Harper's Bazaar Srbija

Savremene umetnice za koje morate da znate

Slikarke, vajarke i fotografkinje koje trenutno izlažu na Masterpiece sajmu umetnosti u Londonu.

Uz brojne muzeje, galerije i dešavanja, London decenijama predstavlja centar umetnosti, posebno one avangardne – inovativne i drugačije koja gleda napred i ne prati, već stvara trendove.

Ovih dana, od 30. juna do 6. jula, London je domaćin Masterpiece umetničkog sajma, koji se održava u The Royal Hospital Chelsea okrugu.

Mesto na kojem se sreću kreativci i oni koji su zaljubljeni u umetnost, slikari, vajari, fotografi i kolekcionari, The Masterpiece Art Fair je sajam umetnosti na kojem možete videti i stara dela, ali i upoznati se sa novim tokovima u svim sferama umetnosti.

Osim slika, skulptura i fotografija, na ovom sajmu možete naći razne umetničke predmete, od sitnog nakita do krupnog nameštaja za kuću, a mi vam predstavljamo pet umetnica sa čijim radom biste, ako već niste, trebalo da se upoznate.

Većina je veoma iskusna u svom poslu, a njihov rad možete da ispratite i na instagramu. 

Sarah Moon

Žena koja je svoju profesionalnu karijeru započela kao model u Parizu, vrlo brzo je postala fotografkinja kampanja za prestižne modne kuće kao što su Chanel, Comme des Garçons i Cacherel, a, kao spoljni saradnik, fotografisala je i za magazin Harper’s Bazaar. Dijapazon njenih tema obuhvata skoro sve – od ženskih aktova i žena u elegantnim haljinama do plavih orhideja i scena iz prirode.

Coral Woodbury

Žena koja slika značajne žene, posebno iz istorije umetnosti – nemačko-švedsku slikarku Lotte Laserstein, renesansnu skulptorku Selmu Burke i ekspresionistkinju Carmen Herrera (najčešće na umetničkim knjigama kao što je Jansonova istorija umetnosti),  History of Art), poznata je po seriji portreta sa mastilom, koje ćete moći da vidite ove godine u Londonu. 

Kaori Tatebayashi

Sa sedištem u južnom Londonu japanska skulptorka inspiraciju traži u svemu oko sebe. Odrastajući u Kjotu, Tatebayashi je živela u porodici grnčara, koja je proizvodila porcelan. Njeni komadi od grana i lišća su nešto po čemu je poznata širom sveta.

Sarah Graham

Tražeći inspiraciju u slikama Georgije O’Keeffe, Graham Sutherland pravi skice, od grafita i mastila, koje svoje mesto nalaze u poznatim prirodnjačkim muzejima. Serija njenih radova sa magnolijama biće izložena ove godine na umetničkom sajmu u Londonu. 

Carolein Smit

Holandska keramičarka obožava da suprotstavlja ikonografiju iz klasične grčke mitologije i savremene umetnosti, istražujući odnos večnog i efemernog, prelepog i groteskonog. Sve što stvara posmatra kroz dioptriju ironije. Studirajući grafiku i litografiju, Carolein kreira dinamične karaktere sa elementima iz 17. veka, kao što su skeleti i zmije, a njene tri skulpture nalaze se u Victoria&Albert muzeju.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram 

Najnovije