Harper's Bazaar Srbija

3 stvari koje bi trebalo da uradite ako osećate pritisak “dovođenja u formu” za leto

Kako sprečiti paniku oko “letnjeg tela”

Kasno proleće je onaj trenutak kada mnogi od nas počinju sa odbrojavanjem dana do zvaničnog početka leta, pokušavajući da preračunamo za koliko bismo realno mogli da se “dovedemo u formu”. Kalkulisanje između dijeta, premalo kalorija, dovoljno ugljenih hidrata i vezbanja kao da nam je to primarni posao, kako bismo mogli da izgledamo savršeno u kupaćem kostimu, dovoljno mršavo, dovoljno lepo i dovoljno dobro.

U realnosti, ovi samonametnuti rokovi, ciljevi i ideali dovode nas samo do anksioznosti, beskrajne gladi, uvodeći nas u začarani krug pakla kulture dijeta. U isto vreme odvlačeći nas od mnogo zanimljivijih razloga zbog koji bismo zaista s nestrpljenjem trebalo da isčekujemo leto. Topline sunca na svom (zaštićenom SPF-om) licu, letnjim putovanjima sa omiljenim osobama, posebnim događajima, ili plivanju u slanoj vodi koliko nam srce želi.

Kako onda sprečiti paniku oko “letnjeg tela” koja uništava samopouzdanje – i zabavu?

Pre svega, prepoznajte odakle dolazi ovaj pritisak – i zapamtite da vaše telo nije problem!

Kada se priča o dijetama pojača, može pomoći da se setimo da postoji višemilijarderska industrija mršavljenja koja želi da verujemo da postoji nešto pogrešno s našim telima. Nije čudo, onda, što kada dođe proleće, svi počnemo da osećamo pritisak da postanemo ‘spremni za bikini’.” Ali može biti teško setiti se da vam se konstantno prodaje laž da vaše telo nije prihvatljivo, s obzirom da je marketing za mršavljenje danas mnogo lukaviji: Možda dobijete newsletter od teretane koja promoviše letnji “oblikovni” izazov, vidite ubedljivu reklamu za “dobrobit” suplementa na svom Instagram feed-u, ili čujete reklamu za aplikaciju za mršavljenje na podcastu koja se predstavlja kao zdrav način za “prestati s dijetama”.

Pošto ova poruka može biti tako suptilna, predlažemo da je ispratite kada počne da vam uvlači u glavu: Kada primetite da počinju da vam se uvlače negativne misli o svom telu, pokušavajte da se zaustavite i zapitajte sebe: Ko profitira od toga što ja to verujem o svom telu? Hajde da krivicu zadržimo tamo gde pripada – na kulturi dijeta – a ne na našim telima koja samo pokušavaju da daju sve od sebe da nas održe živima.

Sredite svoje društvene mreže

Danas nam se plasira nemoguć ideal lepote i mnogi od nas osećaju se kao da su uhvaćeni u mlinu koji se okreće ka tome. Kultura dijeta nam govori da se moramo prilagoditi tom idealu kako bismo bili srećni, zdravi i živeli punim i živopisnim životom. Problem je u tome što to jednostavno nije tačno. Ali naše društvo je opsesivno po pitanju mršavosti, zbog čega predlažemo da se okružite dokazima suprotnog: svoje društvene mreže ispunite ljudima svih različitih oblika i veličina koji se tamo zabavljaju sa modom, provode vreme sa svojim porodicama i žive svoje živote bez dijetalnih priča i mržnje prema telu.

Pokažite svom telu zahvalnost

Živimo u kulturi koja nas uči da vidimo sebe kao neprestano nedovršeni projekat i da svaki percipirani nedostatak vidimo kao problem koji treba rešiti, pa može biti radikalno razmišljati o stvarima koje volimo kod svojih tela. Koliko god neprirodno može biti prebaciti se sa kritičnog stava na ljubazniji, vredi potpuno prvobitne neugodnosti.

Istraživanja sugerišu da negovanje zahvalnosti za naša tela, tako što ćemo vreme posvetiti razmišljanju o stvarima koje cenimo kod njih, može pomoći u poboljšanju slike o našem  telu. Evo jednostavnog vežbanja: Razmislite o tri stvari koje volite kod svog tela i zabeležite ih u svesku. Pokazivanje zahvalnosti na ovaj način sebi neće izbrisati činjenicu da živite u kulturi koja je opsednuta mršavošću i lošije tretira krupnije ljude od sitnijih. Ali, može vam pomoći da izgradite unutrašnji oklop protiv ovih sila, na koji možete računati kada počnete da sumnjate u sebe i svoju vrednost.

Foto: Profimedia

Najnovije