Vaš vodić kroz Bazel 2024.

Istorijske atrakcije i vrhunski restorani koje ne smete propustiti.

Dok istražujete sve što Art Basel festival nudi, iskoristite priliku da upoznate i šarmantni grad Bazel, prepun istorijskih lokacija i izvrsnih restorana. Bazel, sa svojom bogatom kulturnom baštinom i jedinstvenim spojem starog i novog, pruža savršenu pozadinu za ovu svetski poznatu umetničku manifestaciju. Od srednjovekovnih građevina do modernih gastronomskih užitaka, Bazel nudi iskustva koja će zadovoljiti sve vaše čula i produbiti vaš boravak u ovom fascinantnom gradu. Pridružite nam se na putovanju kroz istoriju i hedonizam dok otkrivamo najbolje što Bazel može da ponudi tokom trajanja Art Basel festivala.

Bazel može da se pohvali bogatom istorijom dugom preko 2000 godina, vidljivom u šarmantnoj kombinaciji starog i novog. Ova intrigantna mešavina stvara upečatljiv, ali harmoničan gradski pejzaž koji je jedinstven za Bazel. Dok istražujete, naići ćete na arhitektonska čuda iz različitih epoha, koja su besprekorno integrisana u gradsko tkivo.

Bazelska katedrala (Münster)

Bazelska katedrala, poznata kao Münster, predstavlja jedno od najznačajnijih istorijskih zdanja u Bazelu. Ova veličanstvena građevina, koja datira iz 9. veka, karakteristična je po svojoj romaničkoj i gotičkoj arhitekturi. Dva prepoznatljiva tornja dominiraju gradskim pejzažem, dok unutrašnjost katedrale nudi pogled na prelepe vitraže i bogato ukrašene kapelice. Ne propustite priliku da se popnete do Pfalz vidikovca iza katedrale, odakle se pruža zadivljujući pogled na Rajnu i staro gradsko jezgro.

Gradska kuća (Rathaus)

Smeštena na Marktplatzu, Gradska kuća u Bazelu nije samo administrativno središte, već i prava umetnička riznica. Njena fasada, ukrašena živopisnim freskama i dekorativnim elementima, predstavlja savršen primer renesansne arhitekture. Uđite unutra i otkrijte prelepe dvorišne prostore i pažljivo oslikane prostorije koje čuvaju bogatu istoriju bazelske vlade.

Spalenberg i Spalentor

Pored istorijskih lokacija, Bazel nudi i izvanrednu kulinarsku scenu, a ovo su naše preporuke:

Cheval Blanc by Peter Knogl

Ovaj restoran sa tri Michelinove zvezdice nudi vrhunsko gastronomsko iskustvo, kombinujući francusku kuhinju sa mediteranskim i azijskim uticajima. Smešten u luksuznom hotelu Les Trois Rois, Cheval Blanc je savršeno mesto za nezaboravnu večeru.

Kunsthalle Basel Restaurant

 Smešten u zgradi Kunsthalle, ovaj restoran nudi odličan spoj umetnosti i gastronomije. Uživaćete u inovativnim jelima pripremljenim od svežih lokalnih sastojaka, uz predivan pogled na terasu i vrt.

Volkshaus Basel

Kombinacija istorijske zgrade i modernog dizajna čini Volkshaus Basel jedinstvenim mestom za obrok. Meni nudi širok izbor jela, od tradicionalne švajcarske kuhinje do međunarodnih specijaliteta, sve pripremljeno s posebnom pažnjom na detalje.

Poseta Bazelu tokom Art Basel festivala pruža vam priliku da istražite ne samo umetničke eksponate, već i bogatu istoriju i kulinarske delicije koje ovaj grad nudi.

Foto: Profimedia, Instagram, Pixabay

Najnovije