Kako su rođene Chanel slingback cipele

Dvobojni model koje je volela Coco i milioni žena širom sveta.

Jareća koža & bež & crna tkanina. Nekoliko reči za opis najpopularnijih ženskih potpetica ikad. Ovo su Chanel slingback, cipele koje je dizajnirala Gabrielle Coco Chanel, i koje su i danas među najpoželjnijim.

Njihova priča ide paralelno s pričom francuskog modnog brenda koji je lansirao jaknu od tvida, parfem Chanel N ° 5 - koji ove godine slavi stotu godišnjicu. Chanel cipele slingback rođene su 1957, ključne godine za dizajnerku: zapravo je nagrađena modnom nagradom Neiman Marcus u Dalasu, koja je međunarodno priznaje kao modnu ikonu. Njene kreacije postaju želja čak i u inostranstvu, a slingback Chanel cipele sinonim su za eleganciju.

Cipele su u stvari jednostavne, kuća ih definiše kao vrhunsku eleganciju. Stopalo pozdravljaju mekani oblik i dva tona, akord dve boje koje su postale amblematične, bež i crna. Chanel slingback vizuelno produžavaju nogu i skraćuju stopalo, imaju potpeticu koja ih čini svestranim i omogućava im nošenje kako sa dnevnim odelima, tako i sa večernjim kostimima.

Proizvodi ih Maison Massaro, koji usavršava model dodavanjem elastične trake iza pete. Čim su lansirane, odmah su postale hit. Romi Schneider ih je nosila sa malom crnom haljinom, Brigitte Bardot je plesala u njima, a Jane Fonda ih je pokazivala često na aerodromu.

Chanel slingback zvanično su najpoželjnije dvobojne cipele kuće. Karl Lagerfeld, na kreativnom čelu Chanela više od trideset godina, bio je prvi koji je oživeo slingback u različitim bojama na svojim pistama. Cipela Chanel predstavljena je u crno-beloj verziji, izdužena u čizmi, dizajnirana u srebrnim nijansama, od ružičastog i ljubičastog tvida, u zelenoj i crnoj koži.

Danas postoje ažurirane i kreativne verzije koje i dalje pobuđuju interesovanje za ovaj model cipela, koji je prema Chanelu postao amblem elegancije. 

Pročitajte još

Pročitaj još

Tamara Kalinić otkriva vam sve što treba da znate o mirsnim poljima sa kojih nastaje Chanel N°5!

Posetom cvetnim plantažama od kojih kuća Chanel pravi parfeme (najstariji kreiran 1921. godine), Tamara Kalinić otkriva na koji način se legat Gabrielle Chanel pažljivo neguje i interpretira danas.

Želimo svaki model iz poslednje Chanel kolekcije!

Sa pogledom na panoramu Dubaija, odabrana publika imala je prilike da uživo pogleda kolekciju inspirisanu 60-im.

Ručno krojena Chanel haljina u kojoj se Nina Flohr udala za princa Filipa zasenila je i najlepše kraljevske venčanice koje smo do sada videli

Kraljevsko venčanje u Grčkoj okupilo je pripadnike evropskih monarhija, a mlada je blistala u Chanel venčanici sa mašnom koja će postati nova inspiracija budućim nevestama.

Šta kultne beauty proizvode čini toliko traženim, a druge ne?

Ko god je u poslednjih dve decenije pomirisao kultni Chanel broj 5 složio se sa tim da miriše zapravo ništa naročito, ali činjenica je da je ovaj parfem i dalje na tronu najpoželjnjih. Zašto?

Niko ne nosi Chanel poput nje: Penelope Kruz u ikoničnom kompletu postigla vamp look

Španska glumica ambasador je Chanel kuće, te ne čudi što je često viđamo u njihovim kreacijama, ali ovog puta nadmašila je samu sebe.

Izgled dostojan najbolje glumice: Penelope Cruz blistala je na crvenom tepihu u srebrnoj Chanel toaleti

Pored titule za najbolju glumicu na venecijanskom filmskom festivalu, zaslužila je i modnu titulu za najbolje odevenu.