidrirani – trebalo bi da bude svetlo žute boje. Ređi odlazak u toalet je još jedan znak.
  • Glavobolje
  • Suva koža
  • Možete imati i poteškoća sa fokusiranjem, osećati se umorno i generalno prilično tromo.

Dugoročno, dehidratacija takođe može zaista uticati na kvalitet kože, imunitet i mentalnu jasnoću, kao i na sposobnost tela da održava zdrav krvni pritisak.

Kako se efikasno hidrirati

Odgovorite na svoju žeđ

Pijte puno vode, dodajući ishrani voće i povrće, poput krastavca, limuna, lubenice, pomorandži koje sadrže puno vode

Napojite se posle vežbanja (ili posebno vrelih dana)

U posebno vrućim danima ili nakon napornog treninga, razmislite o uključivanju nekih elektrolita u svoju rutinu. Kokosova voda je prirodno bogata elektrolitima, tako da je odlična za nadoknađivanje izgubljene tečnosti.

Izbegavajte alkohol

Ovo je možda očigledno, ali samo u slučaju da nije: alkoholna pića ne hidriraju – alkohol je diuretik, što znači da ubrzava protok tečnosti kroz telo.

Trik za vodu iz slavine

Poznata nam je činjenica da nam je voda u slavinama puna hlora. Dobra ideja je da je ostavite u staklenoj flaši kako bi se omogućilo isparavanje dodanog hlora.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

 

Najnovije