Empatija: Emocionalna inteligencija koja će poboljšati odnos sa partnerom

Promenite svoj život sledećim koracima!

Koliko često možemo sagledati postupke i osećanja ljudi u svom životu? Koliko često imamo priliku da se stavimo u na mesto druge osobe i vidimo svet njenim očima? Da li je lako konačno razumeti njihova očekivanja, ali i sve ono u šta veruju? Bez obzira da li je odgovor pozitivan ili negativan, termin koji odražava gore navedeno je - empatija.

„Empatija“ označava našu sposobnost da osećanja druge osobe doživljavamo kao svoja i da pomoću ove veštine lako razumemo i shvatimo njeno ponašanje, bez obzira na to da li se sa tim slažemo ili ne.

Da li ste primetili da su veze sa datumom isteka najčešće povezane sa nedostatkom empatije? U svakom neslaganju ili svađi, svaka osoba ima svoje gledište i situacije doživljava na vrlo jedinstven i drugačiji način. Svako doživljava stvari u skladu sa svojim formiranim uverenjima i percepcijama. U većini slučajeva postoje jednostavno dve različite verzije i stvarnosti. Ali zapitajte se, koliko bi sve bilo lakše kada bismo mogli da vidimo stvari kroz prizmu osobe koja je ispred nas? Možda bi u ovom slučaju stvari bile potpuno drugačije.

Vreme je da naučimo da razvijemo ovu sposobnost za izgradnju „neuništivih“ veza sa ljudima koje smo izabrali pored sebe.

Prvo, moramo shvatiti da nedostatak empatije može na razne načine oštetiti odnose koje imamo sa drugim ljudima u našem životu. U situacijama sa intenzivnim emocionalnim opterećenjem imamo tendenciju da se fokusiramo na sebe i svoje emocije, jer su naše brige velike. Za uspešnu vezu ova visoka emocionalna inteligencija bila bi dobra za oboje. Čak i ako niste rođeni sa sposobnošću da „čitate“ druge, možete je razviti tako da uvek budete u stanju da se suočite sa bilo kojim poteškoćama.

Zašto je empatija neophodna u vašoj vezi?

1. Pomaže vam da odmah shvatite šta postupci vašeg partnera „kriju“, stavite se na njegovo mesto i vidite njegovo gledište, što znači da se nesporazumi i sukobi lakše rešavaju.

2. Empatija vam daje priliku da razvijete uvid i otkrijete najdublje aspekte sveta vašeg partnera.

3. Nedostatak empatije čini vas manje saosećajnim i kritičnijim prema ljudima oko vas.

4. Ova sposobnost vam pomaže da se udaljite od sopstvenih emocija i usredsredite se na objektivniju stranu stvari. Stoga imate sposobnost da jasnije sagledate situacije.

Dobro je znati:

Da biste mogli da razvijete ovu sposobnost, sledite sledeće savete. U bilo kojoj naelektrisanoj situaciji vrlo je korisno distancirati se od nje, odvojiti vreme za obradu osećanja, a zatim stupiti u kontakt sa drugom osobom i pružiti joj priliku da saopšti svoja. Zatim provedite neko vreme obrađujući osećanja druge osobe, zadržavajući objektivan stav. Uvek sebi postavljajte pitanja poput „šta je navelo drugu osobu da se tako oseća?“

Uvek se podsetite na njenu važnost pre nego što počnete da vežbate ovu sposobnost. Naučite da opraštate, zaboravite i prelazite preko situacija koje troše vašu dragocenu energiju. Pored toga, razvijanjem sposobnosti empatije, lako možete zaobići male probleme za koje ne vredi trošiti energiju. Negujući je, ne samo da će „ojačati“ vaše veze, već će vas istovremeno učiniti srećnijim i potpunijim. Emocionalna inteligencija je od suštinske važnosti za svakoga, posebno u današnje vreme, ali uvek umereno, bez nanošenja štete sebi.

foto:Instagram

Pročitajte još

Pročitaj još