Zašto je humus najbolji namaz na svetu

Ako volite leblebije, stvar je rešena: obožavaćete humus, naročito pošto shvatite zašto je proglašen najboljim namazom na svetu. Pre svega, izvor je zdravlja, a potom, toliko je postao popularan da su o njemu snimani i filmovi. Humus na arapskom znači “leblebija”, a legenda kaže da je ova mahunarka rastla još u biblijska vremena, u čuvenim vrtovima Vavilona.  Arheolozi su otkrili da ovo i nije daleko od istine: susam se odgajao na Bliskom istoku bar pre desetak hiljada godina, odatle je stigao u staru Atinu, pa u Rim, da bi se pod uticajem moćnih država raširio Sredozemljem. Kada i gde su leblebije pretvoree u namaz ne zna se pouzdano. Zato mnoge zemlje, od Egipta do Grčke, sebe nazivaju domovinom humusa. Rasprave su dostigle vrhunac pre desetak godina, dovodeći Izrael i Liban čak do ivice rata! Mirotvorci su u odgovor snimili filmove Make Hummus Not War, The Hummus Enforcement Agency i Hummus! The Movie koji poručuju kako bi humus trebao da spaja ljude, a ne da ih razdvaja. Izraelski internetski stručnjak Ben Lang je 2012. godine osnovao Međunarodni dan humusa, koji se obeležava u maju. Ceo svet je prihvatio ne samo njegovu ideju, nego i tradiciju uživanja u ovoj izuzetnoj namirnici. Otprilike u to vreme, prozvan je najzdravijim od svih namaza jer sadrži obilje belančevina, minerala, vitamina, aminokiselina, vlakana. Njegova naročita draž je u tome što su osnovni sastojci uvek isti - leblebije, tahini (namaz od susama), beli luk i limun - a vaša mašta će mu dati bezbroj varijacija.

Na Bliskom istoku humus je obavezno predjelo, zvano meze. Pomešan sa maslinovim uljem i istočnjačkim začinima, služi se na velikom tanjiru, kako bi obogatio pogaču zvanu pita ili pida, zatim falafel, pržene ćufte od susama, salatu od krastavca, razno povrće, ribu, piletinu. Svaka kuhinja koja svojata humus dodaje mu sopstveni specijalni sastojak. Turci umesto maslinovog ulja koriste puter, a Grci jogurt, dok na Zapadu u humus umaču povrće, čak i čips. Mogu mu se dodati crne masline, svež peršun, nana, biber, aleva paprika. Omiljen je u svakoj gastronomskoj kombinaciji, od kanapea i sendviča do roštilja, testenine, neki ga vole čak i u supi. Predstavljamo vam recept koji je idealan u sezoni paradajza.

 

Humus sa sušenim paradajzom

Ovo jelo je brzo i jednostavno ako koristite već skuvane ili konzervisane leblebije. Za recept sa svežim leblebijama koje prethodno treba kuvati, potrebno vam je i više vremena za pripremu namaza.

Sastojci:

250 g skuvane leblebije

50 g suvog paradajza

3-4 kašike maslinovog ulja,

so, biber, i aleva paprika, slatka ili ljuta

Priprema:

Skuvane leblebije sameljite u blenderu. Dodajte im komadiće suvog paradajza. Sve sitno i dobro sameljite dok se ne napravi pašteta.

Samleveni namaz začinite po ukusu, prespite u činiju, prelijte sa malo maslinovog ulja, ukrasite seckanim suvim paradajzom i poslužite uz prepečeni hleb.

Sušeni paradajz ćete lako napraviti od svežeg tako što određenu količinu, a najbolje bar 1 do 3 kg, operete i isečete na četvrtine, ostavite neko vreme na papiru ili u cediljki da pusti sok, a onda ga sušite 4 sata na plehu u rerni, uključenoj na 80 - 100 stepeni. Ovako sušen paradajz možete koristiti i za druga jela.

Sastojci:

200 g leblebija

6-7 sušenih paradajza iz ulja

1 režanj luka

polovina limuna/za sok

3 kašičice maslinovg ulja

1 kašičica tahini paste

½ kašičica kumina u prahu

½ kašičica dimljene slatke paprike

Prstohvat soli

Malo bibera

malo vode (za razrediti namaz po potrebi)

Za posluživanje:

naan, pogačice, baguette

Priprema:

Slanutak namočite preko noći (oko 12 sati do 16 sati) pa ga ocijedite. Dobro ga isperite prije kuhanja. Stavite ga u lonac i zalijte vodom, dodajte prstohvat soli i prstohvat sode bikarbone te kuhajte na srednje jakoj vatri. Vrijeme potrebno da se slanutak skuha ovisi o tome koliko se dugo prethodno namakao, a kreće se između 40 minuta i 2 sata. Ako koristite konzervirani slanutak, ocijedite ga i isperite pod mlazom hladne vode.

Ubacite slanutak u blender (ili sjeckalicu, a može se usitniti i štapnim mikserom), dodajte sušene rajčice iz ulja, sok od limuna, sjeckani ili protisnuti češnjak, sol, papar, kumin, dimljenu slatku papriku, tahini pastu i maslinovo ulje pa izblendajte u gustu pastu. Hummus prebacite u zdjelicu ili staklenku, zalijte ga maslinovim uljem i pospite dimljenom paprikom pa ga poslužite uz zagrijani naan, pogačice ili tostirane šnite kruha tipa baguette.

Autor: Milica Đorđević

Foto: Shutterstock

Pročitaj još iz kategorije Gastronomija