Louis Vuitton: Awakened Hands, Awakened Minds

Kolekcija visokog nakita oživljava vek istorije i inovacija kroz prefinjene i jedinstvene komade

Louis Vuitton

Louis Vuitton, sinonim za luksuz i sofisticiranost, još jednom pomera granice umetnosti i zanatstva sa svojom novom kolekcijom visokog nakita “Awakened Hands, Awakened Minds.” Pod rukovodstvom umetničkog direktora za satove i nakit, Francesce Amfitheatrof, ova kolekcija oživljava vek istorije i inovacija kroz prefinjene i jedinstvene komade. Sa 100 komada koji odražavaju bogatstvo francuske kulture i tehnoloških dostignuća, Louis Vuitton ne samo da slavi nasleđe prošlosti, već i postavlja nove standarde za budućnost visokog juvelirstva.

Louis Vuitton

Za 11 tema koje su predstavljene u sredu u Saint-Tropezu, Amfitheatrof je istraživala otprilike 100 godina koja su usledila nakon Francuske revolucije i završavaju sa Univerzalnom izložbom iz 1901. Kolekcija je podeljena u dva dela koja pokrivaju po približno pet decenija svaki, sa Amfitheatrof koja se oslanja na tradicionalne zanate, tehnološke inovacije iz tog perioda i Ajfelov toranj.

Splendeur

Ručno zanatstvo informiše početne četiri teme, počevši sa Splendeur, gde su cvetni motivi sa središtima od rubina i grupama dijamanata postavljenih u zatvorenom sloju složeni i raspoređeni tako da podsećaju na rezbarije u drvetu.

Odjekujući promene koje je donela veštačka svetlost – još jedna ideja koja podržava Amfitheatrofove dizajne – 143 karata sočnih mozambičkih dragulja u ružičasto crvenoj boji bliskoj cenjenim, sada iscrpljenim, burmanskim rubinima postaju gotovo fluorescentni pod nakitnim svetlom.

Više od 50 njih u jastučićastom, kruškolikom, ovalnom i osmougaonog oblika korišćeno je za transformabilnu ogrlicu visokog okovratnika. Najvažnije, oni su prvi obojeni dragulji koji dolaze sa Aura blockchain-om podržanim sertifikatom od rudnika do nakita, zahvaljujući partnerstvu između rudnika Fura i francuske luksuzne kuće.

Elegance

Louis Vuitton

Prva Vuitton-ova visoka tijara je centralni deo seta Elegance, inspirisan tehnikom trembleuse nakita, gde se motivi njišu pri najmanjem pokretu. To je tako francuska inovacija, ideja da vaši dijamanti trepere na svetlosti sveće i zavode vaše gledaoce. Na ovaj jednostavno sjajan i nežan način, se modernizovala vrlo stara tehnika.

Seduction

Louis Vuitton

Pletenje i tekstilni zanati su ponovo osmišljeni u metalu i draguljima za šest komada nazvanih Seduction. Njegov vrhunac je ogrlica koja se nadovezuje na trake uvezane u složen obrazac koji je zahtevao 4.276 sati, 590 elemenata i 8.000 kamena – uključujući 12,92-karatni osmougaoni smaragd iz Zambije.

Optimisme

Louis Vuitton

Tada revolucionarni eksperiment koji dokazuje rotaciju Zemlje, izložen u pariskom Panteonu, inspirisao je asimetrično slojevitost u Gravité ogrlici, koja sadrži tri kraljevsko plava safira iz Kašmira. Optimisme, sa svojom konstrukcijom od isprepletenog žutog zlata i platine koja oponaša savijeni metal kako bi uhvatila svetlost, predstavlja optimistički, hrabar i razigran duh tog vremena, što je, prema Amfitheatrofovoj, glavna poruka inovacija iz tog veka.

Vision je inspirisan železničkim prugama; oštri detalji ponavljajućih motiva u dizajnima Perception i Frequence nagoveštavaju mehanizaciju.

Victoire

A tu je i Victoire, koji svoje obime i strukture duguje krajnjem simbolu Pariza: Ajfelovom tornju. Ogrlica se spušta u duboki V oblik koji izgleda kao skica tornja koja visi nadole sa vrata, sa uklonjivim dijamantom od 15 karata u obliku cveta koji se može nositi na prstenu.

Louis Vuitton

Još jedan znak njenoj ideji lepote i inženjeringa koji idu ruku pod ruku je upotreba prvog žutog LV Monogram Star dijamanta na još jednoj ogrlici u toj temi.

Ambasadorka kuće Ana de Armas, koja će uskoro biti zvezda kampanje za kolekciju, bila je među prvima koja je videla komade i pohvalila Amfitheatrofovu “živopisno, gotovo magično pripovedanje.”

Cour de Paris

Louis Vuitton

I nema kamena koji nosi veću priču u ovoj kolekciji od Cour de Paris, dijamanta od 56,23 karata u kvadratnom smaragdnom obliku, najpoznatijem kao Asscher rez. Njegova nijansa može prelaziti od ružičaste do breskve, zavisno od prirodne ili veštačke svetlosti. Potičući iz rudnika u Borneu, jednom od najstarijih izvora dijamanata na svetu, to je retki kamen za koji je Amfitheatrof smatrala da zaslužuje da “živi i diše” čak i kada je postavljen u srce istoimene ogrlice remek-dela.

Louis Vuitton

Umesto previše impozantnog dizajna, odlučila se za neobičnu perspektivu Ajfelovog tornja gledanog odozdo, dizajn koji je opisala kao lagan i energičan. Dijamant zauzima ponosno mesto u strukturi od roze zlata koja se može odvojiti od ogrlice i nositi kao broš.

Foto: Promo Louis Vuitton

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije