Harper's Bazaar Srbija

Ukoliko volite drame, ove knjige morate da pročitate

Drame su verovatno najuzbudljiviji filmovi koje možete da gledate – držaće vas na ivici stolice do samog kraja. No, znate li šta je bolje od njih? Knjige koje pripadaju tom žanru! 

Ukoliko ste u potrazi za štivom koje će vam pružiti isti doživljaj i koje ćete zaista pročitati u jednom dahu, u nastavku vam donosimo najzanimljivije naslove. 

Ostrvo nestalog drveća – Elif Šafak

Kipar 1974. Dvoje mladih sa suprotnih strana podeljene zemlje sastaju se u taverni u gradu koji oboje nazivaju domom. Taverna je jedino mesto gde Grk Kostas, hrišćanin, i Turkinja Defne, muslimanka, mogu krišom da se sastaju. Sa pocrnelih greda vise venci belog luka, papričica i začinskog bilja. U njoj se nalaze najbolja hrana, muzika i vino u gradu. Ali ta taverna je još po nečemu posebna: u njoj čovek, makar i na nakratko, može da zaboravi na spoljašnji svet i njegove neizmerne patnje.

Usred taverne raste smokva kroz otvor na krovu. To drvo je svedok radosnih sastanaka dvoje mladih. Tu je i kad izbije rat, i glavni grad bude spaljen i razrušen, kad se mladi rastanu, a vlasnici taverne nestanu.

Ovo niko ne pominje – Patriša Lokvud

Žena koja se nedavno proslavila na društvenim mrežama putuje oko sveta i upoznaje obožavaoce dok se usput bori s nesalomivim ubeđenjem da joj ogromni hor glasova stalno nameće misli i stavove. Kada zaprete egzistencijalne opasnosti – od klimatskih promena, ekonomske nesigurnosti, epidemije usamljenosti – ona se zavlači sve dublje u prazninu internet portala. Lavina slika, pojedinosti i referenci sačinjava postrazumski, postironijski, postsvakakav krajolik. “Jesmo li u paklu?”, pitaju se ljudi na portalu. “Hoćemo li ovako sve dok ne pomremo?”

Staklena devica – Ketrin Kukson

Anabela Lagranž je bila jedino dete u bogatoj porodici vlasnika fabrike stakla na severoistoku Engleske. Imala je divno detinjstvo, roditelji su je voleli a sluge pristajale na svaki njen hir, i samo povremeno se pitala zašto je nikada nisu poveli van kapija njihovog veličanstvenog imanja.

Na svoj deseti rođendan, savladana radoznalošću, otvorila je zabranjena vrata koja su vodila u privatne odaje njenog oca, videla nešto što nije smela i time pokrenula otkrivanje tajne čuvane dugi niz godina. Kada bude napunila osamnaestu, ova osetljiva i lepa mlada žena, puna želja i ideala, saznaće istinu o svom poreklu i ceo njen svet će se srušiti. Odjednom je prisiljena da iz otmenog okruženja svoje mladosti zaroni u grubo društvo niže klase viktorijanske Engleske, gde je samo njena brza pamet, odlučnost i ljubav čoveka koji živi za nju mogu spasiti od gladi i otvoriti vrata drugačijeg, boljeg života.

Na zapad sa žirafama – Linda Ratlidž

Vudro Vilson Nikel ima sto pet godina i oseća da mu se primiče kraj. Ali kad čuje da su žirafe vrsta koja izumire, prisetiće se nezaboravnog iskustva koje bi bilo šteta ne podeliti sa drugima pre nego što njegovo sećanje zauvek nestane s njim.

Inspirisana istinitim događajima, ova priča prepliće stvarne ličnosti sa izmišljenim likovima. Tu su prva žena direktor zoološkog vrta na svetu, simpatični starac intrigantne prošlosti, mlada tajnovita fotografkinja i razni probisveti živopisniji od samih žirafa.

Levoruka žena – Peter Handke

Bez očiglednog razloga, a pod uticajem “prosvetljenja” koje ne želi da objašnjava, Marijana traži od svog muža da je napusti, da ode i ostavi je samu sa osmogodišnjim detetom. I evo je, konačno “slobodne”, kako najpre proživljava trenutke panike nemirno tumarajući po sobama koje počinju da je guše. Vraća se i na stari posao prevoditeljke s francuskog, ali dok sedi u kući za pisaćom mašinom, nije u stanju da kuca. Tišina u stanu je iscrpljuje, pa izlazi u šetnje, posećuje svoju prijateljicu Francisku. I tako dan za danom, iz časa u čas, ono što je počelo kao bekstvo od zastrašujuće praznine života postepeno postaje istinsko oslobođenje.

Kad ti život uvali nilskog konja – Anete Bjeufelt

Kad je 1921. godine kupio kuću u Ulici Palermo na danskom ostrvu Amageru, Esterin deda Hanibal zamišljao je dom ispunjen operom, boemima i opojnom ljubavlju poput one opisane u Pesmi nad pesmama. Međutim, za njegovu nevestu, rusku akrobatkinju Varenjku, vreme čuda završilo se onog časa kad je videla svoju prvu ljubav kako nestaje u čeljustima nilskog konja koji je, da sve bude gore, zapravo trebalo da bude slon i nova zvezda cirkusa njenog oca.

Ovde smo svi odrasli – Ema Straub

Nakon što bude svedok saobraćajne nesreće u centru grada, Astrid Strik se priseća davno potisnutih događaja i shvata da njena sad već odrasla deca nisu imala baš tako uzornu majku kakvom je sebe smatrala. Zato odlučuje da preispita posledice koje je njena porodica zbog toga pretrpela.

Diorova tajna – Nataša Lester

Engleska, 1939. Talentovana avijatičarka Skaj Penrouz pridružuje se britanskim snagama u ratu i pronalazi svoju otuđenu sestru Liberti i najboljeg druga iz detinjstva Nikolasa Kroforda, koji je veren sa tajanstvenom Francuskinjom Margo Žurdan.

Pariz, 1947. Modni kreator Kristijan Dior pokazuje svetu umornom od rata i stradanja svoju prvu ekstravagantnu kolekciju. Svoj prvi parfem naziva Mis Dior, u čast svoje sestre Katrin koja je radila za francuski pokret otpora.

Današnjica. Australijanka Kat Žurdan, konzervatorka tekstila, pronalazi u praznoj kući svoje babe tajni plakar pun neprocenjivih Diorovih haljina. Pokušavajući da razreši tu misteriju, Kat počinje da sumnja u sve što je mislila da zna o svojoj voljenoj baki.

Veriti – Kolin Huver

Louen Ešli je neafirmisana spisateljica na ivici finansijske propasti. Kada Džeremi Kroford zatraži od Louen da dovrši rukopise njegove žene Veriti, autorke bestselera, jer je teško povređena i ne može da piše, Louen prihvata posao. Ona stiže u dom Krofordovih s namerom da ostane dan ili dva – dovoljno da razvrsta papire u Veritinoj haotičnoj radnoj sobi kako bi sakupila sve beleške i nacrte koji će joj biti potrebni za rad. Ali što više vremena Louen provodi u društvu Džeremija Kroforda, to joj se manje žuri da ide.

Preturajući po Veritinim papirima, Louen otkriva skriveni rukopis, autobiografiju u kojoj se nalaze jeziva priznanja koja je autorka nameravala da odnese sa sobom u grob. To je ispovest o događajima koji su njenoj porodici okrenuli život naglavačke. Monstruozna istina koja će, bude li otkrivena, dodatno skrhati Džeremija i njegovog sina. Louen ne odaje tajnu, dozvoljavajući Džeremiju da i dalje misli kako je Veriti samo nevina, nesrećna žrtva okolnosti.

Foto: Pexels

Priredila: I. T.

Najnovije