Harper's Bazaar Srbija

Ko je Čeb Dargeob?

Neuhvatljiva fatamorgana, osoba koja ostavlja neizbrisiv trag

Violetta Ehnsperg, vizuelna umetnica čiji rad se bazira u Beču, završiće svoj najnoviji projekat u Beogradu i prezentovati ga u galeriji Monolog u okviru Izložbe za Čeba Dargeoba. Upravo je Čeb osoba koja je bila glavna inspiracija ove umetnice, tačnije, njegov životni put koji ga je doveo do statusa mita u mnogim životnim sferama delovanja na relaciji Beograd – Beč.

Poreklom iz srpske prestonice, Čeb Dargeob je svoj put krojio drsko i samouvereno, a opet i s velikim poštovanjem prema onima koji su bili, i i dalje jesu deo njegove priče. Nije prezao ni od čega, a opet je uvek umeo da to uradi na načine zbog kojih su ga ljude voleli i želeli da se baš oni nađu na putu ovog dragocenog čoveka koji ume da bude u isto vreme i sve i ništa – uvek na sto strana i mesta, a opet i na nijednom. Jer, takav je Čeb – neuhvatljiva fatamorgana koja obuzima živote i situacije svojim nepredvidljim prisustvom koje ostavlja neizbrisivi trag.

Dargeob je još od ranih tinejdžerskih dana usvojio važnu lekciju od svog oca i nastavio je da je se pridržava kroz život.

– Mogu da radim sve na ovom svetu, ali nikada neću raditi za nekog drugog – biću uvek svoj gazda, moto je koji Čeb uvek ponavlja. I zaista ga nije nikada prekršio. Čak i u prilikama kada su mu se izvrtali prazni džepovi, Čeb je nepokobljivo nastavljao da veruje u samo jedno – sebe. I to ga nikada nije izneverilo. Otvorio je štampariju u vreme krize, bavio se uzgojem pasa, preprodavao prava i ona manje prava umetnička dela, dizajnirao nakit, mešao se u poslove od građevine do diplomatije, voleo i bio voljen, uvek iskren prema sebi i nekada za nijansu manje prema drugima.

Kada je tek počinjao preko, Čeb je kupio kartu u jednom pravcu za Beč i obećao sebi da se ne vraća u Beograd dok ne uspe da zaradi neki veći dinar. Imao je svega pet maraka u džepu i tesne cipele sa izlizanim đonovim kada je ušao na sastanak u luksuznom bečkom hotelu sa stavom kao da ga on lično poseduje. Duboko je udahnuo, pomislio: Sad ili nikad i prišao stolu gde ga je čekala gospođa Johana, bogata udovica u sedamdesetim godinama koja ga je odmah skenirala od glave do pete. Seo je i ispričao joj priču koju je pre toga sto puta izvrteo u svojoj glavi u nadi da će mu finansirati najnoviji poduhvat u vezi sa prodajom umetničkih dela. Nekoliko godina kasnije, kada su se opet našli, sada već tradicionalno, na istom mestu, otkrila mu je da je iste sekunde kada ga je videla znala da će pristati na sve što kaže.

– Iako si na prvi pogled izgledao kao namučeni crkveni miš, žar u tvojim očima i glad za životom većim od svakodnevne žabokrečine, videla sam kako sija ispred svega toga. Odmah sam znala s kim imam posla i da se neću pokajati, rekla mu je tada.

Pa, ko je onda Čeb Dargeob i zbog čega je izložba Violette Ehnsperg u galeriji Monolog posvećena samo njemu? Dođite 29. septembra od 19 časova i saznajte zajedno sa umetnicom i kustosima Denisom Leom Hegićem i Janom Gustavom Fidlerom.

Tekst: Promo 

Fotografije: Promo 

 

 

 

 

 

 

Najnovije