Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend: Predlažemo šta da gledate, slušate i čitate u danima pred nama

Vaša omiljena vikend agenda.

Još jedan “temperaturno podnošljiv” vikend je pred nama i nova prilika da uradite nešto dobro za sebe – posetite izložbu, odgledate nagrađivani evrospki film u Jugoslovenskoj kinoteci ili Dvorani Kulturnog centra Beograda, uživate sa prijateljima u na Zimskom beogradskom noćnom marketu – 23. decembra u Skadarliji odnosno na Bajlonijevoj pijaci od 18 sati. Ukoliko vam se đuska, i ovaj vikend je “krcat” nastupima popularnih beogradskih DJ-eva, a tu je i nekoliko koncerata koje održavaju Letu štuke (23. decembar na Zappa barci), Obojeni program (24. decembar, Elektropionir) i Rambo Amadeus u Kombank dvorani.

Iščekirajte Harper’s BAZAAR agendu i saznajte uz koju novu seriju možete da se opustite i koja je to knjiga stigla na police popularnih gradskih knjižara. Krećemo. 

Film 

Festival iranskog dokumentarnog filma, KCB – Dvorana Kulturnog centra, od 23. 12. do 26. 12. 

Ovo je prvi Festival iranskog dokumentarnog filma u našoj prestonici, a kao novogodišnji poklon svim posetiocima, Dvorana Kulturnog centra Beograda omogućila je besplatan ulaz. Zakoračite u magični i verovatno retko viđeni svet iranskog filma, u petak, 23. 12, sa početkom u 18 časova i filmom Kamiondžija i lisica, Arasha Lahootija. Svečano otvaranje Festivala zakazano je za 19:30, kada sledi kratki film Voda, vetar, prašina i hleb (reditelj: Mahdi Zamanpoor Kiasari – gost festivala). U nastavku manifestacije biće prikazano osam filmova novije produkcije, a imaćete priliku da upoznate i neke od autora ostvarenja, koji su došli u Beograd kao počasni gosti festivala. 

Izložba 

Galerija X Vitamin, Anja Tončić – Eho komora

Galerija X Vitamin 22. decembra proslavila je pet godina rada otvaranjem izložbe Anje Tončić Eho komora, inspirisane okolnostima u kojima se zatekao ceo svet, kao i njihovim posledicama. Dok se mnogi nadaju da će se svet vratiti u “ono što je bio ranije”, Anja Tončić prikazuje lekcije iskušenja u kojem se nalazimo. Globalna kriza podstakla je rastući osećaj otuđenja. Kombinacijom naučnog i likovnog pristupa, Anja Tončić novom serijom radova istražuje forme, neizbežne i često zabrinjavajuće. Eho komora je, kako je navedeno u najavi, virtuelni prostor unutar kojeg se sadržaj plasira na osnovu praćenja internet aktivnosti, tako da postoje različiti setovi informacija koje se plasiraju pojedincima na osnovu sadržaja koji konzumiraju. Galerija X Vitamin nastavlja sa praksom da zastupa umetnike mlađe i srednje generacije. U proteklih pet godina, X Vitamin je plasirao umetnike sa kojima sarađuje na internacionalnu scenu. Galerija se predstavila na pet sajmova umetnosti i realizovala više od 40 izložbi u zemlji i inostranstvu.

Koncert 

Rambo Amadeus, Kombank dvorana, 25. decembar, 20 sati 

Rambo Amadeus sa svojim pratećim bendom Five Winnetous održaće zimski koncert 25. decembra u mts Dvorani. U najavi koncerta, Rambo je najavio da će pokušati da spoji “najbolje od dve dijametralno različite vrste nastupa”, “veče glomazne poezije”, gde ljudi dolaze da čuju stihove i humor i “koncertno muziciranje benda”, ali “bez jakog ozvučenja, nego baš kao što je bilo na priredbama u vreme kad je Dom sindikata i napravljen (…) na minimalnom starinskom ozvučenju. Fino i lako ali avangardno, hrabro. Retro avangard, zapravo”, ispričao je Rambo koji će, sigurno, kao i svaki put, napraviti koncert za pamćenje. 

Serija 

Treća sezona Emily in Paris, Netflix 

Evo jedne razbibrige – ako ste imali bruna dešavanja tokom nedelje, koja su zahtevala vaš mentalni angažman, pa sad želite da “odmorite mozak” ili vas jednostavno zanima nastavak dogodovština šarmantne Amerikanke u Parizu, njene ljubavne i poslovne dileme, ali i predivne modne kreacije, koje je birala čuvena Patricia Field (stilistkinja Seksa i Grada), odvojte jedno tri sata u subotu ili nedelju i izbindžujte novu sezonu popularne Netflixove serije, koju niko ne voli, a uvek je u samom vrhu gledanosti. 

Knjiga 

Lutka od porcelana, Kristen Loesch

Roman prvenac američke autorke Kristen Loesch Lutka od porcelana je porodična saga koja prati tri generacije kroz čitavo postojanje sovjetske Rusije. Ovo je priča o osveti i opsesiji, o ljubavi koja traje, o nemogućim izborima i razornim posledicama – ali i o opraštanju i iskupljenju.

 … Rouzi se zvala Raisa i živela je mirno u malom stanu u Moskvi, gde joj je majka pred spavanje pričala bajke. Jedne sparne letnje noći ubijeni su joj otac i sestra i njeno detinjstvo se naglo okončalo. Godinama kasnije Rouzi je na doktorskim studijama u Oksfordu, a njen verenik ne zna ništa o njenom ranijem životu. Majka na samrtničkoj postelji zaveštava Rouzi pohaban, rukom ispisan notes sa sablasnim kratkim pričama. Proganjana sestrinim duhom i obuzeta očajničkom žudnjom za odgovorima, Rouzi se vraća u domovinu kako bi otkrila istinu o toj letnjoj noći – da bi raskrstila sa svojom prošlošću…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laguna (@laguna_knjige)

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Promo, YouTube, Instagram 

Najnovije