Olimpijske igre u Parizu će po prvi put biti “klimatski neutralne“

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine očekuju da ovo takmičenje postane prvi klimatski pozitivan događaj u istoriji sporta.

Gradski odbor odobrio je klimatsku strategiju prema kojoj će događaj biti karbonski neutralan. Organizacioni odbor je počeo da podržava projekte koji doprinose borbi protiv ekološke katastrofe. Na primer, među deklarisanim akcijama su smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, upotreba obnovljivih izvora energije za mesta održavanja Igara i transporta i upotreba privremenih sportskih objekata sa niskim emisijama ugljenika. Iako će fokus biti na međunarodnim inicijativama, Pariz takođe planira da nadogradi lokalne ideje koje su „važne u borbi protiv klimatskih promena i pružanju drugih koristi kao što su zaštita biodiverziteta i poboljšanje kvaliteta života građana“.

Odbor je već pokrenuo aplikaciju Climate Coach, koja pomaže zaposlenima da smanje svoj otisak ugljenika na poslu i u svakodnevnom životu. Do 2022. postoje planovi za stvaranje kalkulatora ugljeničnog otiska za sportske događaje, a organizacioni odbor se nada da će na taj način podstaći i svoje partnere da prate principe održivosti i neutralnosti.

foto:rfi.fr

Pročitaj još