Harper's Bazaar Srbija

3 zlatna pravila Gisele Bundchen za zdrav i srećan život

Po jutru se dan poznaje, a svetski supermodel ima rešenje kako da nam započne u blagostanju.

Izbalansiran život između obaveza, posla, porodice i prijatelja, aktivnosti i rekreacija jako je teško uspostaviti. Ako na to dodamo svetsku popularnost supermodela, kao što je Gisele Bundchen, te pritisak javnosti i modnog univerzuma koji sa sobom nosi posebne izazove, prilično je teško ostati mentalno i fizički jak.

No, čini se da je brazilska lepotica otkrila tajnu srećnog uravnoteženog života. Skupljajući zapise koje je godinama vodila u svom dnevniku, 2018. napisala je knjigu pod nazivom Lekcije: Moj put ka smislenom životu, u čijoj osnovi se nalaze tri rešenja za zdravlje i sreću.

“U ovoj knjizi ispisala sam pouke koje su mi pomogle da živim svesnijim i radosnijim životom, koje su me nadahnule da savladam izazove s kojima sam se suočavala tokom godina i omogućile mi dublje razumevanje same sebe i sveta koji me okružuje.”

1. Jutarnji rituali

Gisele ustaje svakog jutra između 5 i 6 časova, razbuđujući se uz zvuke okeana. Zatim 15 minuta ispira usnu duplju kokosovim uljem,prema Ajurvedskom receptu za pročišćavanje zuba i desni. Onda izvodi pse u šetnju, meditira i pijucka toplu vodu sa limunom i prirprema zdrav doručak sa porodicom. Ako ne stigne da ga dovrši, popije zeleni sok od celera, krastavca, jabuke, kurkume, đumbira i limuna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gisele Bündchen (@gisele)

Jasno je da nemamo svi mogućnost da se budimo uz zvuke talasa, ali poenta je započeti jutro u miru i odvojiti vreme za jednostavnu brigu o svom telu.

2. Vežbe za dobro raspoloženje

Supermodel unutrašnji mir pronalazi kroz yogu i meditaciju, te na taj način smiruje i napade anksioznosti, tolerantnija je i svesnija sebe. Samo 30 minuta meditacije dovoljno joj je da iskristališe misli i donese odluke.

Ovo nije jedina aktivnost kojom se Gisele bavi. Ona obožava da surfuje, skija, vozi bicikl, pliva, bavi se pilatesom, borilačkim veštinama ali najviše voli ples. Takođe, okrenuta je prirodi, pa kaže da je ne čini ništa srećnijom kada se poveže sa elementima oko sebe, hodajući bosa po šumi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gisele Bündchen (@gisele)

Svi koji gaje ljubav prema vežbanju, poput supermodela, bitno je da pronađu aktivnost u kojoj će uživati. No ako vas vežbanje opterećuje, nema tih hormona sreće koji će vas aktivirati da se pokrenete. Ipak možete uživati u prirodi dok šetate svog psa, provesti koji dan više na moru ili jednostavno odvojiti vreme u danu kada ćete plesati uz najdraže ritmove.

3. Moć zdrave hrane

Najveće benefite po kožu i samo zdravlje osetićete ako se zdravo hranite, smatra Gisele. Ono što unosite unutra – vidi se i spolja. Prvo je uzbacila šećer iz svoje ishrane što je rezultiralo povećanjem energije. Zatim je nastavila da istražuje šta je to što njen organizam održava izbalansiranim. Okrenuta je svežem voću i povrću, dok životinjske proteine unosi dva puta mesečno kroz ribu ili morske plodove. Uz sve to, svakog dana za dezert pojede čokoladu koju smatra svojim slatkim grehom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gisele Bündchen (@gisele)

Čemu nas Gisele uči? Treba osluškivati svoje telo i potrebe, i krenuti sa promenama sitnim koracima. To je jedini način da budete sigurne da ono što uvodite od promena će vam dugoročno prijati.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije